(pokračuje Recman)

V roce 1996 to bylo 43,3, v loňském roce ještě níže. Přitom víme, že tento podíl je výrazně nižší než v řadě evropských zemí. Mám tady údaje z Francie, které hovoří o výši 54,9, v Norsku 54,4, Itálie 53,9, Německo 49 %. Přitom průměr sedmnácti nejvyspělejších zemí světa činil 47,2 %. Dneska skutečně jsme hluboko pod tímto průměrem.

Chtěl bych se zeptat pana ministra financí, s jakým limitem nebo dolní hranicí bude v budoucnu Ministerstvo financí počítat. Obdobný dotaz mám na ministra financí, který se týká daňového zatížení rovněž na vytvořeném HDP. Daňová kvóta činila v roce 1996 23,3 %, v roce 1997 klesla na 22 %. I tato kvóta je výrazně nižší než v západoevropských zemích. I zde bych se rád zeptal na určitý limit dolní daný pro tuto kvótu. Pan ministr nemusí odpovídat v této chvíli na této schůzi Poslanecké sněmovny, abych příliš nezdržoval.

Na závěr bych přednesl návrh na změnu usnesení, které přednesl zpravodaj. Bylo by to doplnění o nový bod.

Poslanecká sněmovna

I. konstatuje, že minulá vláda České republiky nezabezpečila splnění státního rozpočtu České republiky na rok 1997 schváleného usnesení Poslanecké sněmovny ze dne 13. prosince 1996. Ostatní římské položky by se potom přečíslovaly.

Na závěr bych předložil návrh doprovodného usnesení k tomuto bodu, které by znělo: Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby předložila Poslanecké sněmovně v termínu do 31. března 1999

a) koncepci střednědobé rozpočtové politiky, obsahující celkový rozbor příčiny nevyrovnanosti veřejných financí včetně posouzení schopnosti státu a obcí splácet své dluhy,

b) podrobnou analýzu výnosů DPH vybírané finančními a celními orgány,

c) novelu zákona ČNR č. 576/1990 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky.

Jsem si vědom, že pokud by byla předložena novela tohoto zákona, bylo by potřebné změnit a novelizovat i jednací řád Poslanecké sněmovny ve vztahu ke státnímu rozpočtu a jeho projednávání a domnívám se, že to je vnitřní věc naší Poslanecké sněmovny. Ještě bych poprosil zpravodaje, až se bude hlasovat o mých pozměňovacích návrzích, aby se hlasovalo o částech usnesení. Předám je v písemné formě.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám, pane poslanče, za vaše obsáhlé vystoupení ke státnímu závěrečnému účtu za rok 1997. Táži se, zda má ještě někdo v úmyslu vystoupit v rámci podrobné rozpravy. Není tomu tak, končím ji a uděluji možnost zástupci navrhovatele, což je ministr financí pan Ivo Svoboda, k vystoupení na závěr rozpravy.

 

Ministr financí ČR Ivo Svoboda: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, zazněl zde velmi obsažný příspěvek pana poslance Recmana nabitý řadou faktů. Nechci zde zpochybňovat tato fakta, jsou správná, ale mám za to, že terč, na nějž bylo těmito fakty stříleno, již dávno padl. Spíše bych se věnoval těm připomínkám z jeho vystoupení, které směřují do budoucnosti, ať bližší, nebo vzdálenější.

Pokud se týče daňové kvóty jako měřítka zatížitelnosti ekonomiky veřejnými výdaji, neměla by být předurčována našimi přáními nebo dlouholetou praxi z nejvyspělejších ekonomik světa, ale měla by respektovat do značné míry, jaká zátěž ekonomiky veřejnými výdaji ještě zajistí dostatečné parametry makroekonomického okolí pro skutečný rozvoj. Dvě z citovaných zemí, o kterých hovořil, měly v době nedávné vážné problémy s růstem. Pokud vím, řešily ho právě postupem opačným, než byl navržen, čili snahou o snížení relativního objemu veřejných výdajů. Říkám to jenom proto, aby bylo jasné, že argumentace je dvoustranná a měla by zaznít v místě a čase příhodnějších než státní závěrečný účet za rok 1997, pokud jsme na konci roku 1998.

Pokud se týká návrhu usnesení v té druhé části, předpokládám, že pan poslanec Recman je informován o složitosti problematiky, a obávám se, že koncepce střednědobé rozpočtové politiky do konce března 1999 v situaci, kdy nemáme jedinou legislativní ani metodickou normu, je termín příliš krátký a že do té doby v příslušné kvalitě nebudeme schopni materiál požadované hloubky zajistit, a to z důvodů převážně technických.

Co se týče schopnosti obcí splácet dluhy, tam musím než konstatovat, že zákon o obcích neumožňuje státu závazným způsobem ovlivňovat výdaje uskutečňované v samosprávné působnosti, a je tedy na této sněmovně, aby ona sama posoudila tento problém eventuální novelizací příslušné legislativy a nastavila potřebné mantinely. Podrobná analýza výběru daní. Je možné ji samozřejmě předložit, a pokud se týká novely zákona 576, hovořil jsem již při předkládání návrhu státního rozpočtu, že vláda předpokládá nikoliv novelizaci, čili záplatování záplat přes záplaty, ale rozpočtová pravidla nová a návazně na ně zjevně i právní úpravu vlastnických vztahů k majetku státu nebo majetku obcí. Tento problém je do značné míry komplexnější, než se zdá z návrhu usnesení, a doporučoval bych druhé části tohoto usnesení nepřijímat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji ministru financí a prosím zpravodaje, aby shrnul rozpravu a předložil nám návrhy na hlasování.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji, pane předsedající. V obecné rozpravě vystoupil pan kolega Václavek, který se zmínil o povodních, nicméně nezaznamenal jsem žádný návrh usnesení k této věci, a potom kolega Recman v podrobné rozpravě, který navrhl jeden pozměňovací návrh k předloženému návrhu usnesení a jeden návrh doprovodného usnesení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Měli bychom nejdříve hlasovat...

 

Poslanec Martin Kocourek: …o pozměňujícím návrhu pana poslance Recmana, jak máme předloženo v návrhu usnesení, a potom o usnesení jako celku, pak o doprovodných usneseních na přání pana poslance po jednotlivých bodech toho předloženého doprovodného usnesení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře tedy, děkuji, pane zpravodaji. Mohu vás poprosit, abyste ještě jednou přečetl návrh, o kterém by se mělo hlasovat? Ovšem pouze v případě, pokud předseda poslaneckého klubu ČSSD nám to umožní.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Moc se omlouvám, kolegyně a kolegové, ale já v tuto chvíli musím požádat o desetiminutovou pauzu na poradu našeho klubu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přeji vám, aby se vám dobře radilo. Sejdeme se ve 12.49 hodin.

 

(Schůze přerušena ve 12.39 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP