Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

182

INTERPELACE

poslance Miroslava Grebeníčka

na předsedu vlády Václava Klause

ve věci práce meziresortní protidrogové komise

a koncepce státní protidrogové politiky

a odpověď předsedy vlády Václava Klause na interpelaci

Ve smyslu § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, předkládám poslancům následující interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka na předsedu vlády Václava Klause a odpověď předsedy vlády Václava Klause na tuto interpelaci. Pan poslanec Miroslav Grebeníček požádal o zařazení uvedené odpovědi na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace a odpověď jsou přílohami sněmovního tisku.

V Praze dne 25. dubna 1997

Miloš Zeman v.r.

Příloha

Evidenční číslo interpelace: 167

Předseda vlády České republiky

prof. ing. Václav Klaus, CSc.

Interpelace ve věci meziresortní protidrogové komise

Vážený pane předsedo,

obracím se na Vás dle § 110 a § 112 jednacího řádu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky s písemnou interpelací k práci meziresortní protidrogové komise a ke koncepci státní protidrogové politiky.

K interpelaci mne vede skutečnost, že jste se v loňském roce postavil do čela meziresortní protidrogové komise s argumentem, ze tato komise nepracuje dobře. Jako cíl jste si vytkl zlepšit její práci.

Dosud známá fakta však nasvědčují tomu, že této komisi nevěnujete pro svou zaneprázdněnost jinými úkoly potřebnou pozornost, komise není personálně zajištěna a Vámi dostatečně řízena. Následky takového přístupu ke státní protidrogové politice mohou být nedozírné.

Vážený pane předsedo, očekávám od Vás odpověď na tyto dotazy:

Podle jaké koncepce a pracovního plánu meziresortní protidrogová komise pracuje? Kde se mohou poslanci s těmito dokumenty seznámit?

Jak je komise personálně a její činnost materiálně zajištěna?

Jaké úkoly jste této komisi jako její předseda uložil?

Kolikrát a s jakými výsledky a závěry se vláda od doby Vašeho nástupu do funkce předsedy této komise činností komise zabývala?

Doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

poslanec PS ČR

Václav Klaus

předseda vlády České republiky

V Praze dne 4. dubna 1997

Čj. 24758/97-OVA

167 A

Vážený pane předsedo,

v příloze Vám zasílám svou odpověď na písemnou interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka ve věci meziresortní protidrogové komise, která je evidována pod číslem 167.

S pozdravem

Příloha

Vážený pan

ing. Miloš Zeman

předseda Poslanecké sněmovny

Parlamentu České republiky

Praha

Václav Klaus

předseda vlády České republiky

V Praze dne 4. dubna 1997

Č.j.: 24 758/97 - OVA

Vážený pane poslanče,

k Vaší interpelaci ve věci práce Mezirezortní protidrogové komise a ke koncepci státní protidrogové politiky uvádím následující.

Mezirezortní protidrogová komise, která je poradním a koordinačním orgánem vlády, pracuje podle koncepce schválené vládou v roce 1993. Platnost zásad této koncepce i pro následující období potvrdila naposled vláda na své schůzi dne 9. května 1996 nad materiálem k organizaci a systémovému řízení vládní protidrogové politiky, když současně zdůraznila zodpovědnost jednotlivých rezortů v oblastech kompetence jejich působení v dané oblasti. Komise, která je složena z 5 členů vlády, si nevytváří žádný "pracovní plán", který by "rozpracovával" koncepci schválenou vládou, tato "předlistopadová" praxe jí není vlastní.

Jak jsem již uvedl, je komise složena z pěti členů vlády. Kromě mne jako předsedy Komise jde o ministry vnitra, spravedlnosti, zdravotnictví, školství, mládeže a tělovýchovy. Dotaz na personální a materiální zajištění činnosti Komise mám tedy za nadbytečný.

Pokud ode mne chcete znát seznam úkolů, které jsem Komisi uložil, jde o úkoly totožné, které pro plnění protidrogové politiky uložila vláda. Možná by k této věci bylo možné dodat, že jsem speciální pozornost věnoval nejprve zadání a poté posouzení "Zprávy o stavu a vývoji ve věcech drog v České republice za rok 1996" zejména na jednáních Komise 21. listopadu 1996 a poté 10. března 1997. Mohu Vás informovat, že tuto zprávu projedná vláda v nejbližší době a já osobně vládě navrhuji, aby byla po projednání vládou předána nejen Parlamentu, ale též zveřejněna pro širokou veřejnost. Pokládám to za vhodné zejména proto, že vláda užívání drog považuje za závažný společenský negativní jev, proti němuž je nejen připravena i v budoucnosti razantně působit, ale i proto, aby veřejnost seznámila s řadou významných aktivit, které v této věci stále vyvíjí, a to jak v oblasti preventivního tak v oblasti represivního působení včetně nemalé finanční podpory aktivit na centrální i regionální úrovni.

S pozdravem

Vážený pan

Doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

Poslanecká sněmovna

Parlament České republiky

Praha

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP