K § 15:

Nárok pojistitele na náhradu vyplacených částek odpovídá dosavadní právní úpravě.

K § 16 - 18:

Česká kancelář povinného pojištění motorových vozidel přebírá dosavadní činnost Kanceláře zákonného pojištění motorových vozidel pro území České republiky, jakož i některé činnosti dosud vykonávané monopolním pojistitelem - jde zejména o odškodňování osob poškozených provozem nezjištěného vozidla nebo vozidla, za něž nebylo zaplaceno pojistné.

Kancelář podle předloženého návrhu vystupuje také jako pojistitel - ve vztahu k provozovateli cizozemského vozidla, který je při překročení hranice České republiky povinen uzavřít pojištění na dobu pobytu v ČR ("hraniční pojištění"). Kancelář poskytuje dále zabezpečení místo pojistitele, který by se dostal do úpadku a soud by rozhodl o prohlášení konkursu. V náplni činnosti kanceláře je rovněž určení pojistitele, který má přijmout návrh na pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla, pokud tak již nejméně tři z nich oprávněně odmítli.

Rozsah zabezpečení poskytovaného kanceláří odpovídá dosavadnímu právnímu předpisu, popř. předchozím ustanovením tohoto zákona.

K § 19:

K seriózní kalkulaci pojistného jsou nezbytné odpovídající podklady. Navrhuje se uložit dosavadnímu monopolnímu pojistiteli, aby všechny dostupné údaje (které má k dispozici) předal Ministerstvu financí, které je pak dá k dispozici zájemcům o udělení povolení k podnikání pro odvětví pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla. Za poslední rok trvání systému zákonného pojištění dosavadní monopolní pojistitel předá údaje kanceláři.

Mezi přechodná ustanovení zákona je zahrnuto též ustanovení o schvalování sazebníků pojistného pro pojištění odpovědnosti v letech 1999 a 2000 pro jednotlivé pojistitele dozorčím orgánem. Nerozhodne-li dozorčí orgán o žádosti pojistitele do 3 měsíců od podání žádosti, považuje se sazebník pojistitele nebo jeho změny za schválený.

Další přechodné ustanovení zákona ukládá povinným osobám podat návrh některému z pojistitelů na uzavření pojistné smlouvy před 1. 1. 1999. Pojistitelé oznámí uzavřená pojištění orgánu evidence motorových vozidel do 31. 3. 1999. První statut kanceláře vydá Ministerstvo financí.

K § 22:

Dosavadní zákonné pojištění skončí 31. 12. 1998 a dále bude dosavadní monopolní pojistitel z tohoto pojištění vyřizovat škody vzniklé do tohoto data. Pojistné smlouvy uzavírané podle tohoto zákona budou mít platnost (nejdříve) od 1. 1. 1999. Uzavírání smluv musí předcházet žádost pojistitelů o udělení povolení k podnikání.

Návrh

VYHLÁŠKA

Ministerstva financí

ze dne...... 1998,

kterou se stanoví forma potvrzení o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla

Ministerstvo financí v dohodě s Ministerstvem vnitra podle § 21 odst. 1 zákona č. …/1998, o povinném pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla, stanoví:

Čl. I

(1) Všichni pojistitelé, kterým bylo uděleno povolení orgánu státního dozoru nad pojišťovnictvím pro území České republiky, jsou povinni používat následující formy potvrzení o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla. Potvrzení je vytištěno černou barvou na bílém papíru velikosti A5.

Potvrzení o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla

(§ 7 odst. 1 zákona č..../1998 Sb.)

Pojistitel (název, adresa, kód): Pojištěný (jméno a adresa, RČ/IČO):
Číslo potvrzení: SPZ:
Vozidlo: Druh: Rok výroby:
Tovární značka, typ:
Výrobce: VIN:
Max. výkon motoru (kW): Zdvih. objem (ccm):
Hmotnost (pohotovostní/ celková, kg):
Počet míst (k sezení/stání/lůžek):
Datum vystavení pojistitelem: Razítko a podpis orgánu evidence
motorových vozidel:
Datum předložení potvrzení

orgánu evidence mot. vozidel:

(2) Pojistitel předá pojištěnému originál a nejméně dvě kopie potvrzení. Jedna kopie potvrzení bude po vyplnění údajů uložena u orgánu evidence motorových vozidel.

Čl. II

(1) Ke splnění povinnosti podle § 19 odst. 2 zákona č. …/1998, o povinném pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla, písemně oznámit orgánu státní správy příslušnému vést evidenci motorových vozidel do 31. března 1999 všechna sjednaná pojištění odpovědnosti použijí pojistitelé potvrzení o pojištění odpovědnosti.

(2) Po dohodě s orgánem státní správy příslušným vést evidenci motorových vozidel může pojistitel splnit povinnost podle odst. 1 předáním údajů obsažených v potvrzení o pojištění odpovědnosti ve formě záznamu na nosiči dat.

Čl. III

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. srpna 1998.

Ministr:

Návrh

VYHLÁŠKA

Ministerstva vnitra

ze dne............... 1998,

kterou se stanoví postup orgánu státní správy příslušného vést evidenci motorových vozidel při kontrole povinného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla a opatření dopravních orgánů k zabránění provozu motorových vozidel nepojištěných nebo nedostatečně pojištěných

Ministerstvo vnitra v dohodě s Ministerstvem financí podle § 21 odst. 2 zákona č. …/1998 Sb., o povinném pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla, stanoví:

Čl. I

(1) Orgán státní správy příslušný vést evidenci motorových vozidel (dále jen "orgán evidence motorových vozidel") provede zápis držitele vozidla do technického průkazu jen po předložení potvrzení o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla (dále jen "potvrzení o pojištění odpovědnosti"), vystaveném pojistitelem, kterému bylo podle zvláštního zákona [Zákon České národní rady č. 185/1991 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů.] uděleno povolení k podnikání v pojišťovnictví v oblasti upravené zákonem č. …/1998 Sb. na území České republiky. Pojištěný uvedený na potvrzení o pojištění odpovědnosti nemusí být totožný s držitelem motorového vozidla.

(2) Orgán evidence motorových vozidel po provedení zápisu držitele vozidla do technického průkazu doplní do potvrzení o pojištění odpovědnosti státní poznávací značku motorového vozidla a další potřebné údaje a potvrdí jejich správnost. Jednu kopii potvrzení o pojištění odpovědnosti založí do spisu motorového vozidla, další kopii odešle do 5 pracovních dnů příslušnému pojistiteli a originál potvrzení o pojištění odpovědnosti vrátí jeho předkladateli.

(3) Orgán evidence motorových vozidel uchovává údaje obsažené v potvrzení o pojištění odpovědnosti po dobu 10 let ode dne odhlášení motorového vozidla z evidence.

(4) Orgán evidence motorových vozidel poskytne na žádost evidovanou informaci:

a) poškozenému o pojistiteli motorového vozidla, jehož provozem byla způsobena škoda;

b) České kanceláři povinného pojištění motorových vozidel o pojištěném, pojistiteli a držiteli motorového vozidla a o motorovém vozidle.

Čl. II

(1) Orgán evidence motorových vozidel zaeviduje:

a) oznámení pojistitele o zániku pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla (dále jen "pojištění odpovědnosti");

b) oznámení provozovatele nebo jiného pojištěného o uzavření nové pojistné smlouvy s jiným pojistitelem časově navazující na zaniklé pojištění odpovědnosti, které je povinen předat ve lhůtě do 7 dnů ode dne počátku pojištění odpovědnosti.

(2) Za porušení povinnosti podle odst. 1 písm. b) může orgán evidence motorových vozidel uložit provozovateli pokutu až do výše 3 000 Kč.

(3) Oznámení provozovatele nebo jiného pojištěného o uzavření nové pojistné smlouvy s jiným pojistitelem se podává formou předání kopie potvrzení o pojištění odpovědnosti, vydaného novým pojistitelem.

(4) Neoznámí-li provozovatel motorového vozidla, jehož pojištění odpovědnosti zaniklo, nebo jiný pojištěný uzavření nové smlouvy o pojištění odpovědnosti, časově navazující na zaniklé pojištění odpovědnosti, ve lhůtě do 15 dnů ode dne zániku pojištění odpovědnosti, orgán evidence motorových vozidel vyzve držitele motorového vozidla k prokázání existence pojištění odpovědnosti nebo k odevzdání osvědčení o technickém průkazu vozidla a technického průkazu vozidla.

(5) Za neuposlechnutí výzvy podle předchozího odstavce může orgán evidence motorových vozidel uložit provozovateli pokutu až do výše 10 000 Kč. Zároveň orgán evidence motorových vozidel rozhodne o odnětí osvědčení o technickém průkazu vozidla a technického průkazu vozidla.

Čl. III

(1) Orgány policie při provádění kontroly silničního provozu a při vyšetřování dopravních nehod zjišťují, zda řidič motorového vozidla má při jízdě u sebe:

a) potvrzení o uzavření pojistné smlouvy (pojistka), nebo

b) mezinárodní kartu automobilového pojištění, nebo

c) v období před obdržením pojistky potvrzení o pojištění odpovědnosti.

(2) Za užití motorového vozidla v provozu na pozemní komunikaci bez potvrzení nebo karty podle odst. 1 uloží policie pokutu až do výše 5 000 Kč a odebere osvědčení o technickém průkazu motorového vozidla s tím, že motorové vozidlo bez potvrzení nebo bez karty podle odst. 1 se považuje za nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích.

(3) Užití motorového vozidla v provozu na pozemní komunikaci bez uzavřené pojistné smlouvy o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla je trestným činem.

(4) Odst. 1 až 3 neplatí pro provozovatele cizozemského motorového vozidla, na které se vztahuje Multilaterální dohoda o zárukách [Multilaterální dohoda o zárukách mezi národními kancelářemi pojistitelů podepsaná 15. března 1991 v Madridu.], podle níž se existence pojištění odpovědnosti nemusí prokazovat.

(5) Podle odst. 4 orgány policie při provádění kontroly silničního provozu a při vyšetřování dopravních nehod podle stavu k … …1998 nezjišťují, zda řidič motorového vozidla se státní poznávací značkou dále uvedených států má při jízdě u sebe mezinárodní kartu automobilového pojištění nebo jiný doklad o pojištění odpovědnosti: Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie a Severní Irsko.

(6) Kancelář povinného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla informuje bezodkladně Ministerstvo vnitra o změnách v seznamu států podle odst. 5 a o datu jejich účinnosti.

Čl. IV

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 1999.

Ministr:


Návrh

STATUT ČESKÉ KANCELÁŘE

POVINNÉHO POJIŠTĚNÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL

schválený Ministerstvem financí čj. …/1998 dne...... 1998

Článek 1

Úvodní ustanovení

1. Česká kancelář povinného pojištění motorových vozidel (dále jen "kancelář") je právnickou osobou zřízenou zákonem č. …/1998 Sb., o povinném pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla (dále jen "zákon").

2. Kancelář se zapisuje do obchodního rejstříku.

3. Kancelář od data účinnosti zákona přebírá činnost dosavadní Kanceláře zákonného pojištění motorových vozidel pro území České republiky a vstupuje tak zejména do závazků vyplývajících z Multilaterální dohody o zárukách [Multilaterální dohoda o zárukách mezi národními kancelářemi pojistitelů podepsaná 15. března 1991 v Madridu.] a ze smluv uzavřených na základě jednotné dohody o systému zelených karet ze dne 2. listopadu 1951. Kancelář však neodpovídá za závazky Kanceláře zákonného pojištění motorových vozidel pro území České republiky, které vznikly před 1. 1. 1999.

Článek 2

Název a sídlo kanceláře

1. Název kanceláře zní: Česká kancelář povinného pojištění motorových vozidel.

2. Překlad názvu kanceláře

a) do anglického jazyka zní: Czech Bureau of Compulsory Motor Insurance.

b) do německého jazyka zní: Tschechisches Büro für die Kraftfahrzeug-Pflichtversicherung.

3. Sídlem kanceláře je Praha.

Článek 3

Předmět činnosti

1. Kancelář poskytuje zabezpečení osobám, kterým byla způsobena škoda provozem nezjištěného, nepojištěného nebo nedostatečně pojištěného motorového vozidla na území České republiky.

2. Kancelář poskytuje zabezpečení osobám, kterým byla způsobena škoda provozem motorového vozidla pojištěného u pojistitele, který je v úpadku a soud rozhodl o prohlášení konkursu.

3. Kancelář plní závazky vyplývající z Multilaterální dohody o zárukách, v tom i v případech škod způsobených provozem

a) motorového vozidla se státní poznávací značkou České republiky mimo území České republiky;

b) cizozemského motorového vozidla na území České republiky.

4. Na žádost provozovatele motorového vozidla, kterému alespoň tři pojistitelé odmítli přijmout návrh na uzavření pojistné smlouvy podle § 6 odst. 3 písm. c) zákona určí kancelář pojistitele, který uzavře pojistnou smlouvu s provozovatelem. Rizika spojená s touto pojistnou smlouvou nese plně kanceláří určený pojistitel.

5. Kancelář informuje orgány policie a orgány příslušné k celnímu odbavování o tom, ohledně kterých provozovatelů a řidičů cizozemských motorových vozidel byla uzavřena dohoda, podle které se existence jejich pojištění odpovědnosti nemusí prokazovat.

6. Kancelář shromažďuje od pojistitelů údaje o počtu a druhu pojištěných vozidel a v tomto členění také údaje o pojistném, vyplacených náhradách škody a vytvořených rezervách na pojistná plnění.

7. Předmětem podnikání kanceláře je:

a) pojišťovací činnost v oblasti pojištění odpovědnosti za škodu z provozu cizozemských motorových vozidel na území České republiky;

b) zajišťovací činnost ve smyslu odevzdání části převzatého rizika zajistiteli;

c) činnosti související s pojišťovací a zajišťovací činností;

d) zábranná činnost;

e) uzavírání zprostředkovatelských smluv s fyzickými nebo právnickými osobami s bydlištěm nebo sídlem na území České republiky na sjednávání pojištění ve svůj prospěch.

Článek 4

Orgány kanceláře

Orgány kanceláře jsou:

a) správní rada,

b) shromáždění členů.

Článek 5

Členové

1. Členem kanceláře se může stát každý pojistitel, kterému bylo uděleno povolení k podnikání v pojišťovnictví v oblasti upravené zákonem na území České republiky.

2. O přijetí člena rozhoduje správní rada na základě jeho písemné žádosti.

3. Člen může ukončit členství na základě svého písemného prohlášení doručeného správní radě. Členství končí ke dni uvedenému v prohlášení, nejdříve však jeden rok po doručení prohlášení kanceláři.

4. Shromáždění členů může vyloučit člena, pokud hrubě porušil povinnosti člena.

5. Všichni členové mají stejná práva, pokud statut dále nestanoví jinak.

6. Člen má právo předkládat návrhy k projednání na shromáždění členů.

7. Členové jsou povinni napomáhat kanceláři v její činnosti, dodržovat statut kanceláře a rozhodnutí orgánů kanceláře.

Článek 6

Shromáždění členů

1. Nejvyšším orgánem kanceláře je shromáždění členů, které se skládá ze všech na něm přítomných členů.

2. Shromáždění členů se koná nejméně jednou za rok a svolává je správní rada. Správní rada zasílá pozvánku všem členům a Ministerstvu financí nejméně 30 dní před konáním shromáždění členů. Pozvánka obsahuje též pořad jednání shromáždění členů.

3. Každý člen má na shromáždění členů nejméně jeden hlas. Členové s podílem na trhu pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla v posledním kalendářním roce, za který byla vypracována a schválena výroční zpráva kanceláře, vyšším než 5% mají za každých 5% podílu na trhu další jeden hlas.

4. Shromáždění členů je schopno se usnášet, jsou-li přítomni členové, kteří mají hlasy představující úhrnem více než 30% hlasů. Zástupce Ministerstva financí na shromáždění členů má právo se zúčastnit shromáždění členů s hlasem poradním a může předkládat návrhy k projednání na shromáždění členů.

5. Členové a zástupce Ministerstva financí se na shromáždění členů zapisují do listiny přítomných, jež obsahuje též počet hlasů jednotlivých členů. Správnost listiny přítomných potvrzují svými podpisy předseda shromáždění členů a zapisovatel, zvolení podle statutu.

6. Shromáždění členů rozhoduje většinou hlasů přítomných členů, pokud tento statut nevyžaduje většinu jinou.

7. Do působnosti shromáždění členů náleží:

a) změna statutu,

b) volba a odvolání členů správní rady,

c) schválení roční účetní závěrky, rozhodnutí o rozdělení zisku a stanovení tantiém,

d) rozhodnutí o výši ročních a mimořádných příspěvků pojistitelů.

8. Rozhodnutí o změně stanov vyžaduje dvoutřetinovou většinu hlasů přítomných členů. K platnosti statutu a jeho změny je třeba souhlasu Ministerstva financí.

9. Shromáždění členů zvolí svého předsedu, zapisovatele, dva ověřovatele zápisu a osoby pověřené sčítáním hlasů. Zápis o shromáždění členů obsahuje:

a) místo a dobu konání,

b) jméno předsedy, zapisovatele, ověřovatelů zápisu a osob pověřených sčítáním hlasů,

c) popis projednání jednotlivých bodů programu,

d) rozhodnutí shromáždění členů s uvedením výsledků hlasování,

e) obsah protestu člena, člena správní rady týkajícího se rozhodnutí shromáždění členů, jestliže o to protestující požádá.

K zápisu se přiloží návrhy a prohlášení, předložená na shromáždění členů k projednání.

Článek 7

Správní rada

1. Správní rada je statutárním orgánem, jenž řídí činnost kanceláře a jedná jejím jménem. Správní rada rozhoduje o všech záležitostech kanceláře, pokud nejsou tímto statutem vyhrazeny do působnosti shromáždění členů. Jménem kanceláře je oprávněn jednat každý člen správní rady, pokud správní rada nerozhodne jinak. Členové správní rady se zapisují do obchodního rejstříku.

2. Správní rada zabezpečuje řádné vedení účetnictví kanceláře a předkládá shromáždění členů ke schválení roční účetní závěrku s návrhem na rozdělení zisku. Tato závěrka se zasílá členům a Ministerstvu financí nejméně 30 dnů před shromážděním členů.

3. Správní rada má tři členy. Členy správní rady volí a odvolává shromáždění členů na dobu, jež nesmí přesáhnout dva roky. Členové správní rady volí svého předsedu.

4. Správní rada rozhoduje většinou hlasů svých členů.

5. Členové správní rady, kteří porušili své povinnosti, ručí za závazek k náhradě škody způsobené třetím osobám, jestliže náhrady této škody nelze dosáhnout od kanceláře pro její platební neschopnost.

6. O průběhu zasedání správní rady a o jeho rozhodnutích se pořizují zápisy podepsané předsedou představenstva a zapisovatelem. Každý člen správní rady má právo, aby v zápise byl uveden jeho odlišný názor na projednávanou záležitost.

7. Správní rada jmenuje a odvolává ředitele kanceláře, který je jí odpovědný za svou činnost. Řediteli přísluší zejména:

a) řízení běžného provozu kanceláře,

b) zpracování návrhů zpráv o činnosti kanceláře,

c) výkon zaměstnavatelských práv a povinností.

Článek 8

Povinnosti a práva pojistitele

1. Pojistitel, kterému bylo uděleno povolení k podnikání v pojišťovnictví v oblasti upravené zákonem na území České republiky (dále jen "pojistitel"), je povinen platit roční a mimořádné příspěvky kanceláři. Neuhrazení příspěvku v termínu daném statutem nebo rozhodnutím shromáždění členů se považuje za závažné porušení povinnosti ve smyslu zvláštního zákona [Zákon České národní rady č. 185/1991 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů.]; neuhrazení příspěvku oznámí správní rada orgánu státního dozoru nad pojišťovnictvím pro území České republiky.

2. Pojistitel je povinen předávat kanceláři ve stanovených termínech údaje o počtu a druhu pojištěných vozidel a v tomto členění také údaje o pojistném, vyplacených náhradách škody a vytvořených rezervách na pojistná plnění.

3. Pojistitel je povinen poskytovat osobám poškozeným provozem motorového vozidla na vyžádání informace o kanceláři tak, aby mohly být uspokojeny jejich oprávněné nároky na náhradu škody.

4. Pojistitel má právo obdržet od kanceláře souhrnné údaje za všechny pojistitele uvedené v odst. 2.

5. Pojistitel má právo požádat kancelář o informaci o pojištěném, pojistiteli a držiteli motorového vozidla a o motorovém vozidle, kterou si kancelář může vyžádat od orgánu evidence motorových vozidel (čl. 1 odst. 4 vyhlášky Ministerstva vnitra [Vyhláška Ministerstva vnitra č. 00/1998 Sb., kterou se stanoví postup orgánu státní správy příslušného vést evidenci motorových vozidel při kontrole povinného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla a opatření dopravních orgánů k zabránění provozu motorových vozidel nepojištěných nebo nedostatečně pojištěných.]).

Článek 9

Majetkové poměry

1. Kancelář hospodaří podle rozpočtu schvalovaného shromážděním členů. Rozpočet kanceláře se sestavuje jako přebytkový nebo vyrovnaný.

2. Kancelář vytváří rezervní fond z čistého zisku vykázaného v účetní závěrce až do výše 10% předepsaného pojistného za pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla za všechny pojistitele v předminulém kalendářním roce.

3. Kancelář vytváří technické rezervy podle zvláštního zákona. [§ 14 zákona o pojišťovnictví]

4. Kancelář je povinna vykazovat solventnost podle zvláštního zákona. [§ 15a zákona o pojišťovnictví] Zjistí-li orgán státního dozoru nad pojišťovnictvím pro území České republiky, že míra solventnosti kanceláře není dostatečná, může Ministerstvo financí stanovit mimořádný příspěvek pojistitelů, který je splatný v termínu a se sazbou určenou Ministerstvem.

5. Roční a mimořádné příspěvky pojistitele v běžném roce stanoví shromáždění členů procentem z předepsaného pojistného za povinné pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla za předchozí kalendářní rok. Není-li výše předepsaného pojistného v době splatnosti příspěvku ještě přesně známa, stanoví se tato výše odhadem a na jeho základě se určí výše zálohy na příspěvek. Záloha na příspěvek se vyúčtuje nejpozději do 30. června běžného roku.

Článek 10

Přechodná ustanovení

1. Pojistitel, kterému bylo uděleno povolení k podnikání v oblasti pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla před 1. listopadem 1999, uhradí mimořádnou zálohu na roční příspěvek kanceláři za rok 1999 ve výši 5% předepsaného pojistného pro rok 1999, obsaženého v obchodním plánu přiloženém k žádosti o udělení povolení k podnikání. Minimální výše mimořádné zálohy činí 10 mil. Kč.

2. Mimořádná záloha podle odst. 1 je splatná do dvou měsíců od udělení povolení k podnikání v oblasti pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla. Ministerstvo financí může v říjnu 1999 upravit výši mimořádné zálohy podle skutečné výše předepsaného pojistného v prvním pololetí 1999; rozdíl mezi původní a novou výší mimořádné zálohy je splatný do 30. listopadu 1999.

3. Mimořádná záloha podle odst. 1 a 2 bude vyúčtována do 30. června 2000 podle skutečné výše předepsaného pojistného pojistitele v roce 1999. Procentní sazbu příspěvku stanoví správní rada tak, aby byly plně uhrazeny náklady činnosti kanceláře v letech 1998 a 1999.

4. První správní radu jmenuje ministr financí.

Příloha

VŠEOBECNÉ POJISTNÉ PODMÍNKY KANCELÁŘE

pro pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla

§ 1

Úvodní ustanovení

Pro pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla (dále jen "pojištění odpovědnosti"), které sjednává Česká kancelář povinného pojištění motorových vozidel (dále jen "pojistitel"), platí příslušná ustanovení občanského zákoníku České republiky, zákon o povinném pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla č. …/1998 Sb. (dále jen "zákon"), tyto všeobecné pojistné podmínky a smluvní ujednání s osobou, která s pojistitelem uzavřela pojistnou smlouvu (dále jen "pojistník").

§ 2

Rozsah pojištění odpovědnosti

(1) Provozovatel i řidič motorového vozidla, na kterého se vztahuje pojištění odpovědnosti (dále jen "pojištěný"), má právo, aby pojistitel za něho nahradil uplatněné a prokázané nároky na náhradu škody způsobené provozem motorového vozidla jinému

a) na zdraví nebo usmrcením;

b) poškozením, zničením, ztrátou nebo odcizením věci (věcná škoda);

c) vznikem jiné majetkové újmy;

avšak jen pokud pojištěný za tuto škodu odpovídá podle zákona [§ 427 - 431 občanského zákoníku.] a pokud se dále nestanoví jinak.

(2) Za škodu způsobenou jinému se považuje také škoda na zdraví nebo smrt provozovatele motorového vozidla, kterým byla škoda způsobena, pokud toto motorové vozidlo v době vzniku skutečnosti, kterou byla škoda způsobena, sám neřídil.

(3) Pojistnou událostí je vznik povinnosti pojištěného nahradit škodu podle odst. 1 a 2. Rozhoduje-li o této náhradě škody oprávněný orgán, platí, že pojistná událost nastala teprve dnem, kdy rozhodnutí, podle něhož má pojistitel plnit, nabylo právní moci.

(4) Pokud se pojistitel k tomu písemně zavázal, je povinen nahradit v souvislosti s událostí, která je nebo by mohla být důvodem vzniku práva na plnění pojistitele, za pojištěného náklady

a) obhajoby v trestním nebo v přestupkovém řízení vedeném proti pojištěnému;

b) soudního řízení o náhradě škody a právního zastoupení pojištěného;

c) mimosoudního projednání nároků poškozeného.

(5) Pojistitel nehradí škodu:

a) na věci, pokud za ni pojištěný odpovídá svému manželu nebo příbuzným v řadě přímé anebo osobám, které s ním žijí ve společné domácnosti;

b) na motorovém vozidle, jehož provozem byla škoda způsobena, jakož i na věcech dopravovaných tímto motorovým vozidlem; byla-li však škoda způsobena na věcech, které měly dopravované osoby s výjimkou osob uvedených pod písmenem a) v době, kdy ke škodě došlo, na sobě nebo u sebe, je pojistitel povinen škodu nahradit;

c) kterou pojištěný uhradil nebo se zavázal uhradit nad rámec stanovený právními předpisy nebo nad rámec pravomocného rozhodnutí orgánu příslušného k rozhodnutí o náhradě škody;

d) vzniklou závodícím a soutěžícím účastníkům při motoristických závodech a soutěžích nebo při přípravných jízdách k nim a ani škodu na motorových vozidlech při nich použitých;

e) vzniklé státu, tuzemským a zahraničním právnickým osobám vynaložením nákladů zdravotní péče, nemocenských dávek, důchodových dávek poskytovaných z důvodů škody na zdraví způsobené provozem motorového vozidla

1. nebyla-li zjištěna osoba odpovědná za způsobenou škodu, nebo

2. řidiči vozidla, jehož provozem byla škoda způsobena;

f) způsobenou pracovní činností vozidla jako pracovního stroje s výjimkou škod, které mají příčinu v jeho jízdě;

g) způsobenou na životním prostředí, nevznikla-li škoda v příčinné souvislosti s dopravní nehodou;

h) vzniklou mezi motorovými vozidly jedné jízdní soupravy;

i) způsobenou nemožností používat motorové vozidlo a dopravované věci;

j) vzniklou nakládáním věci do stojícího motorového vozidla nebo vykládáním věci ze stojícího motorového vozidla.

(6) Plnění pojistitele z jedné pojistné události je omezeno pojistnými částkami. Výše náhrady škody na zdraví nebo usmrcením poskytované osobě poškozené pojistnou událostí nemůže převýšit 17,5 mil. Kč. Výše náhrady škody poskytované za věcnou škodu, nebo jinou majetkovou újmu nemůže převýšit 5 mil. Kč na jednu pojistnou událost.

§ 3

Územní platnost pojištění odpovědnosti

Pojištění odpovědnosti se vztahuje na odpovědnost za škodu způsobenou provozem motorového vozidla na území České republiky.

§ 4

Uzavření pojistné smlouvy

(1) Návrh na uzavření pojistné smlouvy musí mít písemnou formu.

(2) Pojistník je povinen odpovědět pravdivě a úplně na všechny písemné dotazy pojistitele týkající se sjednávaného pojištění odpovědnosti. Pojistitel má právo ověřovat pravdivost a úplnost údajů, týkajících se sjednávaného pojištění odpovědnosti, a údajů, které slouží pro stanovení výše pojistného.

(3) Pojistná smlouva je uzavřena okamžikem, kdy pojistník obdrží potvrzení o uzavření pojistné smlouvy (pojistka). Vydání pojistky může být podmíněno zaplacením pojistného.

(4) Pojištění odpovědnosti se uzavírá na předpokládanou dobu provozu motorového vozidla na území České republiky. Má-li dojít k prodloužení doby provozu motorového vozidla na území České republiky, je provozovatel povinen uzavřít novou pojistnou smlouvu před prodloužením doby provozu.

§ 5

Pojistné

(1) Pojistné je úplatou za poskytovanou pojistnou ochranu. Výše pojistného se určuje podle sazebníku pojistitele platného ke dni počátku pojištění odpovědnosti a je uvedena v pojistné smlouvě.

(2) Pojistné se platí najednou za celou dobu pojištění odpovědnosti (jednorázové pojistné).

(3) Pojistné je splatné ihned po uzavření pojistné smlouvy.

(4) Pojistitel má právo na celé pojistné i v případě, že:

a) nastala pojistná událost a důvod dalšího pojištění odpovědnosti tím odpadl, nebo

b) doba provozu motorového vozidla na území České republiky byla kratší než sjednaný konec pojištění odpovědnosti.

§ 6

Povinnosti pojištěného při vzniku škody

(1) Pojištěný je povinen nejpozději do 15 dnů po události, která by mohla být důvodem vzniku práva na plnění pojistitele, písemně oznámit pojistiteli, že došlo k škodě, a dát pravdivé vysvětlení o jejím vzniku a rozsahu; dále je povinen předložit v dohodnuté lhůtě doklady, které si pojistitel vyžádá a při projednávání náhrady škody postupovat v souladu s pokyny pojistitele.

(2) Pojištěný je povinen bez zbytečného odkladu písemně sdělit pojistiteli, že

a) byl proti němu uplatněn nárok na náhradu škody a vyjádřit se k požadované náhradě a její výši;

b) v souvislosti se skutečností, z níž škoda vznikla, bylo zahájeno trestní nebo přestupkové řízení; dále je povinen sdělit pojistiteli v případě, že se pojistitel zavázal nahradit náklady obhajoby podle § 7 písm. a) jméno a adresu svého obhájce a zajistit, aby pojistitel byl průběžně o stavu a výsledcích tohoto řízení informován;

c) právo na náhradu škody bylo uplatněno u soudu nebo u jiného příslušného orgánu.

(3) V řízení o náhradě škody je pojištěný povinen postupovat v souladu s pokyny pojistitele a pojistiteli sdělit v případě, že se pojistitel zavázal uhradit náklady řízení podle § 3 písm. b) a c), kdo ho bude zastupovat.

(4) Pojistitel je oprávněn zčásti nebo zcela odmítnout plnění, jestliže pojištěný bez souhlasu pojistitele

a) uzná povinnost nahradit škodu a její výši nebo

b) se zaváže uhradit promlčenou pohledávku.

(5) Pojištěný je povinen sdělit poškozenému název a sídlo pojistitele.

§ 7

Uplatnění nároku poškozeného

(1) Náhradu škody platí pojistitel poškozenému. Poškozený má právo uplatnit svůj nárok přímo u pojistitele a je povinen tento nárok prokázat.

(2) Pro promlčení nároku proti pojistiteli platí stejná právní úprava jako pro promlčení nároku proti osobě, která škodu způsobila.

(3) Pojistitel je povinen plnit do 15 dnů po skončení šetření nutného ke zjištění jeho povinnosti plnit nebo po obdržení pravomocného rozhodnutí o výši náhrady škody. Šetření je skončeno, jakmile pojistitel s poškozeným dohodl výši náhrady škody.

(4) Nemůže-li být šetření skončeno do jednoho měsíce po tom, kdy se pojistitel o pojistné události dozvěděl, je pojistitel povinen poskytnout poškozenému na požádání přiměřenou zálohu.

§ 8

Nárok pojistitele na náhradu vyplacených částek

(1) Pojistitel má právo na náhradu částek, které vyplatil z důvodu škody způsobené provozem motorového vozidla proti pojištěnému, který

a) způsobil škodu úmyslně nebo po prokázaném požití alkoholického nápoje, pod vlivem návykové látky nebo léku označeného zákazem řídit motorové vozidlo;

b) způsobil škodu provozem motorového vozidla, kterého podle pravomocného rozsudku v trestním řízení soudním použil nebo spolupoužil neoprávněně nebo si ho přivlastnil anebo svojí nedbalostí takové užití motorového vozidla umožnil;

c) řídil motorové vozidlo bez platného předepsaného řidičského oprávnění nebo v době zákazu činnosti řídit motorové vozidlo;

d) způsobil škodu motorovým vozidlem, jehož technický stav neodpovídá podmínkám stanoveným pro provoz na pozemních komunikacích a tento stav je v příčinné souvislosti se způsobenou škodou;

e) svěřil řízení motorového vozidla osobě, která neměla platné předepsané řidičské oprávnění nebo osobě, o níž věděl, že požila alkoholický nápoj, návykovou látku nebo lék označený zákazem řídit motorové vozidlo.

(2) Výše náhrady, na kterou pojistiteli vznikne právo podle odst. 1, nemůže přesáhnout úhrn částek, které pojistitel vyplatil z důvodu pojistné události.

§ 9

Přechod práva

(1) Pokud pojistitel nahradil za pojištěného škodu, přechází na něho až do výše vyplacených částek právo pojištěného na náhradu škody proti jinému, případně jiné obdobné právo, které mu v souvislosti s jeho odpovědností za škodu vzniklo.

(2) Má-li pojištěný vůči poškozenému nebo jiné osobě právo na vrácení vyplacené částky, na snížení důchodu nebo na zastavení jeho výplaty, přechází toto právo na pojistitele, pokud na pojištěného tuto částku zaplatila nebo za něho vyplácí důchod.

(3) Na pojistitele přechází též právo pojištěného na úhradu těch nákladů řízení o náhradě škody, které pojištěnému byly přiznány proti odpůrci, pokud je pojistitel za pojištěného zaplatil.

(4) Pojištěný je povinen bez zbytečného odkladu pojistiteli oznámit, že nastaly okolnosti odůvodňující práva uvedená v předchozích odstavcích a předat mu doklady potřebné k uplatnění těchto práv.

§ 10

Sdělení

Veškerá sdělení a žádosti týkající se pojištění odpovědnosti se podávají písemně. Sdělení pojistiteli jsou účinná jejich doručením.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP