(Schůze opět zahájena v 17.07 hodin.) 

 

Předseda PSP ČR Václav Klaus: Vážené kolegyně a kolegové, je pátek podvečer, řekli jsme, že přerušíme naše jednání do 17.07, což je právě teď. Prosím, abyste se dostavili do jednací síně a poté se posadili, protože jsem informován, že mezi poslaneckými kluby došlo ke shodě, ke shodnému návrhu, který je možno přednést a realizovat.

Naposled tedy opakuji prosbu, abychom se všichni ztišili a sedli si, i pan poslanec Marek Benda.

Dovolte, abych zahájil naše přerušené jednání, a o slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ODS poslanec Tlustý s konkrétním návrhem.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, výsledkem dohody klubů je možnost umístit dva zbylé poslance KSČM do výboru petičního a do výboru pro školství atd., a vzhledem k tomu, že už byly odhlasovány definitivní počty, nelze to provést jinak než revokováním našeho původního usnesení, a protože jsem v obou případech hlasoval pro návrhy usnesení, dávám formálně návrh na revokaci těchto dvou usnesení a navrhuji, aby petiční výbor měl 17 členů a výbor pro školství 22 členů. Tedy 17 petiční - bylo schváleno 11, místo toho se navrhuje 17, a výbor školský měl schválený počet 21, nově navrženo je 22.

 

Předseda PSP ČR Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Tlustému. Rozumím tomu tedy tak, že došlo nejdříve k návrhu na revokaci dvou předcházejících usnesení.

Ještě se hlásí pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, nejsem si jist, je-li otevřena rozprava, nebo není.

 

Předseda PSP ČR Václav Klaus: Já jsem zatím rozpravu neotevíral, netušil jsem, když jsme byli informováni, že došlo k dohodě poslaneckých klubů, že to bude třeba, myslel jsem, že můžeme rovnou hlasovat o revokaci.

 

Poslanec Václav Exner: Dovolte mi tedy přednést alespoň technickou poznámku. Podle mých výpočtů jsou v této chvíli nezařazeni tři poslanci klubu KSČM, a to z toho důvodu, že z 11 výborů v deseti bylo určeno po dvou poslancích, v jednom po jednom poslanci pro tento klub, takže dohromady je v tuto chvíli místo pro zařazení 21 poslance a klub má 24 poslanců. Domnívám se, že ani to navržené řešení ještě zcela neřeší celý problém.

 

Předseda PSP ČR Václav Klaus: Nerozumím tomu. Především ale bych chtěl říci, že jestli máme pocit všichni, že je třeba vést o tom rozpravu, tak můžeme rozpravu otevřít. Takže v tuto chvíli jsme tedy rozpravu otevřeli.

Jako první má slovo pan předseda Lux.

 

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Pane předsedo, rozpravu jsme ještě neotevřeli, já žádám o otevření rozpravy.

 

Předseda PSP ČR Václav Klaus: Já jsem nevěděl, že jako poslanec nemohu otevřít rozpravu - dobře, beru to na vědomí.

Jen abych udělal určité rozptýlení, mám jedno půvabné hlášení - jedna paní poslankyně ztratila, vytrousila svůj poslanecký průkaz a prosí o vrácení, pokud jste ho někdo nalezli.

(Veselost.)

Čili byla otevřena rozprava.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP