PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY
Poslanecká sněmovna
1998
II. volební období
-------------------------------------------------


410/1


 

S t a n o v i s k o

vlády k návrhu zákona, kterým se doplňuje zákon č. 76/1959 Sb.,

o některých služebních poměrech vojáků, ve znění pozdějších předpisů

(sněmovní tisk č. 410)

 

předložené dopisem předsedy vlády Josefa Tošovského ze dne 26. března 1998 (čj. 3416/98 - OVA)

 

 

Vláda na své schůzi dne 23. března 1998 projednala a posoudila návrh zákona, kterým se doplňuje zákon č. 76/1959 Sb., o některých služebních poměrech vojáků, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 410) a vyslovila s ním n e s o u h l a s  z následujících důvodů:

1. Poslanecký návrh zákona, jehož obsahem je opětovné započítávání doby služby pro nárok na výsluhový příspěvek, kterou vojáci z povolání získali při výkonu služby ve vojenské kontrarozvědce, nezohledňuje doby služby dalších vojáků z povolání, kteří rovněž prošli atestacemi, zejména doby služby vojáků z povolání, kterou získali při výkonu služby v útvaru rozvědky. 

2. Návrh úzkým pojetím osobního rozsahu zakládá nerovné postavení nejen mezi vojáky z povolání, ale i nerovné postavení vojáků z povolání a příslušníků Policie České republiky, Vězeňské služby, příslušníků bývalého Federálního policejního sboru, Sboru hradní policie, Sboru nápravné výchovy a bývalé Federální bezpečnostní informační služby.

3. V návrhu chybí tzv. přechodné ustanovení, ve kterém by měla být řešena otázka zápočtu doby služby rozhodné pro nárok a výši výsluhového příspěvku a příspěvku za službu.

4. Návrh vykazuje nedostatky legislativního charakteru. Z hlediska legislativně technického je třeba upozornit na nepřesnost vyjádření návrhu. V ustanovení § 33 odst. 9 zákona č. 76/1959 Sb., o některých služebních poměrech vojáků, ve znění pozdějších předpisů, je upravena započitatelnost dob služby a z těchto dob by měla být učiněna výjimka, nikoliv z dob služby vyjímat vojáky z povolání (kteří úspěšně absolvovali reatestační řízení); navíc se jedná o výjimku z výjimky. Návrh směřuje k doplnění § 33 odst. 9 písm. a) zákona, tedy k době služby ve vojenské kontrarozvědce. Důvodová zpráva se však v obecné části zabývá ustanovením § 33 odst. 9 písm. b) zákona č. 76/1959 Sb., když výslovně uvádí "útvary rozvědky armády". Celkově pak důvodová zpráva neobjasňuje dostatečně podstatu navrhované právní úpravy a postrádá zhodnocení platného právního stavu (viz § 86 odst. 3 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP