Parlament České republiky

 

Poslanecká sněmovna

 

II. volební období

 

 

172

 

Návrh

poslanců Miroslava Sládka a dalších na vydání

 

Zákona

 

kterým se doplňuje zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

 

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

 

Čl. I

 

Zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se doplňuje takto:

 

 

1. V § 6 písm. f ) se na konci tečka nahrazuje čárkou a doplňuje nové písmeno g), které zní:

 

" g ) okamžikem, kdy poslanec vystoupí nebo je vyloučen z poslaneckého klubu politické strany či politického hnutí, za které byl zvolen."

 

Čl. II

 

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

 

 

Důvodová zpráva

 

Obecná část:

 

V průběhu doby od 1.1.1993 - začátku platnosti Ústavy České republiky se prakticky ukázalo, že zvolení poslanci opouštějí své strany a politické kluby a tím přestávají objektivně reprezentovat své voliče. V poměrném volebním systému voliči volí především jednotlivé strany či hnutí a teprve druhotně mohou preferovat určité osobnosti na kandidátkách.

 

Z hlediska stálé reprezentace politických stran po celou dobu volebního období tak, jak byla určena volbami, je vhodné zajistit, aby poslanec, který opustil politický klub strany či hnutí v Poslanecké sněmovně za něž byl zvolen, byl nahrazen dalším náhradníkem z této strany.

 

Výše uvedená změna jednacího řádu Poslanecké sněmovny je potřebná v souvislosti se změnou Ústavy České republiky souvisejícím ústavním zákonem. Do jednacího řádu se nově promítá zánik mandátu vystoupením či vyloučením poslance z klubu politické strany či hnutí, za které kandidoval. Navrhovaná změna jednacího řádu i související ústavní zákon ponechávají možnost, aby poslanec opustil poslanecký klub, pokud za něj nekandidoval ve volbách. Jde například o situaci, kdy klesne počet členů klubu pod 10 a tak klub zanikne a poslanci mohou vstoupit dle § 77 zákona o jednacím řádu do klubu jiného. Tato výjimka by však byla v praxi zřejmě ojedinělá.

 

Uvedená právní úprava si nevyžádá žádné prostředky ze státního rozpočtu, je v souladu s ústavním pořádkem po změnách učiněných novelizací ústavního zákona a není v rozporu s mezinárodními smlouvami podle čl. 10 Ústavy České republiky.

 

 

Zvláštní část:

 

K Čl. 1

 

Mezi případy zániku mandátu poslance se navrhuje zařadit další důvod, který se vztahuje na poslance, kteří vystoupili nebo byli vyloučeni z poslaneckého klubu politické strany nebo politického hnutí, za které kandidovali při volbách do Poslanecké sněmovny a následně byli zvoleni.

 

 

K Čl. 2

 

Účinnost tohoto zákona je stanovena na den vyhlášení, aby tento návrh mohl být co nejdříve aplikován.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP