(pokračuje Zeman M.) 

Předtím ovšem k uvedeným návrhům a k uvedenému bodu našeho jednání otevírám rozpravu. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Jelikož se nehlásí nikdo, rozpravu uzavírám.

Odvolávám se tedy na § 72 odst. 2 jednacího řádu. Orientační hlasování znamená, že budeme hlasovat pouze o tom, kdo je pro. Nebudu se vás ptát, kdo je proti. Zaznamenávám si vaši podporu jednotlivým návrhům a pak - jak už jsem uvedl -budeme definitivně hlasovat o té variantě, která získala nejvyšší počet orientačních hlasů.

 

Nejdříve se vás tedy zeptám, kdo je pro variantu 11 členů.

Zahájil jsem hlasování. Kdo podporuje tuto variantu, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji.

Tato varianta získala 103 hlasů. (Hlasování pořadové číslo 2.)

 

Nyní se zeptám, kdo je pro variantu 12 členů.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro dvanáctičlennou variantu, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji.

Tato varianta získala 71 hlasů. (Hlasování pořadové číslo 3.)

 

Nyní se vás zeptám, kdo je pro variantu 13 členů.

Zahájil jsem hlasování. Kdo podporuje tuto verzi, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji.

Konstatuji, že třináctičlenná varianta získala podporu 32 poslanců. (Hlasování pořadové číslo 4.)

 

Konstatuji tedy, že nejvíce hlasů - a to 103 - získala varianta 11 členů. Z toho tedy vyplývá, že nyní budeme hlasovat o usnesení, které zní:

"Poslanecká sněmovna zřizuje mandátový a imunitní výbor a stanoví, že bude mít 11 členů."

Jsou před hlasováním nějaké připomínky k návrhu tohoto usnesení? Není tomu tak, proto můžeme přistoupit k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro přednesené usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto usnesení?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 5 byl tento návrh přijat, když pro ze 199 přítomných se vyslovilo 115, proti bylo 65.

 

Tím jsme ukončili tento bod.

 

Dovolte mi přejít k bodu poslednímu, což je

 

5.
Vyhlášení lhůt na podávání návrhů na členy mandátového a imunitního výboru
a na kandidáty na předsedu, místopředsedy a ověřovatele Poslanecké sněmovny

 

Prosím, aby se k tomuto bodu opět ujal slova předseda volební komise pan poslanec Jan Vidím.

Pane poslanče, abych to nemusel říkat sám, poprosím na dotazy některých poslanců, abyste rovněž následně zdůvodnil, proč schůze sněmovny bude nyní přerušena a bude pokračovat až v pátek v 9 hodin, protože ona 24hodinová lhůta se týká celých uplynulých dnů. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, volební komise na své první schůzi 14. července 1998 přijala usnesení č. 2, na jehož základě stanovila lhůtu na podání návrhů na členy mandátového a imunitního výboru, na kandidáty na předsedu Poslanecké sněmovny, místopředsedy Poslanecké sněmovny a ověřovatele Poslanecké sněmovny, a to do dnešního dne do 18.00 hodin. Ještě jednou opakuji - lhůta je do dnešního dne do 18.00 hodin. Poslanecké kluby v této době předají své návrhy tajemníkovi volební komise.

Na připomínku pana předsedajícího - lhůta byla v souladu s ustanoveními článku 5 bod 3 a článku 3 bod 2 volebního řádu Poslanecké sněmovny stanovena tak, aby návrhy obdržela volební komise nejpozději 24 hodin přede dnem, kdy je na pořadu ustavení výboru nebo volba. To tedy znamená, že v pátek může Poslanecká sněmovna ustavit mandátový a imunitní výbor a provést volbu předsedy, místopředsedů Poslanecké sněmovny i schválit nominaci ověřovatelů Poslanecké sněmovny. To je důvod, proč je možné o tomto rokovat až v pátek. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vidímovi. Ptám se, zda je nějaký dotaz k jeho vystoupení. Jelikož tomu tak není, kolegyně a kolegové, končím projednávání tohoto bodu a přerušuji schůzi Poslanecké sněmovny do pátku do 9.00 hodin. Přeji vám mnoho úspěchů ve vaší práci.

 

(Schůze přerušena v 10.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP