Začátek schůze Poslanecké sněmovny
29. října v 9.01 hodin

 

Přítomno: 149 poslanců

 

 

(Schůze zahájena v 9.01 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, milí hosté, zahajuji 6. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Schůzi svolal předseda Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4) našeho jednacího řádu na základě žádosti 53 poslanců. Pozvánka vám byla rozdána ve středu 21. října 1998.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo má náhradní kartu nebo kdo žádá o její vydání.

Konstatuji, že z jednání této schůze se omluvili poslanci: Vladimír Cisár, Milan Ekert, Miroslav Grebeníček, Václav Frank, Jiří Hofman, Monika Horáková, Zdeňka Horníková, Jaroslav Maňásek, Svatomír Recman, Olga Sehnalová, Karel Sehoř, Evžen Snítilý, Michaela Šojdrová, Vlasta Štěpová, Pavel Tollner a Jaroslav Zvěřina.

Z členů vlády jsou omluveni ministři: Jaromír Císař, Miroslav Grégr, Jan Kavan, Egon Lánský, Otakar Motejl a Pavel Rychetský.

Nejdříve přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze.

Poslankyně Volfová má náhradní kartu č. 4.

Navrhuji, aby za ověřovatele schůze byli určeni poslanec Jaroslav Melichar a poslankyně Miroslava Vlčková. Má někdo jiný návrh? (Nikdo se nehlásil.)

Pan poslanec Sobotka má náhradní kartu č. 5. Pana poslanec Korbel má náhradní kartu č. 6. Poslanec Severa má náhradní kartu č. 3.

 

S ohledem na to, že jsem nezaregistrovala jiný návrh, zahajuji hlasování pořadové číslo 1 a ptám se, kdo je pro tento návrh, aby se ověřovateli této schůze stali poslanec Melichar a poslankyně Vlčková. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomu návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 1 byl tento návrh přijat, když se pro něj ze 129 přítomných vyjádřilo 120 pro a nikdo nebyl proti.

Konstatuji, že ověřovateli 6. schůze Poslanecké sněmovny jsme určili poslance Jaroslava Melichara a poslankyni Miroslavu Vlčkovou.

 

Poslanec Kühnl má náhradní kartu č. 8.

 

Nyní rozhodneme o pořadu této schůze. Návrh pořadu je součástí pozvánky. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhnout změnu nebo doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Budeme tedy hlasovat o návrhu pořadu 6. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 2 a ptám se kdo je pro tento návrh pořadu. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 2 byl tento návrh schválen, když se pro něj z přítomných 149 vyslovilo pro 144 a nikdo nebyl proti.

 

Přistoupíme tedy k prvnímu bodu schváleného pořadu, kterým je

 

1.
Senátní návrh zákona o odejmutí dalšího platu za druhé pololetí roku 1998
představitelům státní moci a některých státních orgánů, soudcům, státním zástupcům
a členům prezidia Komise pro cenné papíry
/sněmovní tisk 15/ - druhé čtení

 

Z pověření Senátu předložený návrh zákon odůvodní senátor Jaroslav Jurečka, kterého prosím, aby se ujal slova.

Pan místopředseda Gross má náhradní kartu č. 2.

 

Senátor Jaroslav Jurečka: Paní předsedající, pane předsedo, paní a pánové, v úvodu mi dovolte, abych se ještě vrátil k prvnímu čtení a vyslovil poděkování za způsob, jakým jste k tomu přistoupili. Dále bych chtěl poděkovat členům rozpočtového výboru za pozornost, kterou tomuto návrhu věnovali.

Myslím, že většina věcí byla řečena, přesto mi dovolte několik slov. Předkládaný senátní návrh zákona se snaží vyřešit - jak jsme si řekli - určitou nerovnost. Vláda svým nařízením 353 ze 17. prosince 1997 rozhodla o nevyplacení 14. platu zaměstnancům rozpočtové sféry, respektive rozhodla o výplatě 13. a 14. platu v poloviční výši. Jelikož však vláda nemůže svým rozhodnutím měnit nárok na 14. plat u představitelů státní moci, soudců, státních zástupců a členů prezidia Komise pro cenné papíry, skupina senátorů a následně pak Senát předložil návrh, který dnes projednáváme.

Zákon je předkládán pouze jako jednorázové řešení pro tento rok, s účinností dnem vyhlášení.

Nechci vás, paní a pánové, příliš zdržovat popisem, řekl bych, jednoduchého zákona. Chtěl bych jen několika slovy se ještě vrátit k tomu, co zde bylo řečeno v rámci prvního čtení.

Za prvé si nemyslím, že by odebírání 1/14 ročního platu mohlo nějakým způsobem ovlivnit rozhodovací nezávislost soudců. Výplaty soudců patří spíše k nadprůměrným. Chápu obavu z určitého zasahování do předem daných platových podmínek, a proto se přimlouvám - a zmínil to zde i poslanec Škromach - za systémové řešení v budoucnu, a to nejen u platů soudců, státních zástupců, poslanců, senátorů a dalších, kterých se týká návrh zákona, který máte, paní a pánové, před sebou.

Začněme úvahy o systémové reformě o odměňování v celé rozpočtové a příspěvkové sféře, která by vyústila v navýšení tabulkových platů a dalších úprav.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP