Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

275

INTERPELACE

poslankyně Evy Fischerové

na ministra zdravotnictví Jana Stráského ve věci nájemní smlouvy mezi Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze a Senior klubem, a. s.,

odpověď ministra zdravotnictví Jana Stráského na interpelaci

a nové odpovědi ministra zdravotnictví Jana Stráského na interpelaci

Ve smyslu § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, předkládám poslancům následující interpelaci poslankyně Evy Fischerové na ministra zdravotnictví Jana Stráského a odpověď ministra zdravotnictví Jana Stráského na tuto interpelaci. Předkládám rovněž nové odpovědi ministra zdravotnictví Jana Stráského na interpelaci, které vypracoval poté, kdy Poslanecká sněmovna na své 10. a 11. schůzi s odpověďmi na interpelaci vyslovila nesouhlas. Paní poslankyně Eva Fischerová požádala o zařazení nových odpovědí na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace, odpověď a nové odpovědi jsou přílohami sněmovního tisku.

V Praze dne 2. září 1997

Miloš Zeman v.r.

Příloha

Evidenční číslo interpelace: 129

POSLANEC

POSLANECKÉ SNĚMOVNY

PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

lnterpelace

poslankyně Evy Fischerové

na ministra zdravotnictví České republiky PhDr. Jana Stráského



V Praze dne 4. 2. 1997

Vážený pane ministře,

Ve spojitosti s aktivitami MUDr. M. Macka bych Vám ráda položila několik otázek. Oběma jsou nám nepochybně známy skutečnosti, související s nájemní smlouvou mezi Senior Clubem, a. s. a Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze, zastoupenou Ing. Danou Kocourkovou, CSc. ředitelkou nemocnice na objekt Protetického střediska v Horních Roztylech, Praha 4.

MUDr. M. Macek jen podle výpisu z obchodního rejstříku z 15. 1. 1997 ještě stále členem představenstva Senior Clubu, a. s. a to od 31. ledna 1996, přestože vedoucí pracovníci Ministerstva zdravotnictví zakládají do svého osobního spisu prohlášení o tom, že nepodnikají a nejsou členy orgánů soukromých společností. Pokud je mi známo, pak v osobním spisu MUDr. M. Macka je založeno jeho prohlášení, že se účastní pouze na Lyře Pragensis. Řada informací byla již publikována v denní tisku. Veřejnosti však zatím není známo, jak hodláte celou záležitost nedodržení Usnesení vlády č. 149 ze dne 21. února 1996 řešit ve vztahu k ředitelce Všeobecné fakultní nemocnice. Smlouva je pro nemocnici ekonomicky výrazně nevýhodná a je v rozporu s citovaným usnesením vlády, které ukládá ministru zdravotnictví a dalším, aby nebyly uzavírány nájemní smlouvy na provoz lůžkových zdravotnických zařízení, u nichž jsou zřizovateli.

Pokládáte pane ministře v takovém případě ještě stále za vhodné, aby MUDr. M. Macek byl i nadále tvůrcem koncepce rozvoje zdravotnictví, neboť opět více než dostatečně prokazuje svůj morální profil, který jej vede k velmi aktivnímu zneužití svého postavení ve státní správě stejně jako tomu bylo v případě Knižního velkoobchodu. V tomto případě protetického střediska je to naprosto zřejmé.

Domníváte se pane ministře, že za takových okolností je dostatečné, že ministerští úředníci prokazují svojí neúčast na podnikatelských aktivitách pouze formou čestného prohlášení? Nemáte pocit, že Ministerstvo zdravotnictví je až příliš nápadně propojeno s celou řadou úzkých zájmů z řad poskytovatelů zdravotnických služeb, výrobců a distributorů farmaceutických firem a podnikání v oblasti pojištění? Přitom všem zákonitě dochází k výrazným finančním ztrátám v neprospěch pojištěnce.

Domnívám se pane ministře, že Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Ministerstvem financí by mělo mnohem aktivněji přistupovat k ochraně zájmů pojištěnců při kontrole hospodaření s veřejnými financemi ve zdravotnictví namísto tolerance a podpory úzkých podnikatelských zájmů.

Dovolte mi tedy uvést v přehledu z textu vyplývající otázky:

Otázka č. 1: Proč došlo ke zvratu v názorech náměstka ing. Josefa Hellera, MBA, ve věci nájemní smlouvy mezi Senior Clubem, a. s. a Všeobecnou fakultní nemocnicí, jak vyplývá z korespondence mezi Ministerstvem zdravotnictví a Všeobecnou fakultní nemocnicí (dopisy čj. Ř-1175/96 a čj. NF 46/96).

Otázka č. 2: Je pravdou, že tajemník MUDr. Macek vyvíjel na náměstka Hellera nátlak a změnil tak jeho stanovisko?

Otázka č. 3: Jakým způsobem dosáhla ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice tak náhlou a zásadní změnu postoje Ministerstva zdravotnictví ve věci nájemní smlouvy?

Otázka č. 4: Jak hodláte řešit konkrétní případ MUDr. M. Macka a jeho další z hlediska veřejnosti těžko obhajitelné setrvání v tak rozhodující funkci tajemníka ministra zdravotnictví?

Otázka č. 5: Byl jste o všech výše uvedených skutečnostech informován a byly tyto problémy projednávány na vedení ministerstva?

Otázka č. 6: Jakým způsobem hodláte do budoucna systémově účinněji než doposud zamezit podnikatelským aktivitám pracovníků ve státní správě a vlivům úzkých a ekonomicky pro systém veřejného pojištění nevýhodných podnikatelských zájmů na tvorbu zdravotní politiky?




MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ
ČESKÉ REPUBLIKY
PhDr. Jan STRÁSKÝ

V Praze dne 26. 2. 1997
č. j. KM 56310

Vážený pane předsedo,

v příloze Vám zasílám kopii své odpovědi na interpelaci paní poslankyně Evy Fischerové ve věci podnikatelských aktivit MUDr. Miroslava Macka.

S pozdravem



Příloha

Vážený pan

Ing. Miloš Zeman

předseda Poslanecké sněmovny

Parlamentu České republiky

Praha

MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ
ČESKÉ REPUBLIKY
PhDr. Jan STRÁSKÝ

V Praze dne 27. února 1997
Čj.: KM-56310-12.2.1997


Vážená paní poslankyně,

odpovídám na Vaši písemnou interpelaci týkající se podnikatelských aktivit MUDr. Miroslava Macka.

Odpovědi uvádím podle zaslaných otázek:

1. Náměstek ministra Ing. Josef Heller změnil názor ve věci nájemní smlouvy mezi Senior Clubem, a. s. a Všeobecnou fakultní nemocnicí po zjištění ekonomické situace nákladového střediska Krajské protetické středisko Roztyly. Podle informací ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice Ing. Kocourkové, CSc. vznikala v tomto nákladovém středisku měsíční ztráta ve výši 3,5 mil. Kč (přitom toto středisko nebylo nikdy plně uvedeno do provozu). Jednatel Senior Clubu, a. s. písemně informoval Ing. Hellera o náplni činnosti této společnosti s tím, že bude především garantovat provádění protetických služeb ve zvýšeném rozsahu. Toto byly zásadní důvody, které vedly ke změně stanoviska Ing. Hellera.

2. Tajemník ministra MUDr. Macek nevyvíjel na náměstka Ing. Hellera žádný nátlak v této věci a nesnažil se o změnu jeho stanoviska.

3. Ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Ing. Kocourková, CSc. neměla žádny vliv na změnu rozhodnutí Ing. Hellera - viz bod 1.

4. Pokud je mi známo, MUDr. Macek ze společnosti Senior Club, a. s. vystoupil a svůj podíl prodal, o čemž svědčí i jeho čestné prohlášeni, týkající se podnikatelských i nepodnikatelských aktivit. Nevidím proto důvod, proč jeho situaci event. další působení na Ministerstvu zdravotnictví z tohoto hlediska řešit.

5. O výše uvedených skutečnostech jsem byl informován následně a celá záležitost byla opakovaně projednávána vedením ministerstva s tím, aby prozatímní ředitel Všeobecné fakultní nemocnice celou situaci prověřil a navrhl řešení.

6. Účinnější způsob než prokazování podnikatelských a nepodnikatelských aktivit formou čestného prohlášení, neznáme. V případě, že některý zaměstnanec do čestného prohlášení vědomě uvede neúplné nebo dokonce nesprávné údaje, porušuje pracovní kázeň a tím i platný pracovní řád Ministerstva zdravotnictví, a musí jako zaměstnanec ústředního úřadu počítat s tím, že proti němu bude postupováno podle příslušných ustanovení zákoníku práce.

S pozdravem




Vážená paní

Eva Fischerová

Poslanecká sněmovna

Parlament ČR Sněmovní 4

Praha


MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ
ČESKÉ REPUBLIKY
PhDr. Jan STRÁSKÝ

V Praze dne 16. dubna 1997
Čj.: KM-56310-1.4.1997
Příloha

Vážený pane předsedo,

v příloze Vám zasílám kopii své odpovědi na interpelaci paní poslankyně Evy Fischerové ve věci nájemní smlouvy mezi Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze a Senior klubem, a. s. a aktivit MUDr. Miroslava Macka.

S pozdravem






Vážený pan

Ing. Miloš Zeman

předseda Poslanecké sněmovny

Parlamentu České republiky

Praha





MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ
ČESKÉ REPUBLIKY
PhDr. Jan STRÁSKÝ

V Praze dne 16. dubna 1997
Čj.: KM-56310-1.4.1997

Vážená paní poslankyně,

na 10. schůzi Poslanecké sněmovny jste dne 27. března t. r. vyslovila nesouhlas s odpovědí na interpelaci ve věci pronájmu objektů Všeobecné fakultní nemocnice v Praze akciové společnosti Senior Club. Pro doplnění své odpovědi si dovoluji předně opakovaně konstatovat, že žaloba směřující k vyslovení neplatnosti nájemní smlouvy byla podána 6. března 1997. Další rozhodování v této věci je plně v kompetenci soudu. Připomínám jen, že pokyn k podání žaloby dalo nemocnici ministerstvo.

K druhé části interpelace sděluji:

Ministerstvo zdravotnictví požádalo příslušné Krajské obchodní soudy o úplný výpis z obchodního rejstříku, aby ověřilo aktivity MUDr. Miroslava Macka, o kterých se ve své interpelaci zmiňujete. V případě, že se některá Vaše tvrzení prokážou jako opodstatněná, bude dále postupováno podle příslušných ustanovení zákoníku práce.

S pozdravem




Vážená paní

Eva Fischerová

poslankyně

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Praha




MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ
ČESKÉ REPUBLIKY
PhDr. Jan STRÁSKÝ

V Praze dne 5. 6. 1997
č. j. KM 56310

Vážený pane předsedo,

v příloze Vám zasílám kopii své třetí odpovědi na interpelaci paní poslankyně Evy Fischerové ve věci nájemní smlouvy mezi Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze a Senior klubem, a. s. (nesouhlas PSP ČR na 11. schůzi).

S pozdravem



Příloha




Vážený pan

Ing. Miloš Zeman

předseda Poslanecké sněmovny

Parlamentu České republiky

Praha



MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ
ČESKÉ REPUBLIKY
PhDr. Jan STRÁSKÝ

V Praze dne 5. června 1997
Čj.: PAM/KM-56310-20.5.97


Vážená pani poslankyně,

odpovídám na Vaší opakovanou interpelaci týkající se podnikatelských aktivit MUDr. Miroslava Macka.

Obrátil jsem se písemně na akciové společnosti, ve kterých je podle Vašeho tvrzení MUDr. Macek členem představenstva či dozorčí rady a požádal jsem je o informaci, zda a kdy požádali o jeho výmaz v obchodním rejstříku.

Okamžitě, po obdržení odpovědí, Vás budu informovat.

S pozdravem


Vážená pani

Eva Fischerová

poslankyně Poslanecká sněmovna

Parlament České republiky

Praha 1





MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ
ČESKÉ REPUBLIKY
PhDr. Jan STRÁSKÝ

V Praze dne 19. srpna 1997
Čj.: PAM-161/1-19.8.1997
1 příloha

Vážený pane předsedo,

v příloze Vám zasílám kopii odpovědi na interpelaci paní poslankyně Evy Fischerové ve věci podnikatelských aktivit MUDr. Miroslava Macka, bývalého zaměstnance Ministerstva zdravotnictví.

S pozdravem


Vážený pan

Ing. Miloš Zeman

předseda Poslanecké sněmovny

Parlamentu České republiky

Praha





MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ
ČESKÉ REPUBLIKY
PhDr. Jan STRÁSKÝ

V Praze dne 19. srpna 1997
Čj.: PAM-161/1-19.8.1997

Vážená paní poslankyně,

zasílám Vám odpověď na Vaši opakovanou interpelaci týkající se podnikatelských aktivit MUDr. Miroslava Macka, bývalého zaměstnance Ministerstva zdravotnictví.

Obrátil jsem se písemně na akciové společnosti, ve kterých je, podle Vašich slov, MUDr. Macek členem představenstva nebo dozorčí rady. Odpověď jsem obdržel pouze od a. s. Senior Club se sídlem v Praze 11. Valná hromada akcionářů této společnosti odsouhlasila již v srpnu 1996 odstoupení MUDr. Macka z funkce v představenstvu a následně v září 1996 požádala o změnu zápisu v obchodním rejstříku. Ministerstvo zdravotnictví má k dispozici všechny požadovaně doklady.

Vzhledem k tomu, že MUDr. Macek od 1. 7. 1997 není zaměstnancem Ministerstva zdravotnictví, nemám důvod opakovaně požadovat od dalších obchodních společností jejich vyjádření.

S pozdravem



Vážená paní

Eva Fischerová

poslankyně Poslanecká sněmovna

Parlament České republiky

Praha


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP