Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1997

2. volební období

349

INTERPELACE

poslance Petra Hulinského

na ministra zdravotnictví Jana Stráského

ve věci chystaného zrušení Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze - Podolí

a odpověď ministra zdravotnictví Jana Stráského na interpelaci

Ve smyslu § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, předkládám poslancům následující interpelaci poslance Petra Hulinského na ministra zdravotnictví Jana Stráského a odpověď ministra zdravotnictví Jana Stráského na tuto interpelaci. Pan poslanec Petr Hulinský požádal o zařazení uvedené odpovědi na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace a odpověď jsou přílohami sněmovního tisku.

V Praze dne 3. prosince 1997

Miloš Zeman v.r.

Příloha

Evidenční číslo interpelace: 458

V Praze dne 16. října 1997

Ministr zdravotnictví ČR

Jan Stráský

Písemná interpelace ve věci chystaného zrušení Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze - Podolí

Váženy pane ministře,

obracím se na Vás s interpelací ve věci rušení tohoto jedinečného perinatologického centra v České republice, protože mám důvodné podezření, že se jedná buď o naprosto nekompetentní rozhodnutí nebo o komerční záměry úzké zájmové skupiny, které mají být uspokojeny na úkor zdraví a života občanů našeho státu.

Očekávám od Vás odpovědi na následující otázky:

1. Proč byla k likvidaci vybrána právě tato z pražských porodnic?

2. Můžete s čistým svědomím a při vědomí všech právních a politických souvislostí vyloučit, že záměr zlikvidovat právě toto zdravotnické zařízení nesouvisí s lukrativním pozemkem a budovou, ve které se nachází?

3. Která z dalších pražských porodnic bude schopná poskytovat tak komplexní a úspěšnou péči, jakou poskytuje zmíněný ústav při zachování kvality lékařského týmu i přístrojového vybavení?

4. Jak dlouho bude trvat, než bude některé z dalších pracovišť vybaveno personálně i technicky tak, jako je právě tento ústav, jaké náklady si taková adaptace vyžádá a kdo je bude financovat?

5. Jak zajistíte, aby toto případné nové zařízení obdrželo statut spolupracujícího perinatologického ústavu Světové zdravotnické organizace, který ústav v Podolí má a který je nepřenosný?

6. Kdo ponese konkrétní a osobní zodpovědnost za životy novorozených dětí, které budou následkem tohoto nezodpovědného rozhodnutí zmařeny?

Odůvodnění:

1. Ústav pro péči o matku a dítě v Praze - Podolí poskytuje komplexní péči od početí dítěte až po jeho první dny či týdny života a to nejen v čistě technické rovině, ale přesně podle stanoviska Světové zdravotnické organizace, podle kterého je stoprocentně zdravy pouze ten člověk, který je ve fyzické, psychické a sociální pohodě.

2. Toto zařízení je vybaveno nákladnou a nejmodernější zdravotnickou technikou - v oddělení resuscitační péče jde například o vysokofrekvenční tryskovou ventilaci a oscilační ventilaci, což jsou výjimečné metodiky pro podporu dýchání ohroženého novorozence, dále se v tomto oddělení lékaři mohou spolehnout na jednotku pro mimotělní membránovou oxygenaci, sloužící v případech respirační podpory, kdy všechny ostatní metody selžou. Oddělení intenzívní péče má k dispozici možnost dlouhodobé ventilační podpory, jednotky intermediární a specializované péče o novorozence jsou doplněny centrem pro výměnné transfuze u nejzávažnějších forem hemolytické nemoci novorozenců atd....

3. Aby toto pracoviště dosáhlo technické úrovně srovnatelné se světovými trendy, prodělalo v roce 1994 nákladnou rekonstrukci

3. Ústav má velmi široce pojatý výzkum, kde je řešena řada grantových úkolů

4. Výsledky práce ústavu jsou ve srovnání s ostatními pražskými porodnicemi naprosto bezkonkurenční - je prokázáno, že z dětí, které se narodí s porodní váhou pod 1 500 g, zde přežije čtyřikrát větší počet jedinců než v jiných porodnicích - zařízení je zařazeno do kategorie A, kde navíc obsazuje první místo - časná novorozenecká úmrtnost zde v loňském roce vykazovala hodnotu 47,6 promile - I. Gynekologicko porodnická klinika měla 83,3 a II. Gyn. por. klinika 69,8 promile, porodnice v ostatních městech se ve většině případů nejsou schopny dostat pod 100 promile.

Podolský ústav má bezkonkurenčně nejmenší časnou kojeneckou úmrtnost přesto, že se sem vozí ty nejsložitější případy z celé Prahy i České republiky:

Například v letech 1994 - 96 v Podolí narodilo 142 dětí s porodní váhou pod 1 500 g - z nich zemřelo pouze 8. V ostatních porodnicích v Praze se v tom samém období narodilo jen 117 takových dětí, ale nepřežilo celých 24!

5. Ústav pro péči o matku a dítě je nade vší pochybnost nejkrásnějším zdravotnickým areálem v Praze - architektonicky cenná budova s výhledem na Vltavu a Pražský hrad je umístěna pod Vyšehradskou skalou a obklopena nádhernou zahradou - je tedy ideálním objektem pro spekulanty s pozemky a nemovitostmi.





MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ
ČESKÉ REPUBLIKY
PhDr. Jan STRÁSKÝ

V Praze dne 6. listopadu 1997

Čj.: 39316/97

Vážený pane poslanče,

odpovídám na Vaši interpelaci ze dne 16. října 1997 k problematice Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze 4 - Podolí, Podolské nábřeží 157.

K otázce č. 1:

Výběr byl proveden s přihlédnutím k naléhavé nutnosti restrukturalizace lůžkového fondu, která řeší problematiku přebytku lůžek akutní péče v Praze. V oboru gynekologie a porodnictví má Praha 1050 lůžek nasmlouvaných se zdravotními pojišťovnami. Celková propočtená potřeba těchto lůžek je 850 se zahrnutím péče zajišťované pro ženy v celé ČR.

Pro přehled je připojena tabulka.

Redukce lůžek může probíhat ve dvou variantách:

1) plošné snížení lůžek u všech subjektů

2) zrušení celé kapacity některých subjektů.

Z ekonomického hlediska je zásadním argumentem proti postupu dle varianty 1) to, ze fixní náklady nemocnic i se sníženou kapacitou zůstanou zachovány. Tento údaj činí až 70% všech finančních prostředků. Postup dle této varianty je ekonomicky přijatelný pouze mimo městské aglomerace z důvodu zachování dostupnosti. Proto je v případě sítě v Praze uvažováno v poloze varianty 2, tedy rušení celé kapacity některých subjektů. Z odborného hlediska podporuje MZ ČR komplexnost nemocnice s širokým spektrem poskytované péče i vzájemnou vazbu mezi chirurgickými obory (včetně gynekologie a porodnictví) a ostatními specializovanými obory. Tyto podmínky splňují všechny pražské porodnice s výjimkou právě ÚPMD, kde dle dosavadních poznatků komplexní péče a zejména konziliární služby jsou zajišťovány jen velmi obtížně.

K otázce č. 2:

Pohnutku k výběru pracoviště nelze spatřovat, jak vyplývá z výše uvedených důvodů v lukrativnosti budovy a pozemku.

K otázce č. 3:

Z hlediska odborné kvality poskytované gynekologické péče jsou všechny velké pražské nemocnice srovnatelné.

Centrum porodnické péče Ústavu pro péči o matku a dítě je plně srovnatelné s centry porodnických klinik Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, jejichž kapacita dovoluje převzít do péče všechny závažné porodnické případy. Péče o zbývající těhotné a rodičky může být převzata ostatními pražskými porodnicemi. V dohledné době se počítá s rozšířením porodnických center v Praze o perinatologické centrum ve Fakultní nemocnici v Motole.

Z hlediska neonatologické péče jsou srovnatelná neonatologická oddělení Všeobecné fakultní nemocnice, neonatologické oddělení ve FN Motole a případně neonatologické oddělení FTN v Krči.

K otázce č. 4:

Plánovaná opatření spojená s uzávěrem Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze si nevyžádají pro zajištění akutní potřeby v současné době zvláštní finanční náklady. Předpokladem je racionální redistribuce stávající techniky ÚPMD a případné přesuny některých specializovaných pracovníků. V budoucnu bude třeba počítat s rozšířením intenzivní neonatologické péče v Praze - Motole.

K otázce č. 5:

Přesun spolupracujícího centra WHO na jiné adekvátní pracoviště je plně v kompetenci Ministerstva zdravotnictví ČR.

K otázce č. 6:.

Z výše uvedeného vyplývá, že tato otázka nemá racionální opodstatnění z důvodu srovnatelné odborné úrovně ostatních špičkových pracovišť v Praze.

S pozdravem



Příloha: tabulka

Vážený pan

Petr Hulinský

poslanec PS PČR

Sněmovní 4

Praha 1

Příloha

Vývoj porodnosti v ČR a v Praze

RokČR Praha
1975192 86919 301
1990131 09413 038
1991129 85013 000
1992122 14211 979
1993121 47011 591
1994106 91510 362
199596 3979 498
199690 7638 869

Počet porodů v Praze se ve srovnání s r. 1975 snížil o 54%. V tomto období se však souvislosti s uzávěrem porodnického oddělení ve Střešovicích, Bubenči a v Londýnské ulici a v rámci modernizace zbývajících oddělení snížil počet lůžek v pražských porodnicích cca o 30%.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP