(pokračuje Grulich)

Podotýkám, že nečtu všechny ty zásady, podle kterých se postupovalo, protože si myslím, že pro tuto odpověď to není to podstatné. Pokud by pan poslanec Frank potřeboval podrobnější informace, rád mu je, dokonce písemně, dodám.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministrovi Grulichovi. Ptám se pana poslance Franka, zda si přeje přednést doplňující otázku. Není tomu tak. Udílím proto slovo panu poslanci Zdeňku Kořistkovi k přednesení interpelace na pana ministra Miroslava Grégra.

 

Poslanec Zdeněk Kořistka: Vážená paní předsedající, obracím se se svou interpelací na ministra průmyslu a obchodu pana Grégra, který nás udivuje novými a novými nestandardními návrhy. Ale jeho názor na vybudování nové jaderné elektrárny na Ostravsku mě nenechal v klidu. Chci se tedy zeptat na následující.

Proč tato vyjádření jednoho z klíčových ministrů vlády v situaci, kdy se energetická koncepce státu připravuje? Že by ministr chtěl svým výrokem vyvolat veřejnou diskusi, aniž ji má za sebou ve své straně a vládě? Jak je možné sdělovat veřejnosti tyto své názory, prý odborné, když i odborná veřejnost či dokonce ČEZ o výstavbě další jaderné elektrárny v tuto chvíli neuvažují? Jak je možné sdělovat tomuto národu názor v době, kdy ještě není ukončena diskuse o dostavbě jaderné elektrárny Temelín? To vše v situaci, kdy se musí dořešit problematika s vyhořelým palivem v hlubinném úložišti.

Členské země OECD financují vládní programy na úsporu energie ze státního rozpočtu. Např. Dánsko vynakládá na vládní programy úspor energií částku ve výši 2 820 korun na občana, Německo 1 320 korun, Česká republika pouze 33 koruny. A jak se k problému úspor energií staví tato sociálnědemokratická vláda? V návrhu rozpočtu uvádí částku cca 300 mil. korun, což je o 25 mil. korun méně než v roce 1998, tedy sumu malou, ale hlavně nezvyšující se.

Pokládám tedy následující otázky:

1. Je tento názor o výstavbě nové jaderné elektrárny názorem této vlády a názorem ČSSD, nebo jen osobní pohled na řešení problémů?

2. Proč jste tento svůj názor prezentoval ještě dříve, než bude vládou schválena energetická koncepce tohoto státu?

3. Proč v rozpočtu na rok 1999 neuvažuje vaše vláda o razantnějším postupu v programech pro úsporu energií?

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kořistkovi a udílím slovo ministru průmyslu a obchodu panu Miroslavu Grégrovi.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane poslanče, dámy a pánové, vám pane poslanče bych chtěl jenom sdělit, že nevím, jestli se mám nad vaším vystoupením smát, nebo plakat. Protože spíš by tento dotaz měl být asi směřován k televizi NOVA, k Mladé frontě Dnes a dalším.

Chtěl bych vás ujistit, že to, co se odehrálo, byla předem připravená a cílená kampaň, protože všem těmto sdělovacím prostředkům, pokud jsem byl dotazován, jakou mám představu o dalším vývoji energií, energetické koncepci v tomto státě, jsem sdělil, že Ministerstvo průmyslu a obchodu podle interního termínu tuto koncepci bude mít zpracovánu do 30. 12. 1998 a vládě ji předloží nejpozději do 31. 3. 1999. A pak tam v rámci takto už jaksi předem cílené kampaně padaly dotazy: jak vy si to představujete a co byste chtěl dělat atd., čili v takové řekl bych spíše neformální debatě, ze které potom byla vystřižena dvě tři slova, zcela vytržená z kontextu, jsem sdělil, že samozřejmě uvažuji, že tato energetická koncepce se bude zpracovávat v horizontu 30 let, protože vy jste jistě v tomto oboru obeznámen a víte, že ten inovační krok a nebo celá ta koncepce v energetice je daleko delší než v jiných odvětvích. Hovořil jsem o tom, že v roce 2030 budou dotěženy hnědouhelné zásoby, že se musí hledat alternativní zdroje, že vlastně odpadne kapacita tepelných elektráren apod., že musí být hledány určité varianty náhradního řešení.

Takže jedna z těchto variant, kde jsem o tom hovořil, jsem říkal - budeme zvažovat, jak dál, samozřejmě uvažujeme nebo uvažuji o tom, že může být řešen tento deficit i výstavbou dalšího bloku jaderné elektrárny jako jedna z dalších variant, která bude zvažována. A na dotaz samozřejmě, a to navazuje na to ostatní, kterým bylo, zda tedy si představuji, že budou budovány dva bloky v Temelíně, řekl jsem: prosím vás, to není v této době jasné. Pokud se bude další blok stavět, může to být v Temelíně, může to být v Blahutovicích, mohou to být severní Čechy, kde ovšem jsou určité seismické problémy, atd. Čili v tomto duchu se nesla tato debata v horizontu 30 let. Načež jsem se v televizi dověděl, v NOVĚ jsem se dověděl, že prostě budu stavět jadernou elektrárnu v Blahutovicích, že to pobuřuje v této oblasti, že to znepokojuje občany Polska apod. Byla rozpoutána obrovská diskuse.

Takže vám říkám, sdělil jsem všem, že energetická koncepce má teprve stanoveny určité mantinely, hledají se řešení, přizvou se odborníci - další, nezávislí, budeme to řešit - řekl bych - na určitých fórech nebo seminářích. Bude to předmětem široké diskuse. Takže ze všeho toho byla vytržena jedna - a ne celá - věta, že prostě tam se vyskytlo slovo Blahutovice a udělala se z toho celostátní aféra.

Vy jste správně řekl, myslím, jak jste tady říkal, že překvapuji nestandardními postupy. Tak vás ubezpečuji, že na ten přídomek "socialistický plánovač" by tady měli nárok zcela jiní politici. Určitě to nejsem já, seznamte se s mým životopisem. Pokud chcete nějaké upřesnění, rád vám ho poskytnu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Grégrovi, pan poslanec Kořistka si přeje přednést dodatečnou otázku. Udílím mu slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kořistka: Vážený pane ministře, mě fascinuje, jak jste z mých otázek vyklouzl a vlastně jste nám tady přednesl něco o dezinformační kampani. V podstatě na toto jsem se vás neptal. Já tedy zopakuji ještě jednou dvě z mých tří otázek:

Je tento názor o výstavbě nové jaderné elektrárny názorem této vlády a názorem ČSSD, nebo jen osobní názor na řešení problémů? To je jedna otázka. A druhá - proč v rozpočtu na rok 1999 neuvažuje vaše vláda o razantnějším postupu v programech pro úspory energií? Tak zněly mé dotazy a žádám o odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan ministr bude reagovat, udílím mu slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Pane poslanče, znovu vás vyzývám, abyste zanalyzoval mou odpověď. Anebo jestli jste dobře poslouchal nebo neposlouchal, já vám to rád zodpovím.

Odpověď jsem řekl. To znamená, že Ministerstvo průmyslu a obchodu tuto koncepci energetické politiky zpracuje do 31. 12. 1998 a vládě po širší diskusi ji předloží do 31. 3. 1999. Čili, vláda ani ČSSD zatím o této koncepci nerozhodla. Řekl jsem vám, že jak jsme hovořili, byla zcela volná debata. V této debatě zazněla řada mých názorů, z toho byl vypíchnut pouze jeden jediný, to znamená výstavba jaderné elektrárny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP