Parlament České republiky

1997

II. volební období

335

Vládní návrh,

kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Rámcová dohoda o finanční spolupráci mezi Českou republikou a Nordic Investment Bank podepsaná dne 30. října 1997 v Praze.

 Za bezvadnost:
 Ing. Jaroslav Oržendovič


Vládní návrh

Návrh usnesení

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky souhlasí s Rámcovou dohodou o finanční spolupráci mezi Českou republikou a Nordic Investment Bank podepsanou dne 30. října 1997 v Praze.

Předkládací zpráva

pro Parlament České republiky

Dne 30. října 1997 byla v Praze podepsána Rámcová dohoda o finanční spolupráci mezi Českou republikou a Nordic Investment Bank, která se neodchyluje od zásad již přijatých Rámcových dohod s jinými bankami (např. Rámcové dohody, které byly uzavřeny mezi Českou republikou a Evropskou investiční bankou v roce 1993 a 1994). Vláda České republiky Rámcovou dohodu o finanční spolupráci schválila usnesením č. 655 ze dne 22. října 1997.

Podepsaná Rámcová dohoda o finanční spolupráci mezi Českou republikou a Nordic Investment Bank (dále jen Banka) je smluvně právním základem pro poskytování úvěrů České republice a českým ekonomickým subjektům ze strany Banky na konkrétní investiční projekty zejména v oblastech ochrany životního prostředí, energetiky, dopravy a telekomunikací a stanoví základní obecné podmínky pro poskytování těchto úvěrů.

Pro každý jednotlivý projekt, na který poskytne Banka úvěr, budou muset být uzavřeny vždy samostatné úvěrové dohody, ke kterým může být požadováno ze strany Banky uzavření garančních dohod.

Vzhledem k tomu, že jsou již připraveny nebo rozpracovány některé projekty s Bankou (refinancování projektů odsíření uhelných elektráren, jejichž realizace již probíhá a příprava projektů "Fluidní kotel pro elektrárnu Poříčí" a "Odsíření elektrárny Chvaletice"), s jejichž financováním Banka vyjádřila předběžně souhlas a v současné době ČEZ jedná o detailních podmínkách úvěru, je v zájmu České republiky uzavřít předloženou Rámcovou dohodu.

Banka je také zainteresována na jednáních s českými úvěrovými institucemi o financování malých a středních podniků.

Rámcová dohoda o finanční spolupráci mezi Českou republikou a Bankou je smluvně právním základem pro poskytování úvěrů České republice a českým ekonomickým subjektům Bankou a stanoví základní obecné podmínky pro poskytování těchto úvěrů. Bez jejího uzavření nebude Česká republika a další ekonomické subjekty moci čerpat finanční prostředky, které usnadní realizaci vybraných investičních projektů v České republice. Rámcová dohoda by měla zabezpečit, na základě zkušeností s dřívějšími smlouvami, vhodný mechanismus a nástroj pro podporu investičních projektů společného zájmu v soukromém sektoru prostřednictvím půjček, které nemusí být ve všech případech garantovány státem.

Rámcová dohoda o finanční spolupráci mezi Českou republikou a Nordic Investment Bank byla sjednána v jazyce anglickém.

Předkládaná Rámcová dohoda o finanční spolupráci mezi Českou republikou a Nordic Investment Bank nevyžaduje změnu v právním řádu České republiky, nedotýká se závazků obsažených v jiných mezinárodních smlouvách, kterými je Česká republika vázána a není v rozporu s právem Evropské Unie a se zahraničně politickými zájmy České republiky.

Vzhledem k charakteru banky jako mezinárodní mezivládní organizace není možné vyřešit daňová osvobození požadovaná Bankou (v ustanovení čl. 6 Rámcové dohody) na základě smluv o zamezení dvojího zdanění mezi Českou republikou a Finskem, zemí sídla Banky. Proto se předkládá Rámcová dohoda podle čl. 49 odst. 2 ústavního zákona České národní rady č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu a poté presidentu České republiky k ratifikaci a na základě transformační klauzule obsažené v příslušných daňových zákonech bude aplikována přednostně.

Uzavření a provádění Rámcové dohody o finanční spolupráci mezi Českou republikou a Nordic Investment Bank nebude mít bezprostřední dopad na státní rozpočet.

V Praze dne 22. října 1997

Předseda vlády v. r.

RÁMCOVÁ DOHODA

o finanční spolupráci

mezi

Českou republikou

a

Nordic Investment Bank

 Praha ............... 1997


Vzhledem k tomu, že:

- Nordic Investment Bank (NIB) byla založena na základě smlouvy ze dne 4. prosince 1975 mezi Dánskem, Finskem, Islandem, Norskem a Švédskem;

- NIB se snaží přispívat k rozvoji české ekonomiky financováním ekonomicky vhodných projektů z oblasti infrastruktury, ochrany životního prostředí, energetiky, dopravy, telekomunikací, průmyslu a dalších investičních projektů;

- Česká republika zastoupená Ministerstvem financí a NIB si přejí položit základy pro dlouhodobou spolupráci ve využívání financování poskytovaného NIB těmto projektům v České republice a severských zemích;

- v důsledku čehož je třeba vymezit rámec pro působení NIB v České republice;

se smluvní strany tímto dohodly na následujícím:

1

Vláda České republiky a jakákoli právnická osoba ve vlastnictví soukromém, ve vlastnictví státním nebo obecním nebo ve vlastnictví smíšeném jsou způsobilé k čerpání úvěrů poskytovaných na základě této dohody. Částky určené k financování, pokud není stanoveno jinak, smějí být užity k pokrytí jakýchkoli nákladů vybraného investičního projektu v rozsahu dovoleném českými právními předpisy.

2

Financování NIB je financováním doplňujícím další dostupné finanční zdroje. NIB bude napomáhat sjednávání výhodného financování vyhovujících projektů pomocí spolufinancování s dalšími mnohostrannými institucemi, státními a soukromými finančními institucemi svých členských zemí a dalšími vybranými institucemi, včetně a zejména českými finančními institucemi.

3

Vláda České republiky a NIB budou pravidelně diskutovat a vyměňovat si názory na cíle, kritéria úvěrování a aktivity NIB v České republice.

4

NIB bude mít v České republice právní způsobilost přiznávanou právnické osobě českým právní řádem. Zejména, NIB může být stranou v právním řízení.

5

Česká republika uznává, že NIB je mnohostrannou finanční institucí, která provádí politiku podobnou jiným mnohostranným finančním institucím, pokud jde o provádění projektů a o závazky jejich dlužníků týkající se dluhové služby, včetně politiky neúčasti při jakékoli restrukturalizaci státního dluhu.

6

Česká republika se zavazuje, že vyjme ze zdanění všechny platby jistiny, úroků a jiných částek dlužných NIB v souvislosti s úvěry a k nim příslušnými zárukami a zárukami poskytnutými NIB.

7

NIB bude poskytováno zacházení ne méně příznivé, než jaké je poskytováno právnickým osobám na základě platných právních předpisů České republiky nebo na základě jakékoli platné dvoustranné dohody o ochraně investic.

8

Jakýkoli spor mezi Českou republikou a NIB spočívající v rozdílném názoru na výklad nebo použití této smlouvy nebo jakékoli doplňující smlouvy, který není vyřešen jednáním nebo jiným dohodnutým způsobem, bude předložen k vyřešení arbitráži v souladu s platnými rozhodčími pravidly UNCITRAL.

Rozhodci budou tři.

Místem arbitrážního řízení bude Paříž, pokud nebude dohodnuto jinak.

Jazykem užívaným v rozhodčím řízení bude angličtina.

9

Tato dohoda bude schválena Parlamentem České republiky a ratifikována presidentem České republiky a vstoupí v platnost oznámením České republiky, že všechny postupy vyžadované jejím právním řádem pro vstup této dohody v platnost byly splněny. Tato dohoda zůstane v platnosti, dokud neuplyne dvanáct měsíců ode dne, kdy Česká republika nebo NIB, podle toho, který případ nastane, oznámí písemně druhé straně ukončení platnosti Dohody. Bez ohledu na ukončení platnosti Dohody zůstanou její ustanovení účinná ve vztahu ke všem smlouvám vážícím se k této dohodě, které byly podepsány před datem ukončení její platnosti, dokud všechny dlužné částky na základě takovýchto smluv nebudou plně splaceny.

Za Českou republiku
Za Nordic Investment Bank
a jejím jménem
a jejím jménem


FRAMEWORK AGREEMENT

FOR

FINANCIAL COOPERATION

BETWEEN

THE CZECH REPUBLIC

AND

THE NORDIC INVESTMENT BANK

 Dated October 30, 1997

Whereas

- The Nordic Investment Bank (NIB) was established pursuant to a treaty dated December 4, 1975 between Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden;

- NIB endeavours to contribute to the development of the Czech economy by financing economically viable infrastructure-, environmental protection-, energy-, transport-, telecommunication-, industrial- and other investment projects;

- The Czech Republic, represented by the Ministry of Finance, and NIB desire to establish the basis for long-term cooperation in utilizing financing provided by NIB for projects of interest to The Czech Republic and the Nordic countries;

- In pursuance thereof the framework of operations of NIB in The Czech Republic shall be determined;

NOW THEREFORE it is hereby agreed as follows:

1

The Government of The Czech Republic and any private, semi-public or public legal person are eligible for loans made available pursuant to this Agreement. Unless otherwise agreed the proceeds of the financing may be used for any cost item of the selected investment projects to the extent permitted by Czech legal regulations.

2

Financing from NIB is complementary to other available financial sources. NIB will assist in the arrangement of advantageous financing of suitable projects through cofinancing with other multilateral institutions, official and private financial institutions of its member countries, and other selected institutions, including, in particular, Czech financial institutions.

3

The Government of The Czech Republic and NIB shall on a regular basis discuss and exchange views on the objectives, lending criteria, and activities of NIB in The Czech Republic.

4

NIB shall enjoy in The Czech Republic the legal capacity accorded to legal persons under the laws of The Czech Republic. NIB may, in particular, be a party to legal proceedings.

5

The Czech Republic recognises that NIB is a multilateral financial institution which follows policies similar to other multilateral financial institutions as regards project execution and debt service obligations of its borrowers, including the policy of non-participation in any rescheduling of national debt.

6

The Czech Republic undertakes to exempt from taxation all payments of principal, interest and other sums due to NIB in respect of loans, guarantees in respect thereof, and guarantees extended by NIB.

7

NIB shall benefit from treatment not less favourable than that extended to legal entities under current legislation of The Czech Republic or under any bilateral agreement on protection of investments currently in force.

8

Any dispute between The Czech Republic and NIB concerning differences of opinion with regard to the interpretation or application of this Agreement or any supplementary agreement, which is not settled by negotiation or other agreed mode of settlement, shall be submitted to arbitration to be settled in accordance with the UNCITRAL Arbitration rules as at present in force.

The number of arbitrators shall be three.

The place of the arbitration proceedings shall be Paris, unless otherwise agreed.

The language to be used in the arbitral proceedings shall be English.

9

This Agreement shall be approved by the Czech Parliament and ratified by the President of the Czech Republic, and shall enter into force upon notification by the Czech Republic that all procedures required by its law for bringing this Agreement into force have been fulfilled.

This Agreement shall remain in force until expiration of twelve months after either The Czech Republic or NIB, as the case may be, gives notice in writing to the other party of termination thereof. Notwithstanding such termination, the provisions hereof shall remain in force for all contracts within the scope of this Agreement signed before the effective date of termination until all sums due under such contracts have been fully paid.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP