Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

313

INTERPELACE

poslance Karla Vymětala

na ministra zdravotnictví Jana Stráského

ve věci koncepce optimalizace počtu akutních lůžek v okr. Bruntál a jejího dopadu na poskytování zdravotních služeb v nemocnici Rýmařov

a odpověď ministra zdravotnictví Jana Stráského na interpelaci

Ve smyslu § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, předkládám poslancům následující interpelaci poslance Karla Vymětala na ministra zdravotnictví Jana Stráského a odpověď ministra zdravotnictví Jana Stráského na tuto interpelaci. Pan poslanec Karel Vymětal požádal o zařazení uvedené odpovědi na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace a odpověď jsou přílohami sněmovního tisku.

V Praze dne 3. listopadu 1997

Miloš Zeman v. r.

Příloha

Evidenční číslo interpelace: 428

Ing. Karel Vymětal

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

poslanec, člen hospodářského výboru

Sněmovní 4

118 26 Praha 1

Tel. 02/5717/2182, klub KSČM 3731-2

Fax 02/5717/3733

 V Praze dne 26. září 1997


Věc: Interpelace

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás s interpelací ve věci koncepce optimalizace počtu akutních lůžek v okrese Bruntál a jejího dopadu na poskytování zdravotních služeb v nemocnici Rýmařov.

Byl jsem Vámi informován dopisem ze dne 9. září 1997, že Okresní úřad Bruntál navrhl z dosavadního počtu 779 akutních lůžek redukci na 472 lůžek a to v nemocnici v Krnově z 320 na 206 lůžek, v nemocnici Brumeda Bruntál z 243 na 211 lůžek a v nemocnici Albrechtice z 82 na 55 lůžek. Naproti tomu ministerstvo zdravotnictví navrhuje v okrese cílově 417 akutních lůžek a nezachování nemocnice v Albrechticích (indexací MZ by mělo být cílově 477 akutních lůžek). Je s podivem, že se ve Vaší informaci vůbec nezmiňujete o nemocnici v Rýmařově.

Nejdříve si dovolím několik údajů a informací o nemocnici Rýmařov. Tato nemocnice existuje již 90 let a nachází se v nesnadno přístupné části mimořádně rozlehlého okresu. Před 8 lety byla provedena generální oprava hlavní budovy, v níž jsou umístěny operační obory a to nákladem 35 mil. Kč v cenách roku 1989. V rámci této rekonstrukce byl vybudován energoblok, který činí nemocnici nezávislou na dodávce energie z veřejné sítě, byla vybudována tlaková stanice a byl rekonstruován vlastní zdroj pitné vody, který činí nemocnici nezávislou na dodávkách z veřejné vodovodní sítě. Toto vybavení nemocnice a její poloha způsobila v nedávných povodních, že byla jedinou funkční nemocnicí v okrese Bruntál a v dřívějším systému CO byla tato nemocnice určena jako záložní pro Fakultní nemocnici Olomouc. Její současný stavební stav znamená, že nebude minimálně 10 - 15 let vyžadovat stavební investice.

V posledních letech byla nemocnice vybavena moderní lékařskou technikou. Flexibilní endoskopie je nejmodernější v okrese a disponuje videoendoskopy v ceně 2,5 mil. Kč. Echokardiografie a sonografie je prováděna na posledních modelech firmy ATL a cena přístrojů je 6 mil. Kč. Operační obory jsou vybaveny kompletní laparoskopickou technikou pro miniinvazivní chirurgii v ceně 2 mil. Kč. Dvě jednotky intenzivní péče jsou vybaveny monitorovací technikou podle předpisů pojišťovny. Chirurgické oddělení, jako jediné v okrese, provádí cévní chirurgii s možností ultrasonografického monitorování cév. Na dětském oddělení je špičkové alergologické pracoviště. Do přístrojového vybavení investoval vlastník 6 mil. Kč v roce 1996. 60% lékařů má druhou atestaci z oboru nebo nadstavbovou atestaci.

Současný stav lůžkového fondu nemocnice je 40 interních, 33 chirurgických, 29 gyn. porodních, 32 dětských a 20 lůžek následné péče, tedy 134 + 20. Vlastníky nemocnice s. r. o. jsou Město Rýmařov 36%, 7 lékařů po 8% - 56% a prokurista 8%. Nemocnice hospodaří bez dluhů, v roce 1996 skončilo hospodaření společnosti se ziskem 50 tis. Kč, přesto, že společnost musela ze svých prostředků likvidovat závazky SZZ a k 31. 7. 1997 vytváří společnost zisk ve výši 1,8 mil. Kč (nemocnice v Krnově má zadluženost 70 mil. Kč a nemocnice Brumeda Bruntál vykázala za rok 1996 ztrátu 2,9 mil. Kč). Za posledních 6 let nebyly nemocnici poskytnuty žádné prostředky ze státního rozpočtu. V nemocnici jsou ošetřováni pojištěnci všech zdravotních pojišťoven bez rozdílu.

Několik informací o koncepci Okresního úřadu Bruntál. Tato koncepce navrhuje a MZ potvrzuje, zrušení nemocnice v Rýmařově a to s rychlou realizací. Podle mých informací, přednosta OkÚ Bruntál Stanislav Navrátil předložil tuto koncepci MZ bez projednání se společností, jíž movitý i nemovitý majetek nemocnice Rýmařov patří (vč. Města Rýmařov). Dokonce tato koncepce zdravotnictví okresu nebyla projednána ani se zástupci nemocnic okresu. V roce 1997 se neuskutečnilo žádné jednání na OkÚ o restrukturalizaci lůžkového fondu. Koncepci okresu zpracoval pověřený vedoucí referátu obrany a zdravotní rada (později poradce), který byl a je primářem odd. ARO bruntálské nemocnice Brumeda a v současné době je předsedou dozorčí rady společnosti INB a. s., dříve Brumeda. Tyto skutečnosti vyvolávají podezření ze střetu zájmů a ze snahy zvýhodnit nemocnici Brumeda Bruntál na úkor nemocnic Krnov, Rýmařov a Albrechtice. Společnost INB a. s. (dříve Brumeda) je v soukromých rukou.

Dva týdny před termínem odevzdání koncepce OkÚ na MZ svolal přednosta OkÚ, podle mých informací, poradu, na které byli vyzváni ředitelé nemocnic, aby se dohodli na rozdělení lůžek. Na jednání veškeré dohody zástupce INB a. s. (Brumeda) odmítl, aby zřejmě nedošlo k dohodě a aby OkÚ mohl předložit vlastní předem zpracovanou koncepci ve spolupráci s INB a. s. (Brumeda). Koncepce byla předložena MZ 25. 6. 1997 a teprve 3. 7. 1997 o ní ústně informoval pracovník OkÚ ředitele nemocnic, aniž by jim tento materiál předal, což se nakonec stalo až po následných urgencích začátkem září 1997.

Dopady event. likvidace nemocnice Rýmařov na obyvatelstvo oblasti by byly značné. Rýmařovská oblast vykazuje nezaměstnanost přes 8%, dopravní železniční síť prakticky neexistuje, autobusová doprava je značně redukovaná, přičemž některé oblasti jsou téměř odříznuty od okolního světa (Horní Město, Mirotínek, Rýžoviště, Hůzová). Vybavenost občanů vlastními dopravními prostředky je mnohem nižší než ve vnitrozemí a vůbec nelze předpokládat, že staří nemocní lidé si dopravní prostředek mohou zakoupit. Zrušením nemocnice a soustředěním zdravotní péče do Bruntálu by vzrostly i náklady velmi drahé a v podmínkách tohoto horského okresu nerentabilní Rychlé záchranné péče. Navíc, podle mých informací, soukromá nemocnice Brumeda v Bruntále neposkytuje zdravotní péči všem, kteří to potřebují z důvodů zdravotních, ale těm, kteří jsou pojištěnci vybraných zdravotních pojišťoven. Značný vliv na dostupnost zdravotní péče mají extrémní povětrnostní podmínky, tuhá zima, déšť a povodně. Rýmařovský region je vyhledávaným letním i zimním turistickým střediskem, v němž se počet návštěvníků z jiných oblasti republiky zvyšuje až o 20.000 a i z tohoto důvodu by nemělo dojít ke zhoršení zdravotní péče v oblasti zrušením nemocnice.

Všechny výše uvedené skutečnosti mě vedou k tomu, abych Vás, vážený pane ministře, v této věci interpeloval a současně Vám pokládám tyto otázky:

1. Jak je možné, že Okresní úřad zpracoval koncepci optimalizace akutních lůžek okresu Bruntál tajně, snad se střetem zájmů a bez projednání a zvážení představiteli všech zdravotnických zařízení okresu?

2. Proč má být likvidována jediná ekonomicky prosperující nemocnice Rýmařov v okrese, která je navíc vybavena stavebně i přístrojově a nevyžaduje jako jediná v blízké budoucnosti žádné prostředky ze státního rozpočtu?

3. Domníváte se, že je normální, aby okresní koncepci zdravotnictví zpracovával představitel soukromé společnosti Brumeda, která má zcela přirozeně zásadní zájem o přežití na úkor kohokoliv za jakoukoliv cenu?

4. Nemyslíte si, že koncepce zdravotnictví má řešit zdravotní potřeby občanů okresu a nikoliv zájmy soukromých podnikatelů?

5. Domníváte se, že je možné zachovat nemocnici Rýmařov i za cenu redukce jejích akutních lůžek na 107, což ještě zajistí její ekonomickou soběstačnost a pouze mírně překročí cílový stav lůžek v okrese podle indexace MZ (o 47 lůžek)?

Děkuji Vám předem za odpověď v zákonné lhůtě a jsem s pozdravem



Vážený pan

PhDr. Jan Stráský

ministr zdravotnictví

128 01 Praha 2


MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ
ČESKÉ REPUBLIKY
PhDr. Jan STRÁSKÝ

 Praha, 17. 10. 1997
 Č. j.: 36974/97, KM 60109


Vážený pane předsedo,

zasílám Vám kopii odpovědi na interpelaci poslance ing. Karla Vymětala - č. 428, týkající se koncepce optimalizace počtu akutních lůžek v okrese Bruntál a jejího dopadu na poskytování zdravotních služeb v nemocnici Rýmařov.

S pozdravem




Příloha: 2 listy

Vážený pan

Miloš Zeman

předseda Poslanecké sněmovny

Parlament České republiky

PRAHA


MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ
ČESKÉ REPUBLIKY
PhDr. Jan STRÁSKÝ

 V Praze dne 17. 10. 1997
 Č. j.: 36974/97, KM 60109


Vážený pane poslanče,

prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jsem obdržel Vaši interpelaci číslo 428, která se týká optimalizace počtu akutních lůžek v okrese Bruntál a jejího dopadu na poskytování zdravotních služeb v nemocnici Rýmařov.

Jsem si vědom složitosti, veškeré problematiky kolem restrukturalizace lůžkového fondu nemocnic, tím více u zařízení, které jsou v majetku obcí, měst či jsou privátní.

Ministerstvo zdravotnictví České republiky v oficiálním materiálu, který byl projednán a schválen vládou ČR, deklarovalo u všech lůžkových zdravotnických zařízení, bez ohledu na jejich majetkově-právní vztahy, svou představu o optimální struktuře a kapacitě nemocnic ČR.

K Vašim otázkám uvedeným v dopise uvádím následující:

ad 1 - Je v kompetenci okresních úřadů zpracovávat návrhy koncepce restrukturalizace a optimalizace lůžkového fondu ve svém okrese. Návrh restrukturalizace lůžkového fondu zdravotnických zařízení v okrese Bruntál, vypracovaný Okresním úřadem Bruntál, vychází z indexací počtu lůžek stanovených Ministerstvem zdravotnictví ČR dle jednotlivých odborností s meziokresním vyrovnáním při zohledněni přirozené spádovosti v regionu, navíc přihlíží k technickému stavu lůžkových zařízení i k jejich personálnímu a přístrojovému vybavení. Tento návrh je v souladu s představami Ministerstva zdravotnictví.

ad 2 - viz bod 5

ad 3 - Bez komentáře

ad 4 - Je samozřejmé, že koncepce poskytování zdravotní péče má řešit zdravotní potřeby občanů okresu bez ohledu na zájmy soukromých podnikatelů.

ad 5 - Nedomnívám se, že by bylo z medicínského i ekonomického hlediska výhodné zachovat nemocnici v Rýmařově ve Vámi navrhované podobě.

Výběrové řízení na lůžkovou péči v okrese Bruntál již bylo vyhlášeno Ministerstvem zdravotnictví 10. října 1997 formou inzerátu ve Zdravotnických novinách.

S pozdravem


Vážený pan

Ing. Karel Vymětal

PSP ČR

Praha


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP