Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

217

INTERPELACE

poslance Miloše Zemana

na ministra vnitra Jana Rumla

ve věci pana Martina Pekary, nar. 26.8.1971, bytem Chrpová 2A,

Havířov - Šumbark, PSČ 736 01

a odpověď ministra vnitra Jana Rumla na interpelaci

Ve smyslu § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, předkládám poslancům svoji interpelaci na ministra vnitra Jana Rumla a odpověď ministra vnitra Jana Rumla na tuto interpelaci, neboť jsem požádal o zařazení uvedené odpovědi na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace a odpověď jsou přílohami sněmovního tisku.

V Praze dne 18. června 1997

Miloš Zeman v.r.

Příloha

Evidenční číslo interpelace: 226

Předseda Poslanecké sněmovny

PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

V Praze dne 17. 4. 1997

Vážený pane ministře,

interpeluji ve věci pana Martina Pekary (nar. 26. 8. 1971, bytem Chrpová 2A, Havířov - Šumbark. PSČ 736 01), který jako strážník Městské policie v Havířově v činné službě pronásledoval dne 12. 12. 1995 ozbrojeného lupiče. Ten mu dvěma výstřely způsobil těžké zranění, které jej upoutalo na invalidní vozík. Postižení je natolik těžké, že mu byl přiznán průkaz ZTP - P. Úřad města Havířova se k postiženému zachoval velmi vstřícně a poskytl mu možnost bydlet v bezbariérovém bytě a nabídl mu při zlepšení zdravotního stavu možnost pracovat dále na Městské policii u operačního pultu.

Je zde však několik ale, Martin Pekara trpí nekontrolovatelnými spasmatickými bolestmi, které mu neumožňují jezdit po nerovném terénu, není schopen se z uvedeného důvodu sám koupat a znemožňuje mu systematický sportovní trénink, kterým chce i jako postižený překonat svůj handicap. Na návrh ošetřujícího lékaře MUDr. Jana Kristka z neurologické ambulance v Ostravě a s dobrozdáním MUDr. Jana Hromady, primáře neurologického oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě však existuje řešení v provedení operace, která by odstranila nekontrolovatelné křeče a zvýšila možnost dalšího zlepšení zdravotního stavu.

Největší problém je však v tom, že zdravotní pojišťovna (VZP) odmítá uhradit náklady, které se pohybují ve výši cca 750.000,- Kč. Přitom zdůrazňuji, že jde o čistě pracovní úraz, k němu došlo při ochraně občanů před nebezpečným zločincem. Místo toho, abychom při neutěšené míře kriminality obdobnou odvahu ocenili, necháváme mladého člověka trpět a napospas tragickému osudu.

Na dokreslení uvádím ještě několik faktů. Od dubna 1996 pojišťovna Českomoravská kooperativa odmítla panu Pekarovi doplácet do výše možného výdělku, čímž byl jmenovaný odkázán pouze na nemocenské dávky. Od dubna do prosince 1996 dostával pan Pekara 3.500,- Kč nemocenského a 800,- Kč sociálních příspěvků, což činí 4.300,- Kč. Za byt platil 2.500,- Kč, 700,- Kč za půjčku na pořízení auta pro invalidy a 400,- Kč za léky. Na přežití mu tedy zůstalo 700,- Kč, v přepočtu 23,- Kč na den. V současné době se konečně dočkal důchodového výměru, které spolu se sociálními dávkami (800,- Kč) činí 5. 100,- Kč. Nyní před zdražením nájemného a energií platí za byt 2.500,- Kč, půjčku 700,- Kč, léky 400,- Kč a za telefon 200,- Kč, což je v součtu 3.800,- Kč. Ze zbylé částky 1 300,- Kč nemůže, jak jistě sám pochopíte, nikdy uhradit náklady na operaci, která by mu umožnila návrat, i když pouze částečný, do normálního života. Domnívám se, že příkladný čin městského strážníka Martina Pekary, který riskoval život, si zaslouží ocenění a ne lhostejnost jako doposud. Žádám Vás o urychlené řešení tohoto případu.


Vážený pan

Jan RUML

ministr vnitra ČR

PRAHA

MINISTR VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY

Jan RUML

V Praze dne 16. května 1997

Č.j.: KM-154/PL-PS/97

Vážený pane předsedo,

dovolte, abych odpověděl na Vaši interpelaci ve věci pracovního úrazu pana Martina Pekary, bývalého strážníka Městské policie v Havířově, kterou jsem obdržel pod Vaším č.j. 2151/97 dne 23. dubna 1997 V interpelaci mne žádáte o urychlené řešení případu pana Pekary, který dne 12 prosince 1995 utrpěl vážný pracovní úraz při plnění svých pracovních povinností v rámci Městské policie v Havířově.

Dovolte, abych Vás hned v úvodu upozornil na skutečnost, že do řídící působnosti ministra vnitra záležitosti obecní policie a jejích strážníků, ve smyslu zákona ČNR č. 553/1991 Sb. o obecní policii v platném znění, nepřísluší. V zákoně o obecní policii je Ministerstvu vnitra svěřena minimální působnost ve vztahu k obecní policii a to pouze plnit úkoly v souvislosti s vydáváním a odnímáním osvědčení o splnění stanovených odborných předpokladů. Strážníci obecní (městské) policie jsou v pracovním poměru k obci, nikoliv k Ministerstvu vnitra. Všechny otázky vyplývající z pracovněprávního vztahu spadají do působnosti obce a Ministerstvo vnitra není kompetentní do nich jakýmkoliv způsobem zasahovat. Pan Martin Pekara nikdy nebyl zaměstnancem Ministerstva vnitra nebo příslušníkem Policie České republiky a není ani pojištěncem Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra.

S ohledem na výše uvedené skutečnosti nemůže Ministerstvo vnitra nebo Policie České republiky poskytnout panu Martinu Pekarovi žádnou přímou materiální nebo finanční pomoc nebo jinou podporu.

Město Havířov jako bývalý zaměstnavatel pana Martina Pekary je povinno veškeré náležitosti jmenovaného spojené s jeho pracovním úrazem ze dne 12. prosince 1995 řádně vypořádat. V této souvislosti nemohu než vyslovit své podivení nad skutečností, že statečný čin tohoto mladého muže není město schopno či spíše ochotno ocenit jinak než umožněním bydlení (bohužel za dosti vysoké nájemné) a možností pokračování v zaměstnání v případě, že se jeho zdravotní stav zlepší. Myslím, že Váš podnět ke zlepšení situace pana Pekary by měl mít místo politického podtextu spíše věcně správné směrování a jeho adresátem by měl být spíše primátor města Havířov JUDr. Zdeněk Pohl. Věřím, že vzhledem ke členství pana primátora ve stejné politické straně, které Vy jste předsedou, bude existovat možnost o této závažné záležitosti s panem primátorem třeba i neformálně jednat a panu Pekarovi pomoci.

Jakkoliv mi celá záležitost věcně nepřísluší, vysoce oceňuji přístup pana Martina Pekary k plnění jeho pracovních povinností na úseku místních záležitostí veřejného pořádku v Havířově a z tohoto hlediska jsem rád, že jste mne na tento případ upozornil Veden snahou mu pomoci požádal jsem ředitele Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra o zdravotní a finanční posouzení pracovního úrazu pana Martina Pekary a zvážení možnosti poskytnout mu výjimku za účelem částečného hrazení nákladů jeho operace ze strany Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. Současně se pokouším oslovit další instituce, nadace a jiné subjekty, u kterých lze předpokládat, že mají k dispozici prostředky, kterými by mohly panu Pekarovi pomoct.

S pozdravem


Vážený pan

Ing. Miloš ZEMAN

předseda Poslanecké sněmovny

Parlamentu České republiky

PRAHA

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP