PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

 

Poslanecká sněmovna

 

1998

 

II. volební období

 

383/3

 

Pozměňovací návrhy

k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje

zákon č. 152/1994 Sb., o volbách do zastupitelstev v obcích

a o změně a doplnění některých dalších zákonů,

ve znění pozdějších předpisů

(tisk 383)

 

Pozměňovací návrhy

k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje

zákon č. 152/1994 Sb., o volbách do zastupitelstev v obcích

a o změně a doplnění některých dalších zákonů,

ve znění pozdějších předpisů

 

 

A. Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení ústavně právního výboru č. 108 ze dne 29. dubna 1998 (tisk 383/1)

 

k čl. I

 

1. bod 1 - vypustit.

 

2. bod 3 - vypustit.

 

3. k bodu 4 - § 6 odst. 1 zní:

 

"(1) Právo volit do zastupitelstva v obci má státní občan České republiky, který alespoň v den voleb, a konají-li se volby ve dvou dnech, druhý den voleb, dosáhl věku nejméně 18 let, je v den voleb v obci přihlášen k trvalému pobytu3), a u kterého nenastala některá z překážek výkonu volebního práva (dále jen "volič"); do obvodního nebo místního zastupitelstva4) v městském obvodu nebo v městské části územně členěného statutárního města anebo v městské části hlavního města Prahy má právo volit ten volič, který je v den voleb přihlášen k trvalému pobytu v tomto městském obvodu nebo městské části. Za voliče se rovněž považuje státní občan jiného státu, který alespoň v den voleb, a konají-li se volby ve dvou dnech, druhý den voleb, dosáhl věku nejméně 18 let, je v den voleb v obci přihlášen k trvalému pobytu a jemuž právo volit přiznává mezinárodní úmluva, kterou je Česká republika vázána.".

 

4. k bodu 6 - § 8 odst. 1

v první větě slova "se mění" nahradit slovy "lze měnit" a slova "a to v případech:" nahradit slovy "změna se provede v případech:".

 

5. k bodu 9

v § 10 na konec odstavce 1 připojit tuto větu: "Voliči, kteří byli zapsáni do dodatku stálého seznamu voličů na svou žádost, mohou z něj být také vyškrtnuti, jestliže o to požádají.".

 

6. k bodu 12

V § 12 odst. 2 první věta zní: "(2) Členem volební komise může být státní občan České republiky i státní občan jiného státu, jemuž právo volit přiznává mezinárodní úmluva, kterou je Česká republika vázána, který v den složení slibu dosáhl věku nejméně 18 let a je na území České republiky přihlášen k trvalému pobytu (dále jen "občan"), u něhož nenastala překážka výkonu volebního práva.".

 

7. k bodu 13

v § 12 odst. 3 věty "Dále musí obsahovat podpis zmocněnce volební strany. Tvoří-li volební stranu nezávislý kandidát, obsahuje seznam členů a náhradníků podpis tohoto kandidáta." nahradit větou "Seznam musí být podepsán zmocněncem volební strany nebo nezávislým kandidátem, je-li volební stranou.".

 

8. za bod 33 vložit nový bod 34 tohoto znění:

"34. V § 25 v odstavci 3 se poslední věta vypouští a doplňují se nové odstavce 4 a 5, které znějí:

 

"(4) Nejnižší potřebné počty podpisů voličů podporujících kandidaturu volebních stran podle odstavce 3 činí

 

a) 3 % z počtu voličů zapsaných ve stálých seznamech voličů obce, městské části nebo městského obvodu, nejvýše však 1000, je-li volební stranou nezávislý kandidát,

b) 7 % z počtu voličů zapsaných ve stálých seznamech voličů obce, městské části nebo městského obvodu, nejvýše však 1000, je-li volební stranou sdružení nezávislých kandidátů.

 

(5) Potřebné počty podpisů podle odstavce 4 stanoví starosta obce z počtu voličů zapsaných ve stálém seznamu voličů obce, městské části nebo městského obvodu ke dni vyhlášení voleb; je-li číslo, vypočtené podle odstavce 4, nižší než 1000, zaokrouhluje se nahoru na celé číslo. Takto stanovené počty podpisů oznámí starosta způsobem v místě obvyklým nejpozději do 53 dnů přede dnem konání voleb.".".

 

9. bod 37 zní:

"37. § 26 odst. 1 se doplňuje novým písmenem j), které zní:

"j) podává-li kandidátní listinu politická strana, koalice politických stran nebo sdružení politických stran a nezávislých kandidátů, označení funkce a podpisy osoby oprávněné jednat jejich jménem, popřípadě jménem organizační jednotky, je-li ustavena9).".".

 

10. k bodu 54 - v § 32 odst. 4

vypustit slova "místních".

 

11. bod 57 - vypustit.

 

12. k bodu 81 - § 55 odst. 5

slova "3 dnů" nahradit slovy "3 pracovních dnů".

 

13. k bodu 84

- § 56a označit jako § 55a a zařadit ho za § 55,

- pod označení "§ 55a" vložit nadpis "Zánik postavení náhradníka".

 

14. bod 90 zní:

"90. V § 59 se slova "vydání osvědčení o" vypouštějí a za slovy "do seznamu" se vypouští slovo "voličů".".

 

15. k bodu 93 - § 71 odst. 3 zní:

"(3) Lhůta určená podle dnů je zachována, jestliže v poslední den lhůty je učiněn úkon u příslušného orgánu, a to nejpozději do 16.00 hodin. Lhůta určená podle dnů končí uplynutím stanoveného počtu kalendářních dnů.".

 

k čl. II

 

16. za bod 3 vložit nový bod 4 tohoto znění:

"4. § 200l odst. 1 zní: "(1) O stížnosti proti zvolení členem zastupitelstva v obci34c) rozhodne soud bez jednání usnesením, a to do sedmi dnů.".".

 

k čl. IV

17. Čl. IV zní:

 

"Čl. IV

 

Stálé volební okrsky vytvořené podle dosavadního zákona lze měnit od účinnosti tohoto zákona do vyhlášení voleb do zastupitelstev v obcích v roce 1998.".

 

k čl. V

18. Čl. V zní:

 

"Čl. V

 

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.".

 

k příloze

19. přílohu k zákonu vypustit.

 

B. Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí č. 104 ze dne 29. dubna 1998 (tisk 383/2)

 

1. Bod 1 - vypustit.

 

2. Bod 3 - vypustit.

 

3. K bodu 8 - v § 9 odst. 1 vypustit slova "obecní rada, rada městského obvodu, nebo městské části, popřípadě" a slova "v případech, kdy obecní rada není ustavena,".

 

4. K bodu 33

1. V § 25 odst. 3 původního znění se vypouští poslední věta.

2. Vkládají se nové odstavce 4 a 5, které znějí:

"(4) Nejnižší potřebné počty podpisů voličů podporujících kandidaturu volebních stran podle odstavce 3 činí

a) 3% z počtu voličů zapsaných ve stálých seznamech voličů obce, městské části nebo městského obvodu, nejvýše však 1000, je-li volební stranou nezávislý kandidát,

b) 7% z počtu voličů zapsaných ve stálých seznamech voličů obce, městské části nebo městského obvodu, nejvýše však 1000 je-li volební stranou sdružení nezávislých kandidátů.

 

(5) Potřebné počty podpisů podle odstavce 4 stanoví starosta z počtu voličů zapsaných ve stálém seznamu voličů obce, městské části nebo městského obvodu ke dni vyhlášení voleb; číslo vypočtené podle odstavce 4, je-li nižší než 1000, se zaokrouhluje nahoru na celé číslo. Tako stanovené počty podpisů oznámí starosta způsobem v místě obvyklým, nejpozději do 53 dnů přede dnem konání voleb.".

 

3. Vypouští se příloha zákona.

 

5. Bod 57 - vypustit.

 

6. Čl. V zní:

 

"Čl. V

 

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.".

 

Pozměňovací návrhy, které zazněly ve druhém čtení dne 13. května 1998

 

C. Poslanec Václav Frank:

 

1. § 3 odst. 4 zní:

"(4) Pokud to místní potřeby vyžadují, může starosta nebo primátor stanovit začátek hlasování už na pátou hodinu.".

 

2. K bodu 4 - v § 6 odst. 1 poslední větu vypustit; upravit příslušné paragrafy v oddíle třetím § 10 odst. 1, v oddíle čtvrtém § 12 odst. 2, v § 31 odst. 2 a v § 35 odst. 3.

 

3. K bodu 6 - v § 8 odst. 1 v první větě za středníkem za slova "volební okrsky" vložit slova "se mohou měnit".

 

4. K bodu 33 - v § 25 odst. 3 se poslední věta vypouští a vkládají se nové odstavce 4 a 5, které znějí:

"(4) Nejnižší potřebné počty podpisů voličů podporujících kandidaturu volebních stran podle odstavce 3 činí

a) 3 % z počtu voličů zapsaných ve stálých seznamech voličů obce, městské části nebo městského obvodu, nejvýše však 600, je-li volební stranou nezávislý kandidát,

 

b) 7 % z počtu voličů zapsaných ve stálých seznamech voličů obce, městské části nebo městského obvodu, nejvýše však 1000, je-li volební stranou sdružení nezávislých kandidátů.

 

(5) Potřebné počty podpisů podle odstavce 4 stanoví starosta z počtu voličů zapsaných ve stálém seznamu voličů obce, městské části nebo městského obvodu ke dni vyhlášení voleb a číslo vypočtené podle odst. 4 písm. a), je-li nižší než 600, se zaokrouhluje nahoru na celé číslo. Číslo vypočtené podle odst. 4 písm. b), je-li nižší než 1000, se zaokrouhluje nahoru na celé číslo. Takto stanovené počty podpisů oznámí starosta způsobem v místě obvyklým nejpozději do 53 dnů přede dnem konání voleb.".

 

5. Bod 39 návrhu vypustit.

 

6. V § 32 odst. 7 za slova "Při stanovení výše pokuty přihlédne k závažnosti a způsobu protiprávního jednání" vložit slova "a vyjádření příslušné volební komise".

 

7. V § 49 odst. 3 vložit nové písmeno e), které zní:

"e) celkový počet obcí, ve kterých zastupitelstvo nebylo zvoleno, jména takových obcí, městských částí nebo městských obvodů a důvod, proč zastupitelstvo nebylo zvoleno.".

 

8. V § 51 odst. 2 vložit nové písmeno e), které zní:

"e) celkový počet obcí, ve kterých zastupitelstvo nebylo zvoleno, jména takových obcí, městských částí nebo městských obvodů a důvod, proč zastupitelstvo nebylo zvoleno.".

 

9. V § 55 odst. 5 slova "do tří dnů" nahradit slovy "do tří pracovních dnů".

 

D. Poslanec Zdeněk Jičínský:

 

1. V § 6 odst. 2 písm. c) zní:

"c) zadržení z důvodů stanovených trestním řádem,".

 

2. V § 7 ve větě první slova "každý volič" nahradit slovy "každý občan" a slova "ten volič" nahradit slovy "ten občan".

 

3. V § 7 odst. 2 písm. a) zní:

"a) pracovníka obce zařazeného do jejího úřadu nebo do úřadu městského obvodu anebo městské části, vedoucího pracovníka organizace, který je jmenován orgánem obce, pokud jde o volby do všech zastupitelstev v příslušné obci,".

 

E. Poslanec Václav Exner:

 

1. K bodu 4 - v § 6 odst. 1 v poslední větě vypustit slova "a jemuž právo volit přiznává mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána";

 

Tuto změnu promítnout do textu celého zákona (bod 9 - § 10 odst. 1, bod 12 - § 12 odst. 2, bod 50 - § 31 odst. 2 atd), případně i do přijatých pozměňovacích návrhů ÚPV - bod 3 a bod 6.

 

2. Vložit nový bod 38, který zní:

"38. § 26 odst. 2 zní:

"(2) Volební strana může na kandidátní listině uvést nejvýše o jednu třetinu více kandidátů, než kolik činí počet členů volených do příslušného zastupitelstva. Jsou-li pro volby do zastupitelstva v obci vytvořeny volební obvody, může volební strana na kandidátní listině pro každý volební obvod uvést nejvýše o jednu třetinu více kandidátů, než kolik členů tohoto zastupitelstva má být v tomto volebním obvodu voleno. V obou případech se počet kandidátů na kandidátních listinách zaokrouhluje na celé číslo nahoru.".".

 

3. V čl. III stávající text návrhu označit jako bod 2 a vložit nový bod 1, který zní:

 

Varianta A

 

"1. V § 28 odst. 1 věta třetí zní: "Počet členů zastupitelstva se stanoví tak, aby měla obec, město nebo městská část

do 500 obyvatel 5 až 25 členů zastupitelstva

od 501 do 3000 obyvatel 7 až 45 členů zastupitelstva

od 3001 do 10 000 obyvatel 11 až 75 členů zastupitelstva

od 10 001 do 50 000 obyvatel 5 až 105 členů zastupitelstva

od 50 001 do 150 000 obyvatel 25 až 135 členů zastupitelstva a

od 150 001 obyvatel 35 až 155 členů zastupitelstva.".".

 

Varianta B

 

"1. V § 28 odst. 1 věta třetí zní: "Počet členů zastupitelstva se stanoví tak, aby měla obec, město nebo městská část

do 500 obyvatel 5 až 15 členů zastupitelstva

od 501 do 3000 obyvatel 7 až 30 členů zastupitelstva

od 3001 do 10 000 obyvatel 11 až 50 členů zastupitelstva

od 10 001 do 50 000 obyvatel 15 až 70 členů zastupitelstva

od 50 0001 do 150 000 obyvatel 25 až 90 členů zastupitelstva a

od 150 001 obyvatel 35 až 110 členů zastupitelstva.".".

 

F. Poslanec Vladimír Procházka:

 

1. K bodu 8 - § 9 zní:

 

"§ 9

 

Obec tvoří jeden volební obvod.".

 

2. § 25 odst. 1 zní:

"(1) Kandidátní listiny pro volby do zastupitelstva v obci mohou podávat volební strany. Každá volební strana může podat pro volby do téhož zastupitelstva v obci pouze jednu kandidátní listinu; volební strana může podat kandidátní listinu v každém volebním obvodě.".

 

3. V § 26 odst. 1 vypustit písmeno b); ostatní písmena přeznačit.

 

4. V § 26 odst. 2 vypustit druhou větu.

 

5. V § 30 odst. 2 vypustit druhou větu.

 

6. V § 45 vypustit odstavec 7.

 

7. V § 46 odst. 2 vypustit písmeno b); ostatní písmena přeznačit.

 

 

V Praze dne 14. května 1998

 

JUDr. Drahoslava Bartošková v.r.

zpravodajka ústavně právního výboru

 

Dušan Kulka v.r.

zpravodaj výboru pro veřejnou správu,

regionální rozvoj a životní prostředí

 

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP