Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

345

INTERPELACE

poslance Pavla Maixnera

na předsedu vlády Václava Klause

ve věci privatizace a.s. Jan Becher Karlovy Vary

a odpověď předsedy vlády Václava Klause na interpelaci

Ve smyslu § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, předkládám poslancům následující interpelaci poslance Pavla Maixnera na předsedu vlády Václava Klause a odpověď předsedy vlády Václava Klause na tuto interpelaci. Pan poslanec Pavel Maixner požádal o zařazení uvedené odpovědi na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace a odpověď jsou přílohami sněmovního tisku.

V Praze dne 27. listopadu 1997

Miloš Zeman v.r.

Příloha

Interpelace

poslance Pavla Maixnera

na premiéra Ing. Václava Klause

ve věci privatizace a.s. Jan Becher Karlovy Vary

V Praze 24.9.1997 Pavel Maixner

Vážený pane premiére,

od spuštění kolotoče privatizací a změny vlastnických poměrů v našem státě uplynulo již mnoho času a pravdou je, ze dnes po letech již můžeme celkem dobře hodnotit skutečnou kvalitu, dosah a výsledek všech těchto změn. Podle údajů ekonomických odborníků se celá naše privatizace povedla na 60% a to v porovnání s majetkem, který v hodnotě skoro jednoho biliónu vstoupil do privatizace, není vizitka zrovna lichotivá. Zároveň s tímto hodnocením nechci již zmiňovat desítky privatizačních krachů, podvodů, machinací, které se jako červená nit táhnou celým obdobím naší privatizace. Vaše vláda vytvořila jen jakousi fiktivní představu funkčnosti české privatizace, ale opak je pravdou a dnes je možno hodnotit a přesně analyzovat. Došlo jen k velmi rychlému převodu majetkové podstaty, ale to vlivem nepřipravenosti legislativního procesu přineslo jen těžkosti a výše jmenované neduhy.

Vaše vláda, pane premiére, schválila jiz mnoho, jez odporuje logice zákonů a samé podstatě toho čeho se daná problematika tyká, ale vrcholem pravděpodobně ve spojení s koncem Vaší vlády je privatizace a.s..Jan Becher Karlovy Vary. Došlo jednoznačně k porušení hned několika zákonů a k pochybení celé privatizace tohoto majetku. Výběrové řízení na prodej akcií mělo být minimálně pozastaveno, než se celá záležitost vyjasní. K prodeji tzv. rodinného stříbra našeho státu došlo již několikrát a je jen s podivem, kdy se Vaše vláda zamyslí nad tímto majetkem a nad osudem těchto majetků vůbec.

Vážený pane premiére,

neodkladně Vás žádám o vysvětlení alespoň některých otázek spojených s privatizací a.s. Jan Becher Karlovy Vary.

1. Dne 5. 8. 1997 byla notářsky ověřená darovací smlouva, kde se nedá popřít právní nárok ing. Zdeňka Hoffmanna na recepturu, vinětu, flašku a obchodní jméno. Jak je možné, že i přes znalost těchto materiálů jste porušili privatizační zákon a vláda podnik privatizovala???

2. Proč ministerstvo zemědělství jako zřizovatel a.s. Jan Becher Karlovy Vary nevstoupilo do jednání s právoplatným dědicem výše jmenovaných nároků a nesnažilo se dohodnout tyto nové náležitosti v rámci případného výběrového řízení???

3. Věděli uchazeči výběrového řízení o těchto skutečnostech???

4. Hodlá vláda i na dále uplatňovat stejný princip při prodejích státních podílů v našich podnicích, kde nejsou dořešeny vlastnické vztahy a restituční požadavky???

5. Proč vláda neřeší majetkoprávní vztahy s německou firmou Underberg ve prospěch ČR???

6. Má vláda jasno komu schválila prodej 60% akcii a.s. Jan Becher Karlovy Vary???

7. Není přímým úmyslem vlády předem znemožnit a zdiskreditovat zdárný chod této likérky, aby došlo k postupnému úpadku a posílení výroby německé likérky Underberg???

8. Jaký zájem má vláda na prodeji akcií a.s. Jan Becher Karlovy Vary???

9. Je tento zájem prodeje akcií jen ryze ekonomický nebo vláda ve svém rozhodnutí přihlíží rovněž na tradici, postavení, hodnotu a kvalitu privatizovaných podniků???

Vážený pane premiére, bylo by ještě mnoho otázek spojených s privatizací a.s. Jan Becher. Jistě si uvědomujete podstatu tohoto problému a Vaše odpovědi budou vystihovat přesně podstatu mých otázek.



Václav Klaus

předseda vlády České republiky

V Praze dne 7. listopadu. 1997

K č.j.: 36 592/97 - KPV

Vážený pane poslanče,

odpovídám Vám na Vaše otázky, které jste na mne vznesl v písemné interpelaci č. 446 ze dne 10. října 1997 ve věci privatizace a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka.

Výše zmíněné téma bylo též předmětem Vaší ústní interpelace č. 1, vznesené na mne dne 16. října 1997 v Poslanecké sněmovně. Ve své ústní odpovědi jsem Vás - a ostatní poslance - obšírněji seznámil nejen s celým procesem privatizace, ale podrobněji jsem se též zabýval vysvětlením podmínek privatizace a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka, vyplývajících z usnesení vlády č. 538 ze dne 3. září 1997 k této věci.

K jednotlivým otázkám Vaší písemné interpelace bych rád uvedl:

1. Předmětem privatizace není majetek hmotný ani nehmotný (který je předmětem sporu mezi a. s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka a firmou Underberg; případně p. Ing. Zdeňkem Hoffmannem), ale majetková účast státu, t.j. akcie společnosti. Privatizací těchto akcií tedy nemohl být zákon 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, v platném znění, porušen.

Nelze ani tvrdit, že nárok pana Ing. Zdeňka Hoffmanna na recepturu, vinětu, láhev a obchodní jméno byl jednoznačně doložen. V uvedené věci upozorňuji na skutečnost, že příslušný soud nepřijal návrh pana Ing. Zdeňka Hoffmanna na předběžné opatření zakazující pokračovat v privatizaci akcií a.s. Jan Becher - KarIovarská Becherovka.

2. Ministerstvo zemědělství ČR není zřizovatelem a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka. Zakladatelem této společnosti je Fond národního majetku ČR. V žádném případě nejsou Ministerstvo zemědělství ČR ani Fond národního majetku ČR legitimováni jakkoliv do sporu s panem Ing. Zdeňkem Hoffmanem vstupovat. Jediným legitimním partnerem pro jednání s panem Ing. Zdeňkem Hoffmannem v tomto sporu je a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka.

3. Úvodem bych rád bych odcitoval jedno z kritérií, které bylo zveřejněno při vyhlášení vícekriteriálního výběrového řízení:

"........ podnikatelský záměr s důrazem na další rozvoj obchodní strategie společnosti a na způsob vyřešení známkoprávních sporů, zejména ve vztahu k firmě Johan Becher OHG.......".

Z výše uvedeného citátu je jednoznačně patrné, že účastníci výběrového řízení byli informováni o přetrvávajících známkoprávních sporech, a to nejen ve vztahu k firmě Johann Becher OHG.

4. V případě nároku pana Ing. Zdeňka Hoffmanna se nejedná o nárok restituční. U části majetků podniků, kde nejsou dosud restituční nároky dořešeny, je privatizace pozastavena. To znamená, že pokud byl na majetek samotného s.p. Jan Becher - před jeho transformací na akciovou společnost - vznesen restituční nárok, byl příslušný majetek z akciové společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka vyčleněn a tedy ani do ní nebyl vložen.

Z předchozí odpovědi rovněž vyplývá, že privatizace akcií a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka se přímo nedotýká ani vlastnických vztahů, a ani ochranných známek této společnosti.

5. Vláda nemá mandát vstupovat do sporů mezi a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka a firmou Underberg (nebo dalšími subjekty) a tedy nemůže ani tyto spory řešit. Mandát v tomto sporu má na české straně pouze samotná a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka a případnou nedohodu a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka s firmou Underberg (nebo případně s dalšími subjekty) může řešit a rozhodnout pouze příslušný soud.

6. Mohu Vás ujistit, vážený pane poslanče, že vláda ČR o nabyvateli privatizovaných akcií a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka rozhodla zcela vědomě, pouze bych Vás chtěl upozornit, že vláda ČR rozhodla na základě vícekriteriálního výběrového řízení o prodeji 89% akcií, nikoliv o Vámi zmiňovaných 60% akcií.

7. Rád bych zdůraznil, že Jan Becher - Karlovarská Becherovka, a.s., je dynamicky se rozvíjející podnik, a proto jsem přesvědčen, že privatizací akcií, které jsou dosud v držení Fondu národního majetku ČR a tedy nalezením reálného privátního vlastníka majoritního podílu akcií dojde k umocnění dosavadního rozvoje podniku.

8. Rád bych upozornil na to, že při privatizaci akcií a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka, držených Fondem národního majetku ČR, nebylo zájmem vlády získat pouze jednostranný finanční efekt z prodeje akcií, ale prostřednictvím privatizace umožnit i získání lepšího finančního a výrobního postavení podniku a zároveň i výhodnější postavení na světových trzích, včetně zachování jeho tradice.

Vážený pane poslanče, dovolte, abych závěrem vyjádřil přesvědčení, že mé odpovědi jsou - i v kontextu mých ústních odpovědí na interpelaci v této věci - dostatečně objasňující a vysvětlující.

S pozdravem



Vážený pan poslanec

Pavel Maixner

Poslanecká sněmovna

Parlament ČR

Praha


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP