Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

114

INTERPELACE

poslance Jaroslava Štraita

na ministra obrany Miloslava Výborného

ve věci zdravotního stavu příslušníků jednotky, která byla vyslána v roce 1991 do války proti Iráku

a odpověď ministra Miloslava Výborného na interpelaci

Ve smyslu § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, předkládám poslancům následující interpelaci poslance Jaroslava Štraita na ministra obrany Miloslava Výborného a odpověď ministra obrany Miloslava Výborného na tuto interpelaci. Pan poslanec Jaroslav Štrait požádal o zařazení uvedené odpovědi na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace a odpověď jsou přílohami sněmovního tisku.

V Praze dne ......... ledna 1997

Miloš Zeman v. r.

Příloha

Evidenční číslo interpelace: 45

Jaroslav Štrait

poslanec

V Praze dne 1. listopadu 1996

Obracím se s interpelací na pana ministra JUDr. Výborného ve věci zdravotního stavu příslušníků jednotky, která byla vyslána v roce 1991 do války proti Iráku.

Zprávy jsou znepokojivé. Daleko otevřeněji se hovoří o zdravotním stavu u jednotek v cizích zemích, než o zdravotním stavu jednotky české, resp. československé.

Vzpomínám si na doslova hysterické vystoupení tehdejšího poslance Šůmana, který tuto sněmovnu ujišťoval o symbolické a neproblémové účasti naší jednotky.

Ptám se pana ministra jak na současný zdravotní stav tehdejší jednotky, tak i na kroky, které ministerstvo obrany podnikne dále - vyšetření a konzultace se zahraničními odborníky, kteří podle mého názoru jsou ve zkoumání zdravotního stavu svých vojáků dál.


Vážený pan

Ing. Miloš Zeman

předseda Poslanecké sněmovny

MINISTR OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY
 
JUDr. Miloslav VÝBORNÝ
 

Č. j. 3233 - 15

V Praze dne 23. prosince 1996

Vážený pane poslanče,

k Vaší interpelaci ve věci zdravotního stavu příslušníků jednotky, která byla v roce 1991 vyslána do Perského zálivu uvádím:

Čs. protichemická jednotka byla v počtu 169 osob (později byla rozšířena na 198 osob) vyslána do Perského zálivu na základě Dohody mezi vládou ČSFR a vládou Království Saúdské Arábie o činnosti a podmínkách pobytu čs. vojenských specialistů na území Království Saúdské Arábie. Tato dohoda byla podepsána v Praze dne 19. 11. 1990 a doplněna v Rijádu 22. 12. 1990. Federální shromáždění ČSFR s ní vyslovilo souhlas.

Všichni příslušníci čs. protichemické jednotky se před vysláním do Perského zálivu podrobili komplexnímu vyšetření v rozsahu tzv. Lékařského vysvědčení o žadateli, a to převážně v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) Praha. Součástí vyšetření bylo očkování proti choleře, tyfu, paratyfu a přeočkování proti tetanu. Od srpna 1990 do doby odletu, tj. 12. 12. 1990, byli pak příslušníci jednotky soustředěni v posádce Slaný a o jejich zdravotní stav pečovali čtyři lékaři (chirurg, anesteziolog, všeobecný lékař a lékař-organizátor) a 15 zdravotníků. V průběhu pobytu v Perském zálivu podle dnes dostupných informací nedošlo u našich příslušníků ke vzniku epidemiologicky závažného onemocnění a zdravotnická služba nezjistila, a proto ani nehlásila, výskyt subjektivních či objektivních obtíží příslušníků jednotky, které by mohly souviset se zjištěním chemických látek v prostoru jednotky.

Po návratu, který se uskutečnil ve dvou etapách (6. 5. a 31. 8. 1991), se příslušníci jednotky opět podrobili komplexnímu lékařskému vyšetření v ÚVN Praha.

V roce 1993 po zveřejnění zpráv o tzv. "pouštní horečce" bylo rozhodnuto tehdejším ministrem obrany, že ve vojenských nemocnicích bude znovu provedeno komplexní vyšetření veteránů a po dobu 10 let budou vojenská zdravotnická zařízení poskytovat účastníkům války odbornou lékařskou pomoc a jednou ročně komplexní vyšetření na náklady AČR. Na základě tohoto rozhodnutí byly rozeslány účastníkům války dopisy s výzvou, aby využili nabízené možnosti a absolvovali komplexní vyšetření ve spádových vojenských nemocnicích. K dnešnímu dni využilo této možnosti pouze 39 veteránů. Příčinou tohoto nízkého počtu je zřejmě skutečnost, že se vyšetření provádí na základě dobrovolnosti.

Na základě výhrad veteránů války ze Zálivu vůči ministerstvu obrany jsem rozhodl o shromáždění veškeré dostupné zdravotní dokumentace všech účastníků z doby před účastí ve válce, z prohlídek těsně po návratu i z opakovaných prohlídek. Dále jsem rozhodl opětovně prověřit současný zdravotní stav veteránů války při komplexním lékařském vyšetření za účasti civilních lékařů těch účastníků války v Zálivu, kteří s ním budou souhlasit, ve lhůtě do 31. 3. 1997. Vyžádány byly také informace o zdravotním stavu veteránů britské a francouzské armády, které přispějí k objektivizaci celkového závěru. Všem účastníkům byla rovněž nabídnuta příležitost sdělit své výhrady týkající se vybavení a výzbroje pro akci v Perském zálivu skupině pracovníků Ministerstva obrany. Veškeré získané informace budou důkladně posouzeny a budou z nich vyvozeny závěry, a to nejpozději do 30. června 1997.

Vážený pane poslanče, vzhledem k probíhajícím lékařským vyšetřením Vám v současné době nemohu podat vyčerpávající informace, které budou dostupné až po zrealizování celého souboru činností. O závěrech bude též podrobně informována veřejnost.

S pozdravem

Vážený pan

Jaroslav ŠTRAIT

poslanec Poslanecké sněmovny

Praha



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP