Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1997

II. volební období

342

PROGRAM ČINNOSTI

FONDU DĚTÍ A MLÁDEŽE NA ROK 1998

po jeho schválení výborem Fondu dětí a mládeže

dne 26. listopadu 1997

POSLANECKÉ SNĚMOVNĚ PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY K INFORMACI

Předkládá:Břetislav Verner, CSc.
 předseda výboru Fondu dětí a mládeže


PROGRAM ČINNOSTI FONDU DĚTÍ A MLÁDEŽE NA ROK 1998

Obsah

Úvod

I. Průběžná činnost Fondu dětí a mládeže

II. Vypořádání majetku

III. Spolupráce Fondu dětí a mládeže s veřejností

Závěr

Příloha

Úvod

Program činnosti Fondu dětí a mládeže na rok 1998 vychází z principů vypořádání majetku, dohodnutých mezi zástupci MŠMT, Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a Fondu dětí a mládeže v únoru 1997 (viz příloha).

V roce 1998 se Fond dětí a mládeže zaměří na tyto hlavní úkoly:

- podpora činností ve prospěch dětí a mládeže

- správa a vypořádávání nemovitého majetku

- správa a vypořádávání majetkových účastí v obchodních společnostech

- spolupráce Fondu dětí a mládeže s veřejností

I. Průběžná činnost Fondu dětí a mládeže

Podpora činností ve prospěch dětí a mládeže

V roce 1998 bude Fond pokračovat v programu Střecha pro děti a mládež ve stávajícím rozsahu s tím, že již nebude vyhlašovat další kola výběrového řízení na nové objekty, neboť 10-15ti letý nájem není v souladu s výše uvedenou dohodou o vypořádání majetku. Pouze v případech odstoupení stávajících nájemců nebo v případě odstoupení Fondu z důvodu nedodržení smluvních podmínek nájemci, může být objekt nabídnut k využití sdružením dětí a mládeže podle současných kritérií uvedeného programu.

V rámci podpory cestování i neorganizované mládeže bude Fond pokračovat ve zdokonalování sítě ubytoven pro mládež a distribuce slevových karet jak prostřednictvím sdružení dětí a mládeže tak nájemci Fondu a dalšími. Dispečink sítě ubytoven pro mládež bude pokračovat ve své činnosti mimo jiné i při zajišťování škol v přírodě.

Fond připraví podklady a kritéria výběrového řízení k budoucím grantovým programům a v roce 1998 uskuteční takové řízení jako pilotní v omezeném rozsahu, daném možnostmi rozpočtu, případně překročením jeho příjmové části. S obdobným omezením bude podporovat vydavatelskou činnost nekomerčních časopisů pro děti a mládež. Fond v možnostech rozpočtu vytvoří podpůrný finanční fond na naléhavé potřeby sdružení dětí a mládeže.

Fond bude hledat možnosti finanční podpory na činnost pracovníků, kteří poskytují pomoc dětem a mládeži v terénu.

Správa majetku

V roce 1998 dokončí Fond změnu způsobu správy majetku s důrazem na její efektivnost a průhlednost zvláště v nákladových položkách. Jedná se hlavně o změnu organizace správy.

Dále bude pokračovat kontrolní činnost Fondu a pověřených správcovských firem nad dodržováním projektů a podmínek nájemních smluv u objektů zařazených do programu Střecha pro děti a mládež, sítě ubytoven pro mládež i ostatních pronajatých objektů s důrazem na řádné plnění finančních závazků vyplývajících z částečného komerčního využívání objektů.

V roce 1998 Fond změní systém koordinace a právních služeb ve sporech ve kterých jsou vymáhány finanční prostředky, movitý a nemovitý majetek podle zákona č. 497/1990 Sb. Dále bude Fond pokračovat ve vymáhání movitého majetku podle závěrů likvidační komise Fondu a v případech prokazatelného zavinění úbytku na majetku podávat na odpovědné osoby trestní oznámení.

Údržba a opravy nemovitostí se budou provádět na základě potřeby a dle plánu investic na rok 1998 s důrazem na odstranění škod způsobených záplavami a havarijním stavem neprovozovaných objektů.

Dětským a mládežnickým sdružením nabídne Fond možnost pořádání letních táborů, zaměřených na opravy a údržbu objektů ve správě Fondu, formou tzv. workcampů.

U objektů zařazených do sítě ubytoven pro mládež se předpokládá i zvyšování ubytovacích standardů tak, aby časem odpovídaly obdobným zařízením v zahraničí.

II. Vypořádání majetku

Vypořádávání nemovitého majetku

V souladu s dohodou mezi zástupci MŠMT, výboru Poslanecké sněmovny a Fondu z února 1997 Fond provede podrobnou kategorizaci objektů zaměřenou na jejich cílové využití.

Půjde zejména o specifikaci, které objekty budou začleněny do budoucí obecně prospěšné společnosti vlastnící a spravující síť ubytovacích zařízení, které budou určeny pro další využití dětmi a mládeží mimo působnost Fondu a nebo určeny k prodeji včetně stanovení kritérií a podmínek, za nichž budou tyto převody realizovány.

Fond předloží v březnu 1998 vládě ČR kompletní návrh prodejů objektů, které se nehodí pro využití dětmi a mládeží ani pro provoz obecně prospěšnou společností v rámci sítě ubytoven pro mládež.

Fond dětí a mládeže zpracuje do června 1998, ve smyslu výše zmíněné dohody, návrh založení nadace určené k finanční podpoře činností dětí a mládeže a obecně prospěšné společnosti vlastníci a spravující síť ubytoven pro mládež. Obecně prospěšná společnost by měla být v budoucnu i partnerem podobných zahraničních organizací.

Výnosy z uskutečněných prodejů a privatizace obchodních společností převede Fond po souhlasu vlády ČR na zřízenou nadaci.

Správa a vypořádávání majetkových účastí v obchodních společnostech

V průběhu roku 1998 bude u všech obchodních společností spravovaných Fondem řešeno jejich vypořádání následujícím postupem: Fond zpracuje do srpna 1998 privatizační projekty obchodních společností, ve kterých vykonává práva jediného akcionáře, tj. AGM, a. s., CKM, a. s., JUNIOR centrum, a. s., Mladá fronta, a. s. a Stavocentral, a. s., které poté předloží vládě ČR ke schválení.

III. Spolupráce Fondu dětí a mládeže s veřejností

Fond dětí a mládeže bude nadále využívat jednání podvýboru pro děti a mládež Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k informování zúčastněných o své činnosti.

Výbor Fondu bude průběžně informovat jednotlivé kluby politických stran v Poslanecké sněmovně o způsobu a průběhu vypořádávání majetku včetně nabídky informativního semináře na toto téma.

Bude rovněž připravovat pravidelné tiskové informace pro tiskové agentury a ústřední deníky ČR. Informace o činnosti Fondu budou také zveřejňovány v síti Internet a ADAMnet.

O síti ubytoven pro mládež bude veřejnost informována prostřednictvím periodik vydávaných vydavatelstvím Mladá fronta, a. s. a dispečinku sítě Fondu formou katalogu a výstav cestovního ruchu a rovněž pomocí sítě Internet. Fond se rovněž zúčastní přehlídky činností dětí a mládeže ve volném čase Hrad patří dětem.

Závěr

V roce 1998 se Fond zaměří především na kontrolu využívání spravovaných objektů, dodržování podmínek nájemních smluv a plnění příslušných projektů s důrazem na řádné plnění finančních závazků z těchto smluv vyplývajících.

Hlavním úkolem Fondu v roce 1998 bude příprava vypořádání (privatizace) majetku ve shodě s dohodou uvedenou v příloze tak, aby jednotlivé kroky privatizace mohla v průběhu roku 1998 schválit vláda ČR.

Příloha

Teze dohody mezi zástupci MŠMT, Poslanecké sněmovny a FDM o budoucnosti Fondu dětí a mládeže a cílovém vypořádání majetku

Vlastníkem majetku bývalého SSM svěřeného zákonem č. 113/93 Sb., o Fondu dětí a mládeže do správy Fondu je Česká republika. Majetek tvoří 207 nemovitostí a majetkové účasti v 6 obchodních společnostech. Majetek je inventarizován, zdokladován a zaúčtován.

Zásady vypořádání nemovitého majetku nevloženého do obchodních společností:

- Fond podpoří založení obecně prospěšné společnosti do jejíhož vlastnictví bezúplatně převede turistické základny vhodné pro dětskou a mládežnickou turistiku

- další objekty vhodné pro přímou činnost ve prospěch dětí a mládeže Fond bezúplatně převede na sdružení a obce za podmínek zaručujících realizaci takové činnosti

- ostatní nemovitosti Fond prodá

Zásady vypořádání majetkových účastí v obchodních společnostech:

- Fond zpracuje privatizační projekty na privatizaci majetkových účastí a tyto projekty předloží vládě ČR ke schválení

- po schválení vládou privatizaci realizuje

Dále Fond podnítí založení nadace určené k finanční podpoře činností ve prospěch dětí a mládeže. Výnosy z uskutečněných prodejů a z privatizace obchodních společností převede Fond právě na tuto nadaci.

Cílovou představou vypořádání majetku je jeho úplné odstátnění a převedení na finanční prostředky. Podmínkou pro realizaci této cílové představy je novelizace zákona č. 113/1993 Sb. o Fondu dětí a mládeže a schválení jednotlivých kroků vládou ČR. Předpokládaný termín realizace průběžně s dokončením do 3 - 4 let a pak Fond dětí a mládeže svou činnost ukončí.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP