Parlament České republiky 

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

II. volební období

 

219/4

Pozměňovací návrhy

k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění

a doplňuje zákon č. 328/1991 Sb., o konkursu a vyrovnání

ve znění pozdějších předpisů

(tisk 219)

 

 

Pozměňovací návrhy

k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 328/1991 Sb.,

o konkursu a vyrovnání ve znění pozdějších předpisů

A. Návrhy hospodářského výboru schválené usnesením č. 96 ze dne 9. října 1997

 

1. § 1 odst. 2 zní:

"(2) Dlužník je v úpadku, jestliže má více věřitelů a není schopen po delší dobu plnit své splatné závazky. Jestliže dlužník zastavil veškeré platby, má se za to, že není schopen plnit své splatné závazky, neprokáže-li se opak.".

 

2. V § 12a odst. 1 doplnit mezi slova "soud" a "usnesením" slova "bez zbytečného odkladu".

 

3. V § 15 odst. 1 písm. c): za slovo "věci" doplnit slova "práva a jiné majetkové hodnoty".

 

4. § 17 odst. 2 a 3 znějí:

"(2) Povinnosti podle odstavce 1 mají i osoby, které jsou oprávněny jménem úpadce jednat, včetně likvidátora, jestliže úpadcem je právnická osoba v likvidaci.

(3) Povinnosti podle odstavce 1 musejí být splněny nejpozději do 30 dnů od prohlášení konkursu. Nestane-li se tak, učiní soud ke splnění těchto povinností přiměřená opatření.".

 

Zároveň se v § 18 odst. 1 věta druhá vypouští.

 

5. § 27 odst. 2 zní:

"(2) Prodej mimo dražbu uskuteční správce se souhlasem soudu; při svém rozhodování přihlédne soud zejména k vyjádření věřitelského výboru, k době předpokládaného zpeněžení, jakož i k nákladům, které bude třeba vynaložit na další udržování a správu podstaty. Udělí-li soud souhlas, může též stanovit podmínky pro prodej. Věci lze prodat mimo dražbu i pod odhadní cenu. Obdobně lze převést i úpadcovy sporné nebo obtížně vymahatelné pohledávky. Souhlasu soudu není třeba k prodeji věcí bezprostředně ohrožených zkázou nebo znehodnocením.".

 

6. Legislativně technické připomínky k tisku 219:

a) V Čl. I za slova "zákona č. 94/1996 Sb." doplnit slova "a zákona č. 151/1997 Sb.".

b) K bodu 14

V bodu 14 se za úvodní větu vkládá nová věta, která zní: "V § 31 odst. 2 písm. d) se slovo "všeobecné" nahrazuje slovem "veřejné".".

c) V Čl. III nahradit slova "1. listopadu 1997" slovy "1. ledna 1998".

 

Návrhy přednesené ve druhém čtení dne 15. října 1997

 

B. Poslanec Věnceslav Lukáš

1. Text § 70 označit jako odstavec 1 a doplnit nový odstavec 2 tohoto znění:

(2) Nastala-li splatnost všech závazků dlužníka před nabytím účinnosti tohoto zákona, může soud se souhlasem věřitelského výboru prodloužit ochrannou lhůtu stanovenou podle § 5c) o dalších 6 měsíců.".

2. V článku III stanovit účinnost dnem 1. 4. 1998.

 

C. Poslanec Zdeněk Krampera

1. § 1 odst. 2 zní:

"(2) Dlužník je v úpadku, jestliže má více věřitelů a není schopen plnit své splatné závazky. Jestliže dlužník zastavil platby, má se za to, že není schopen plnit své splatné závazky.".

2. § 4a odst. 1 zní: "Pokud je právnická osoba nebo fyzická osoba podnikatel v úpadku, je povinna do 30 dnů poté, co nastaly skutečnosti odůvodňující podání návrhu na konkurs dle § 1, tento návrh podat u příslušného soudu.

3. V § 11 odst. 1 první věta zní:

"Pokud počet konkursních věřitelů přesahuje 10, jsou povinny ustavit věřitelský výbor.".

4. § 11 odst. 2 zní:

"(2) Věřitelský výbor má nejméně 3 a nejvýše 5 členů. O počtu členů rozhoduje schůze konkursních věřitelů. Každý člen věřitelského výboru má svého náhradníka. ".

5. § 17 odst. 3 zní:

"(3) Povinnosti podle odstavce 1 musí být splněny nejpozději do 30 dnů od prohlášení konkursu. Nestane-li se tak, soud předvolá osoby mající tuto povinnost a udělí jim pokutu až do výše Kč 50 000. Proti udělení pokuty není odvolání přípustné.".

6. § 22 odst. 1 zní:

"(1) Soud nepřezkoumá přihlášky došlé po přihlašovací lhůtě.".

 

D. Poslanec Jaroslav Gongol

 

1. § 1 odst. 3 zní: "Fyzická osoba, je-li podnikatelem, a právnická osoba je v úpadku i tehdy, jestliže je předlužena. O předlužení jde tehdy, jestliže tato osoba má alespoň jednoho věřitele a jestliže její platné závazky jsou vyšší než její majetek oceněný cenou obvyklou. Do ocenění dlužníkova majetku se zahrne i očekávaný výnos pokračující podnikatelské činnosti, lze-li příjem převyšující náklady při pokračující podnikatelské činnosti důvodně předpokládat. Údaje o výsledcích podnikatelské činnosti je tato osoba povinna čerpat z účetních knih vedených podle zvláštních předpisů.".

2. § 5 odst. 1 zní: "Navrhovatel je povinen na výzvu soudu zaplatit v určené lhůtě zálohu na náklady konkursu ve výši 25 000 Kč. Účastní-li se řízení více navrhovatelů, jsou povinni zálohu zaplatit společně a nerozdílně.".

3. § 13 odst. 1 zní: "V usnesení o prohlášení konkursu musí být ustanoven správce a věřitelé musí být vyzváni, aby přihlásili ve lhůtě 90 dnů ode dne prohlášení konkursu všechny své nároky s uvedením jejich výše, právního důvodu, vzniku a jejich zajištění. Výzva musí obsahovat upozornění, že nároky, které nebyly přihlášeny, nebudou brány v konkursu na zřetel.".

4. V § 13 doplnit odstavec 6: "Správce o konkursu podstaty jmenovaný tímto usnesením je povinen zveřejnit toto usnesení v úplném nebo vhodném zkráceném znění do 15 dnů po dni vyvěšení na úřední desce soudu dvakrát po sobě s časovým odstupem 30 dnů v deníku s celostátní působností. Správce v oznámení vyzve věřitele společnosti, aby přihlásili své pohledávky ve lhůtě do 30 dnů po druhém oznámení. Byl-li návrh na prohlášení konkursu zamítnut podle § 12 odst. 3, vzniká takto povinnost samotnému úpadci.".

5. § 68a: Ponechat tento § v novele zákona, ačkoli vládní návrh tento § 68 ruší. Tento § zní: "Povinnost podat návrh prohlášení na podání konkurzu".

 

E. Poslanec Vojtěch Filip

Doplnit vládní návrh o § 67e, který zní: "Soud nemůže prohlásit konkurz ohledně dlužníka, kterým je zdravotnické zařízení státu a nebo obce a to nejméně do 31. 12. 1998, pokud s tím dlužník a jeho zřizovatel neprojeví souhlas. To neplatí pro další zařízení a organizace soustavy zdravotnických zařízení (pozn.: § 31 a 32, odst. 2 zákona o zdraví lidu, zákon č. 20/1966 Sb., ve znění změn a doplňků).

 

F. Poslanec Zdeněk Zajíček

Navrhuji vypuštění § 27 odst. 5.

 

 

V Praze dne 17. října 1997

Zpravodaj hospodářského výboru

Ivan Vrzal v.r.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP