(pokračuje Jičínský)

Pokud jde o námitku, že uvedená kvora navrhovatelů jsou příliš nízká. Už poslanec Filip upozornil, že jsou spíše velmi vysoká. Osobně si myslím, že jsou značně vysoká a že je zvyšovati nelze, protože 80 poslanců je veliká skupina poslanců, a kdybychom toto číslo zvýšili, tak potom nemůžeme vycházet jenom z momentálního rozložení sil ve sněmovně. Ústavní zákon má počítat s obecnější situací. Pak by opozice mohla být vůbec vyloučena jako navrhovatel referenda, což samozřejmě není z hlediska ústavního pořádku žádoucí.

Čili podle mého soudu kvora rozhodně nejsou nízká, ale je to samozřejmě věc diskusí, protože žádná matematická formule na to není.

Myslím, že to byl poslanec Němec, který říkal, že i pokud jde o účast občanů, i tam požadovaná účast je stanovena také nízko. Osobně si myslím, že tomu tak není, a chtěl bych připomenout, že např. pokud jde o volby, ze kterých vzcházejí jak členové Poslanecké sněmovny, tak členové Senátu, vůbec nemají stanovenou nějakou účast občanů, čili se volby mohou konat za podstatně menší účasti, než kterou my předpokládáme pro konání referenda. Nemyslím si tedy, že tato námitka je namístě, ale i o těchto konkrétních návrzích je samozřejmě možné jednání.

Domnívám se, že to jsou podstatné otázky, o kterých se v diskusi hovořilo. Nemyslím si, že v rámci této obecné rozpravy v prvním čtení by mělo smysl zacházet do podrobné argumentace. Ta nepochybně, bude-li návrh postoupen do dalšího čtení, bude předmětem jednání ústavně právního výboru a potom i předmětem jednání ve druhém čtení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Chtěl bych nyní poprosit pana zpravodaje Zdeňka Koudelku, aby řekl své závěrečné slovo.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vlastní diskuse se vedle zpravodaje a navrhovatele zúčastnili tři poslanci. Byly předneseny tyto návrhy: návrh na vrácení k dopracování od poslance Němce, návrh na zamítnutí od poslance Bendy a v případě zamítnutí těchto návrhů návrh na prodloužení lhůty pro jednání ve výboru o 20 dnů. Je to návrh poslance Holáně, k němuž se připojil i navrhovatel.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane zpravodaji, rozuměl jsem tomu tak, že pan poslanec Němec podmínil svůj návrh na vrácení předloženého návrhu jenom za předpokladu, kdy nebude schváleno zamítnutí. Proto podle mého názoru první by měl být hlasován návrh na zamítnutí, protože tak to bylo výslovně formulováno, jestli jsem poslance Němce dobře poslouchal.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Omlouvám se, máte pravdu, pane předsedo.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Čili můžeme dát hlasovat.

Prosím, všechny vás odhlašuji a doporučuji, abyste se zaregistrovali.

 

V tuto chvíli zahájíme hlasování. První hlasování bude o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu pana poslance Jičínského.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 50 hlasovalo pro 95 poslanců, proti 96. Podotýkám, že hlasovalo všech 191 přítomných poslanců.

Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP