Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

204

INTERPELACE

poslance Vojtěcha Filipa

na ministra vnitra Jana Rumla

ve věci prodeje samopalů Sa 58 ze zásob Policie ČR a komisionářské smlouvy na odprodej či zprostředkování prodeje všech přebytků z rezortu Ministerstva vnitra ČR a odpověď ministra vnitra Jana Rumla na interpelaci

Ve smyslu § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, předkládám poslancům následující interpelaci poslance Vojtěcha Filipa na ministra vnitra Jana Rumla a odpověď ministra vnitra Jana Rumla na tuto interpelací. Pan poslanec Vojtěch Filip požádal o zařazení uvedené odpovědi na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace a odpověď jsou přílohami sněmovního tisku.

V Praze dne 2. června 1997

Miloš Zeman v.r.

Příloha


Evidenční číslo interpelace: 199

JUDr. Vojtěch Filip
poslanec

INTERPELACE

na ministra vnitra Jana RUMLA

ve věci prodeje samopalů Sa 58 ze zásob Policie ČR a komisionářské smlouvy na odprodej či zprostředkování prodej všech přebytků z rezortu MV ČR.

Vážený pane ministře,

v průběhu roku 1996 došlo k odprodeji 5.000 ks samopalů Sa 58 ze zásob Ministerstva vnitra ČR do Turecka. V této souvislosti se v tisku a na veřejnosti objevila řada spekulací. Vzhledem k tomu, že jde o citlivou otázku, žádám Vás o odpověď na tuto interpelaci a zejména na následující otázky.

1/ Bylo na prodej těchto samopalů vypsáno řádné výběrové řízení podle zákona č. 199/94 Sb. a realizoval prodej vítěz výběrového řízení?

2/ Jsou platné komisionářské smlouvy, resp. smlouvy o zprostředkování odprodeje materiálu z nadbytečných zásob MV ČR, uzavřeny pouze podle zákona č. 199/94 Sb. nebo zde platí některé smlouvy staršího data? Pokud ano, kdy budou vypovězeny?

3/ Bylo odběratelem těchto samopalů skutečně Turecko a bylo potvrzení o konečném užití prověřeno tak, aby se tyto samopaly neocitly v místě evropského konfliktu, tj. na území Bosny.

4/ Jak byla využita částka cca 23 mil. Kč, která měla být z prodeje získána?

V Praze dne 27. 3. 1997



Ministr vnitra České republiky

Jan RUML

199 A

V Praze dne 30. dubna 1997

Čj.: KM - 129/PL - PS/97

Příloha: 1/2

Vážený pane předsedo?

v příloze tohoto dopisu Vám zasílám na vědomí moji odpověď na interpelaci poslance Vojtěcha Filipa ve věci prodeje samopalů SA 58 ze zásob Policie České republiky a komisionářské smlouvy na odprodej či zprostředkování prodeje všech přebytků z resortu Ministerstva vnitra České republiky.

S pozdravem

Vážený pan

Ing. Miloš ZEMAN

předseda Poslanecké sněmovny

Parlamentu České republiky

PRAHA


MINISTR VNITRA ÈESKÉ REPUBLIKY
Jan RUML

V Praze dne 30. dubna 1997
Č.j. KM - 129/PL - PS/97

Vážený pane poslanče,

dovolte mi, abych odpověděl na Vaši interpelaci ve věci prodeje samopalů vz. Sa 58 ze zásob Policie ČR a komisionářské smlouvy na odprodej či zprostředkování prodeje všech přebytků v resortu MV ČR, kterou jsem prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pana Zemana obdržel 3. dubna 1997

K první otázce.

Na odprodej 5 000 ks samopalů vz. Sa 58 nebylo vypsáno výběrové řízení podle zákona č.199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, protože se tento zákon na prodej nevztahuje.

Prodej není ve smyslu zákona č. 199/1994 veřejnou zakázkou. Zákon o zadávání veřejných zakázek se totiž vztahuje pouze na výdaje, nikoliv na příjmy. Také způsoby zadání veřejné zakázky (§ 4 - obchodní veřejná soutěž, § 49 odst. 1 - výzva více zájemcům, § 49a zjednodušené zadání a § 49b - veřejné zakázky malého rozsahu) se odvozují od výše budoucího peněžitého závazku bez DPH, který zadavateli vznikne zadáním veřejné zakázky.

K druhé otázce.

Ministerstvo vnitra uzavřelo pouze jednu komisionářskou smlouvu, a to v roce 1996 se společností R.D.P. Group, a.s.. Komisionář zprostředkovává odprodej přebytečného majetku resortu Ministerstva vnitra a jeho odměnou je provize z finanční částky, za kterou se odprodej uskutečnil. Na příjmový účet Ministerstva vnitra komisionář poukazuje finanční částku, za kterou příjemce majetek odkoupil sníženou o odměnu komisionáře. Protože odměna komisionáře není výdajem, nebyla komisionářská smlouva uzavřena podle zákona č. 199/1994 Sb.. o zadávání veřejných zakázek, ale podle obchodního zákoníku (díl XI. § 577). Důvod k vypovězeni smlouvy není.

K třetí otázce.

Ministerstvo vnitra prodalo cestou výše zmíněného komisionáře samopaly české firmě STV PRAHA. spol. s.r.o., která je držitelem koncesní listiny na vývoj, výrobu, opravy, úpravy, přepravu, nákup, prodej, půjčování, uchovávání a znehodnocování vojenských zbraní. Licenci na vyvoz zbrani do zahraničí vystavuje Licenční správa Ministerstva průmyslu a obchodu. Ta také prověřuje potvrzení o konečném uživateli. Dotaz, zda bylo konečným uživatelem Turecko a jak bylo prověřeno potvrzení o konečném uživateli, je potřeba směřovat na Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ke čtvrté otázce.

Finanční prostředky, které byly z odprodeje samopalů získány, odvedlo Ministerstvo vnitra do příjmu státního rozpočtu.

S pozdravem

Vážený pan

JUDr.Vojtěch FILIP

poslanec Poslanecké sněmovny

Parlamentu České republiky

PRAHA


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP