Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

323

INTERPELACE

poslance Karla Vymětala

na ministra financí Ivana Pilipa

ve věci privatizace Městské polikliniky Ostrava Hrabůvka

a odpověď ministra financí Ivana Pilipa na interpelaci

Ve smyslu § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, předkládám poslancům následující interpelaci poslance Karla Vymětala na ministra financí Ivana Pilipa a odpověď ministra financí Ivana Pilipa na tuto interpelaci. Pan poslanec Karel Vymětal požádal o zařazení uvedené odpovědi na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace a odpověď jsou přílohami sněmovního tisku.

V Praze dne 6. listopadu 1997

Miloš Zeman v. r.

Příloha

Evidenční číslo interpelace: 427

Ing. Karel Vymětal

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

poslanec, člen hospodářského výboru

Sněmovní 4

118 26 Praha 1

Tel. 02/5717/2182, klub KSČM 3731-2

Fax 02/5717/3733

 V Praze dne 26. září 1997


Věc: Interpelace

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás s interpelací ve věci privatizace Městské polikliniky Ostrava Hrabůvka.

Tato Městská poliklinika je jediným komplexním zdravotnických zařízením, které poskytuje dostupnost lékařské péče ve stotisícovém městském obvodu Ostravy. Proto zastupitelstvo města Ostravy schválilo svým usnesením č. 549/16 ze dne 26. 3. 1997 bezúplatný převod privatizovaného majetku hlavní budovy Městské polikliniky Hrabůvka na Město Ostrava. Zastupitelstvo tímto rozhodnutím uznalo svou povinnost zabezpečit a garantovat využití této městské polikliniky pro potřeby zdravotnictví a dostupnost poskytování zdravotní péče občanům tohoto velkého obvodu.

Přes připravenost města Ostravy převzít tento majetek, rozhodlo Vaše ministerstvo rozhodnutím o privatizaci majetku státu č. j. 42/43 078/97/DK ze dne 11. září 1997, že privatizace bude provedena formou veřejné soutěže. Tímto rozhodnutím dochází k důvodné obavě občanů a zastupitelů, že veřejnou soutěží dojde k privatizaci tohoto majetku na osoby, které nebudou ochotny v uvedeném objektu nadále dlouhodobě poskytovat zdravotní péči.

Proto se na Vás obracím s touto interpelací a zároveň žádostí, abyste přehodnotil Vaše rozhodnutí ve prospěch převodu polikliniky Hrabůvka do majetku města Ostravy. Toto řešení má rovněž plnou podporu zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Jih, na jehož území se zmiňované zařízení nachází.

Věřím, vážený pane ministře, že všechny výše uvedené důvody znovu zvážíte a že stejně jako mně i Vám jde o zajištění dostupné zdravotní péče občanům města Ostravy. Doufám, že rozhodnutí o privatizaci polikliniky veřejnou soutěží bude revokováno a nedojde tak již k druhému negativnímu zásahu výkonné moci státu do poskytování zdravotní péče v městě Ostravě (poprvé zastavením dostavby fakultní nemocnice v Ostravě, zejména pavilonu péče o matku a dítě).

Děkuji Vám předem za odpověď v zákonné lhůtě a jsem s pozdravem



Vážený pan

Ing. Ivan Pilip

ministr financí

Praha

Ministr financí České republiky

Minister of Finance of the Czech Republic

 V Praze dne 10. října 1997
 Č. j.: 42/76665/97


Vážený pane poslanče,

k Vaší interpelaci č. 427 ze dne 30. září 1997 ve věci privatizace Městské polikliniky Ostrava Hrabůvka - hlavní budova polikliniky, Dr.Martínka 7, Ostrava - Hrabůvka - uvádím:

Ve druhé polovině roku 1994 byla v souladu s usnesením vlády ČR č. 393/1994 v platném znění projednána bez rozporu ve schvalovacím řízení privatizace hlavní budovy polikliniky - majetek bude vložen do nově založené společnosti POLIKLINIKA HRABŮVKA, a. s.

-3%RIF
-45%bezúplatný převod na město Ostrava
-52%přímý prodej - Městská poliklinika Hrabůvka, a. s.

Poté vláda ČR vydala rozhodnutí o privatizaci 52% akcií přímým prodejem společnosti Městská poliklinika Hrabůvka, a. s. Současně byly zamítnuty konkurenční privatizační projekty předložené na přímý prodej tohoto majetku. Vládou schválený privatizační projekt byl aktualizován a předán Fondu národního majetku k realizaci.

Z důvodu nemožnosti realizovat přímý prodej 52% akcií vládou schválenému nabyvateli požádal Fond národního majetku ČR Ministerstvo pro správu národního majetku a jeho privatizaci ČR o revokaci rozhodnutí o privatizaci v části přímého prodeje 52% akcií předem určenému nabyvateli z důvodu, že tato společnost právně nevznikla, a proto nelze tento přímý prodej 52% akcií realizovat.

Původně schválená akciová společnost Městská poliklinika Hrabůvka byla zrušena a založena nová akciová společnost se stejným názvem, adresou a identifikačním číslem objektu, která byla zapsána dne 19. 9. 1996 u Krajského obchodního soudu v Ostravě do obchodního rejstříku. Vzhledem k tomu, že došlo u této nové společnosti ke změně akcionářů, požádalo Ministerstvo financí ČR zřizovatele, tj. Magistrát města Ostravy o stanovisko k možné privatizaci uvedené části akcií ve prospěch nově vzniklé akciové společnosti. Zřizovatelem zaslané stanovisko neobsahovalo vyjádření k výše uvedené společnosti, ale přímo požadavek na bezúplatný převod předmětného majetku do vlastnictví města Ostravy.

Ministr financí České republiky

Minister of Finance of the Czech Republic

 V Praze dne 10. října 1997
 Č. j.: 42/76665/97


Vážený pane předsedo,

v příloze Vám postupuji odpověď na dopis, jímž se na Vás obrátil dne 26. září 1997 pan poslanec Ing. Karel Vymětal ve věci privatizace Městské polikliniky Ostrava Hrabůvka.

Pro informaci je přiložena kopie předmětného dopisu.

S pozdravem



Příloha: dle textu

Vážený pan

Ing. Miloš Zeman

předseda poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Parlament ČR

Praha

Schvalovací komise Ministerstva financí ČR doporučila privatizovat majetek Městské polikliniky Hrabůvka - hlavní budova polikliniky, Dr.Martínka 7, Ostrava - Hrabůvka přímým prodejem na základě výsledků veřejné soutěže. Tento návrh vycházel ze skutečnosti, že o privatizaci předmětného majetku se ucházelo více zájemců ze zdravotnictví. Následné mezirezortní dohodovací řízení, na které byli přizváni i zástupci zřizovatele, aby mohli obhájit důvody svého doporučení k bezúplatnému převodu, leč této příležitosti nevyužili, schválilo navrženou formu privatizace bez připomínek. Proto vydalo Ministerstvo financí ČR v uvedeném smyslu rozhodnutí o privatizaci metodou veřejné soutěže a postoupilo je Fondu národního majetku ČR k realizaci.

Jelikož se jedná o zdravotnické zařízení, které zabezpečuje jednu z největších spádových oblastí města Ostravy, plně chápu Vaše obavy o zachování zdravotní péče poskytované obyvatelům dané spádové oblasti. Tyto obavy jsou častým průvodním jevem při privatizaci zdravotnických zařízení obecně.

Využití privatizovaného majetku k poskytování zdravotní péče v potřebné struktuře a rozsahu bude zabezpečeno závazkem nabyvatele obsaženým v kupní smlouvě ve smyslu rozhodnutí ministra zdravotnictví ČR o kategorizaci zdravotnického zařízení (Městská poliklinika Hrabůvka - hlavní budova je zařazena do kategorie B). Pro případ porušení této povinnosti je sjednána smluvní pokuta. Uvedené podmínky privatizace se budou týkat rovněž případných dalších vlastníků polikliniky a k předmětnému majetku bude zřízeno předkupní právo ve prospěch Fondu národního majetku ČR.

Závěrem bych Vás, vážený pane poslanče, chtěl ujistit, že Ministerstvo financí ČR postupovalo v privatizačním řízení v souladu se zásadami stanovenými vládou ČR ze dne 9. dubna 1997 č. 212 v platném znění.

S pozdravem



Vážený pan

Ing. Karel Vymětal

poslanec

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Praha

Co:Předseda vlády Prof. Ing. Václav Klaus, CSc.
 Předseda poslanecké sněmovny Ing. Miloš Zeman



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP