Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1998

2. volební období

460

INTERPELACE

poslance Karla Vymětala

na ministra financí Ivana Pilipa

ve věci Kanceláře prezidenta republiky

a odpověď ministra financi Ivana Pilipa na interpelaci

Ve smyslu § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, předkládám poslancům následující interpelaci poslance Karla Vymětala na ministra financí Ivana Pilipa a odpověď ministra financí Ivana Pilipa na tuto interpelaci. Pan poslanec Karel Vymětal požádal o zařazení uvedené odpovědi na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Interpelace a odpověď jsou přílohami sněmovního tisku.

V Praze dne 18. června 1998

Miloš Zeman v. r.

Příloha

Evidenční číslo interpelace: 684

Ing. Karel Vymětal

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

poslanec, člen hospodářského výboru

Sněmovní 4

118 26 Praha 1

Tel. 02/5717/2182, klub KSČM 3731-2

Fax 02/5717/3733

V Praze dne 24.dubna 1998


Věc: Interpelace

Vážený pane ministře,

v poslední době jsou publikovány různé zajímavé informace týkající se činnosti Kanceláře presidenta republiky, která zajišťuje servis presidentu republiky. Jedná se zejména o to, že byl do funkce jmenován vicekancléř pan Mathé, což je funkce zcela nově zřízená. Tiskem proběhly informace, že manželka presidenta paní Havlová vyměnila tajemníka a pracovníky svého sekretariátu;

Protože jste strážcem státních financí a státního rozpočtu, jehož součástí je i rozpočet Kanceláře presidenta republiky, táži se Vás touto interpelací:

1. Na úkor čeho a jakých dosavadních funkcí byla zřízena funkce vicekancléře Kanceláře a jaký bude její náklad v roce 1998, tedy od jejího zřízení do konce roku 1998?

2. Jsou z rozpočtu Kanceláře placeny funkce a práce sloužící manželce presidenta republiky i když se nejedná o ústavního činitele, které to jsou funkce a práce a jaký je plánovaný náklad těchto funkcí na rok 1998?

Očekávám Vaší odpověď v zákonné lhůtě a jsem s pozdravem

Vážený pan

Ing. Ivan Pilip

ministr financí

Praha

Ministr financí České republiky
Minister of Finance of the Czech Republic


V Praze dne 15. května 1998
Č. j.: 142/36 556/1998


Vážený pane poslanče,

k Vaší interpelaci ve věci Kanceláře prezidenta republiky sděluji, že funkci zástupce (vicekancléře) ve své kompetenci vytváří v rámci celé struktury KPR vedoucí Kanceláře po odsouhlasení prezidentem. Tím, že vznikla tato nová funkce, nedošlo ke zvýšení rozpočtu kapitoly 301 - KPR, upraven byl pouze limit mzdových prostředků. Zřízení nové funkce souvisí se širší změnou chodu Kanceláře.

V souvislosti se zmíněnou úpravou organizační struktury KPR jsem odsouhlasil zvýšení limitu mzdových prostředků kapitoly 301 o 548 tis. Kč. Toto zvýšení odpovídá krytí devíti měsíčních platů vicekancléře v období duben až prosinec 1998 a jednoho dalšího platu (celkem 400 tis. Kč), povinného pojištění ve výši 140 tis. Kč a převodu FKSP ve výši 8 tis. Kč s tím, že veškerá zvýšení nákladů souvisejících se zřízením této funkce, budou řešena v rámci schváleného rozpočtu kapitoly 301 pro rok 1998.

K Vašemu druhému dotazu mohu pouze uvést, že v organizačním řádu KPR je konstituován organizační útvar "referát manželky prezidenta" v personálním obsazení: poradce vedoucího KPR, tajemník a asistentka. Pracovní náplní těchto pracovníků je podle sdělení KPR, vyřizování korespondence, adresované manželce prezidenta a zajišťování služeb vyplývajících z povinností manželky hlavy státu. Charakter dopisů, kterými se občané a instituce obracejí na manželku prezidenta je takový, že jeho vyřizování by mělo příslušet některému ústavnímu činiteli. Ačkoliv manželka prezidenta nezastává ústavní funkci, jsem přesvědčen, že ze společenských důvodů je správné, aby byla tato korespondence a tyto služby zajišťovány obdobně jako jiné veřejné služby.

Celkové mzdové náklady na tyto činnosti jsou pro rok 1998 rozpočtovány ve výši 783 tis. Kč, (572 tis. Kč je určeno na platy, 200 tis. Kč na zdravotní a sociální pojištění a 11 tis. Kč) tvoří zákonný příděl do FKSP.

Vážený pane poslanče, pokud budete mít zájem o další informace, doporučuji Vám, obrátit se přímo na vedoucího Kanceláře prezidenta republiky.

S pozdravem


Vážený pan

Ing. Karel Vymětal

poslanec, člen hospodářského výboru

Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Sněmovní 4

11826 Praha 1


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP