PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY 

 

Poslanecká sněmovna

 

1998

 

II. volební období

236/2

 

Pozměňovací návrhy

k vládnímu návrhu zákona,

o odpovědnosti za škodu způsobenou vadností výrobku

(tisk 236)

 

Pozměňovací návrhy

k vládnímu návrhu zákona,

o odpovědnosti za škodu způsobenou vadností výrobku

 

 

A. Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení č. 114 hospodářského výboru ze 30. schůze ze dne 21. ledna 1998 (tisk 236/1)

 

1. dosavadní text § 2 nahradit tímto novým zněním:

 

"§ 2

Výrobce

 

(1) Za výrobce se pro účely tohoto zákona považuje ten, kdo výrobek vyrobí nebo na výrobku uvede své jméno, ochrannou známku nebo jiný rozlišovací znak.

 

(2) Dále se za výrobce pro účely tohoto zákona považuje ten, kdo výrobek doveze za účelem prodeje, nájmu nebo jiné formy užití v rámci své obchodní činnosti.

 

(3) Pokud výrobce podle odstavce 1 není znám, považuje se za výrobce podle tohoto zákona každý, kdo výrobek dodá a ve lhůtě jednoho měsíce od uplatnění nároku na náhradu škody nesdělí poškozenému totožnost výrobce. Totéž platí v případě dovozu, pokud není znám výrobce podle odstavce 2, i když je jméno výrobce podle odstavce 1 známo.".

 

2. Dosavadní text odstavce 1 § 3 upravit takto:

 

"(1) Pro účely tohoto zákona je výrobkem jakákoliv movitá věc, která byla vyrobena, vytěžena nebo jinak získána bez ohledu na stupeň jejího zpracování a je určena k uvedení na trh. Výrobkem jsou rovněž součásti i příslušenství věci movité i nemovité, za výrobek se považuje i elektřina. Za výrobek se nepovažují zemědělské a lesní přírodní produkty a zvěř, pokud neprošly prvotním zpracováním.".

 

3. Dosavadní text § 5 odst. 1 písm. d) nahradit tímto zněním:

"d) vadnost výrobku je důsledkem plnění právních předpisů nebo".

 

4. V § 6 nahradit částku 2 000 Kč částkou "5 000 Kč".

 

5. Vložit nový paragraf 8 tohoto znění:

 

"§ 8

Zákaz vyloučení nebo omezení

povinnosti náhrady předem

 

Povinnost výrobce nahradit škodu způsobenou vadností jeho výrobku podle tohoto zákona nelze předem vyloučit ani omezit jednostranným prohlášením nebo dohodou. Ujednání, která by takové vyloučení nebo omezení umožňovala, jsou neplatná od samého počátku.".

 

Poznámka: V případě přijetí tohoto pozměňovacího návrhu Poslaneckou sněmovnou by se pak jednalo o § 8 a při konečné redakci zákona všechny zbývající paragrafy až do konce zákona byly přečíslovány.

 

6. Dosavadní text § 8 odst. 1 upravit takto:

 

"(1) Právo na náhradu škody podle tohoto zákona se promlčí za tři roky ode dne, kdy se poškozený dozvěděl nebo se lze domnívat, že se mohl dozvědět o škodě, vadnosti výrobku a o totožnosti výrobce.".

 

7. V § 8 text odstavce 2 upravit takto:

 

"(2) Nejpozději se právo na náhradu škody podle tohoto zákona promlčí za deset let ode dne, kdy výrobce uvedl na trh konkrétní výrobek, který způsobil škodu."

 

8. Dosavadní text § 11 nahradit tímto zněním:

 

"Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem třetího kalendářního měsíce po dni vyhlášení.".

 

9. V názvu zákona a v celém jeho textu, včetně výše uvedených pozměňovacích návrhů, nahradit pojem "vadnost" pojmem "vada".

 

 

Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení dne 5. února 1998

 

B. Pozměňovací návrhy přednesené poslancem Jaroslavem Plachým:

 

1. V § 2 odst. 2 v usnesení hospodářského výboru č. 114 se za slovo "činnosti" připojuje text následujícího znění: "; tím není dotčena odpovědnost výrobce podle odstavce 1.".

 

2. V § 3 odst. 1 zní:

 

"(1) Pro účely tohoto zákona je výrobkem každá movitá věc, která byla vyrobena, vytěžena nebo jinak získána bez ohledu na stupeň jejího zpracování a je určena k uvedení na trh, a to i tehdy, jestliže se stala součástí nebo příslušenstvím jiné movité nebo nemovité věci. Výrobkem je rovněž elektřina. Za výrobek se nepovažují zemědělské a lesní přírodní produkty a zvěř, pokud neprošly prvotním zpracováním.".

 

C. Pozměňovací návrhy přednesené poslancem Ivanem Langerem:

 

1. V § 5 odst. 1 písm. b) se za slovem "nebo" připojuje text "nastala po uplynutí lhůty v případě, že výrobce převzal dohodou či jednostranným prohlášením odpovědnost za vady, které se vyskytnou do takto stanovené nebo sjednané lhůty po uvedení na trh,".

 

2. V § 8 odst. 1 se slova "tři roky" nahrazují slovy "dva roky".

 

D. Pozměňovací návrhy přednesené poslancem Václavem Exnerem:

 

1. § 3 odst. 1 zní:

 

"(1) Pro účely tohoto zákona je výrobkem jakákoli věc, která byla vyrobena, vytěžena nebo jinak získána bez ohledu na stupeň jejího zpracování a je určena k uvedení na trh. Výrobkem jsou rovněž součásti i příslušenství věci movité i nemovité. Za výrobek se považují energetická a topná média. Za výrobek se nepovažují zemědělské a lesní přírodní produkty a zvěř, pokud neprošly prvotním zpracováním, a nemovitosti mimo stavby.".

 

2. § 8 odst. 2 zní:

 

"(2) Nejpozději se právo na náhradu škody podle tohoto zákona promlčí za 10 let ode dne, kdy výrobce uvedl na trh výrobek, který způsobil škodu, avšak v případě, že výrobce stanovil nebo závazně doporučil záruční dobu delší, potom za tuto dobu.".

 

 

V Praze dne 6. února 1998

 

Ing. Jaroslav Plachý v.r.

zpravodaj hospodářského výboru

 

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP