Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

206

INTERPELACE

poslance Pavla Dostála

na ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého

ve věci porušování základních práv a svobod

a odpověď ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého na interpelaci

Ve smyslu § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, předkládám poslancům následující interpelaci poslance Pavla Dostála na ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého a odpověď ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého na tuto interpelaci. Pan poslanec Pavel Dostál požádal o zařazení uvedené odpovědi na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace a odpověď jsou přílohami sněmovního tisku.

V Praze dne 2. června 1997

Miloš Zeman v.r.

Příloha


Evidenční číslo interpelace: 221


Pavel Dostál
poslanecká sněmovna
Parlament ČR

V Olomouci 11. 4. 1997

Interpelace poslance Pavla Dostála na ministra průmyslu a obchodu

Vladimíra Dlouhého ve věci porušování základních práv a svobod

Vážený pane ministře,

věřím, že nemáte nic společného s tím, že v pondělí 7. 4. 1997 nebyl na tiskovou konferenci pořádanou Vaším ministerstvem u příležitosti návštěvy čínského místopředsedy vlády Wuem Pang-kuema vpuštěn do budovy ministerstva obchodu a průmyslu česky novinář Stanislav Penc.

Jak sdělil Váš tiskový mluvčí Miroslav Konvalina, stalo se tak proto, že jmenovaný novinář protestoval veřejně proti politice Čínské lidové republiky v oblasti lidských práv.

Dovoluji si Vás v této souvislosti upozornit, že uvedené zdůvodnění je v příkrém rozporu nejen s platným tiskovým zákonem, ale že je také hrubým porušením Listiny základních práv a svobod.

Žádám Vás vážený pane ministře, o sdělení, jaké sankce vyvodíte z toho, že Vaši zaměstnanci potušili svévolným rozhodnutím zákony ČR a jak zajistíte, aby se podobná situace již nemohla nikdy opakovat.

Ačkoli samozřejmě nemám právo radit Vám, pokládal bych za projev obyčejné lidské slušnosti, kdybyste se Stanislavu Pencovi za bezprecedentní útok Vašich zaměstnanců na svobodu slova a projevu veřejně omluvil. Již například jenom proto, že jste místopředsedou politické strany, jejíž zakladatelé se v minulém režimu angažovali právě za dodržování lidských práv a Československu.

Diskriminaci Stanislava Pence ze strany Vašeho ministerstva chápu zároveň jako diskriminaci svou, neboť jsem se jedné z protestních akcí pořádaných v souvislosti s návštěvou čínského vicepremiéra zúčastnil také.

Děkuji za Vaši odpověď!


Vážený pan
Dlouhý Vladimír, Ing.,CSc.
ministr
Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Na Františku 32
110 15 PRAHA 1

Poslanecká kancelář ČSSD
PAVEL DOSTÁL
asistent Jaroslav Vraštil
772 00 Olomouc, Švédská 8
tel./fax: 068/522 1044


Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ing. VLADIMÍR DLOUHÝ, CSc.

ministr

221 A

Praha, 6. května 1997

Č.j.: 16333/97/1000

Vážený pane předsedo,

v příloze Vám zasílám k případnému dalšímu sněmovnímu využití odpověď na interpelaci poslance Pavla Dostála ve věci porušování základních práv a svobod ze dne 11. dubna 1997, evidenční číslo interpelace 221.

S pozdravem


Příloha

Vážený pan
Ing. Miloš Zeman
předseda Poslanecké sněmovny
Parlamentu České republiky

Praha


Česká republika

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ing. VLADIMÍR DLOUHÝ, CSc.

ministr

Praha, 6. května 1997
Č.j.: 16333/97/1000

Vážený pane poslanče,

Vaše interpelace se dotýká tiskového briefingu dne 7. 4. 1997 v budově ministerstva průmyslu a obchodu, který byl předmětem reakce ze strany sdělovacích prostředků a syndikátu novinářů. Proto jsem se osobně věnoval této záležitosti a dovolte, abych Vám sdělil, jak k Vámi popisované události došlo.

Dne 7. 4. 1997 v ranních hodinách kontaktoval pan Penc, jako soukromá osoba, naši kancelář. Představil se jménem a žádal informace o tom, kdo zajišťuje přijetí čínského místopředsedy vlády. Na otázku ze strany sekretariátu, zda se mu jedná o záležitost organizační nebo o věcnou náplň setkání, odpověděl, že o věcnou náplň. Poté volal znovu, opět se představil pouze jménem a chtěl další informace, jakým způsobem by bylo možno předat mi materiál před jednáním. Protože jeho jméno pracovníkům kanceláře nebylo známo, zeptali se pana Pence, odkud je a teprve na tento dotaz pan Penc sdělil, že je pracovník Dokumentačního střediska pro lidská práva. Během několika málo chvil se ozval znovu, tentokrát již z budovy ministerstva průmyslu a obchodu a chtěl předat materiály k přijetí místopředsedy čínské vlády. Pracovnice spisového protokolu od něj na vrátnici materiál převzala bez jakéhokoliv průvodního dopisu. Zároveň pan Penc sdělil, že před ministerstvem průmyslu a obchodu hodlá demonstrovat. Což skutečně učinil, neboť za chvíli přivedl několik demonstrujících.

Krátce před tiskovým briefingem přišel pan Penc znovu na vrátnici, prokázal se průkazem syndikátu novinářů a požadoval vstup na briefing. Člověk, kterého do této chvíle naši úředníci považovali za aktivistu, se představil jako novinář. Jelikož pan Penc nepatří mezi novináře, které by pracovníci našeho tiskového oddělení znali osobně a jelikož jeho mnohé telefonáty v dopoledních hodinách neodpovídaly způsobu, kterým běžní novináři navštěvují tiskové konference, pracovníci tiskového oddělení jeho průkaz ověřovali, a zároveň předali panu Pencovi veškeré písemné materiály o česko-čínských obchodních a hospodářských vztazích, jež obdrželi i ostatní novináři. Pan Penc je však odmítnul. Mezitím již probíhal ve foyer briefing, který trval pouze několik minut. Poté jsem osobně doprovázel čínského místopředsedu vlády vestibulem před budovu. Nepamatuji se, že by pan Penc, který v té době podle sdělení tiskového oddělení ve vestibulu pobýval, využil příležitosti a položil otázku, jak často činí novináři, pokud Z nějakých důvodů přijdou pozdě.

Tiskový mluvčí pan Konvalina mne informoval, že druhý den panu Pencovi celou situaci vysvětlil a omluvil se mu.

Ve Vaší interpelaci používáte formulaci, kterou vydala ČTK, chybně spojující záležitost nevpuštění pana Pence na briefing, s problematikou lidských práv. Mohu vás ujistit, že se nám od ČTK dostalo ústní omluvy a přiznání, že takto pan Konvalina nikdy záležitost nevysvětloval. Písemné opravy jsme se zatím nedomohli. Rád bych Vás však ubezpečil, že důvodem, proč se pan Penc nedostal na briefing, nebyla skutečnost, že se zúčastnil demonstrace na ochranu lidských práv v Číně, ale to, že pan Penc nám nebyl znám jako novinář, tudíž průkaz syndikátu novinářů v tuto chvíli působil nevěrohodně jako pouhá záminka ke vstupu na briefing, který ovšem nemůže být prostorem k ústavou zaručenému právu shromažďovacímu, tj. místem, kde lze demonstrovat své názory.

Zároveň mi dovolte opakovat, že v tomto případě nebyl porušen tiskový zákon, neboť panu Pencovi rozhodně nebyl odepřen přístup k informacím, nestál však o ně.

Závěrem bych Vás však rád ujistil, že jsem na svém úřadě přijal taková opatření, aby v budoucnu byl zajištěn přístup všech novinářů na tiskové konference a aby se podobná nepříjemnost, která samozřejmě ani mne netěší, již neopakovala.

S pozdravem


Vážený pan

Pavel Dostál

poslanec

Poslanecká sněmovna

Parlamentu České republiky

Praha


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP