(pokračuje Kavan)

Čili tak to bylo, ne v žádném případě obráceně. Hlavní důvod, proč američtí představitelé o tento souhlas žádali, byl ten, že vycházeli ze statutu Rádia Svobodná Evropa -v době, kdy na pozvání prezidenta Havla tehdejší vláda souhlasila s tím, aby Svobodná Evropa od nás vysílala - v němž byly vyjmenovány země, do nichž se vysílá, ale mezi nimi nebyl jmenován ani Irák, ani Írán. Vláda Spojených států amerických došla k názoru, že k takovému rozšíření vysílání do zemí, které v původním statutu nebyly, je nutné požádat vládu země, na jejichž území redakce jsou, o tento souhlas. Vláda České republiky tedy pouze reagovala na americké žádosti.

Dovoluji si upozornit pana poslance Payna, že je pravda, že některé zastupitelské úřady obdržely seznamy utajovaných skutečností dříve, některé později. Nebylo je možné rozeslat všem našim zastupitelským úřadům najednou, a to díky nedostatku finančních prostředků, snižování počtu kurýrních cest apod. Ale ve chvíli, kdy s vámi hovořím, seznam utajovaných skutečností vypracovaný Ministerstvem zahraničních věcí je na všech zastupitelských úřadech. Dlouhý, obecnější seznam utajovaných skutečností je na řadě zastupitelských úřadů, na další je těmito kurýry posílán.

Pan poslanec Payne se rovněž zmínil o tom, že na seznamu utajovaných skutečností jsou pečetidla, která byla zrušena před dvěma roky. Na našem seznamu jsou pečetidla pouze mezinárodní kurýrní služby, která jsou nadále používána a zrušena nebyla. Jsou tam proto, aby byla speciálně chráněna a ukrývána do trezoru a nebyla zneužívána. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Kolegyně a kolegové, jsem ve složité situaci, protože rozprava k předchozí interpelaci pana poslance Payna byla uzavřena. Nicméně členové vlády mají právo k té věci hovořit. Pan poslanec Payne je v jemně nevýhodné situaci. Jen bych ho chtěl upozornit, že pokud by se chtěl k této věci vrátit - ne že bych to nějak výrazně vítal, ale dovedu to pochopit - musel by dát návrh na znovuotevření rozpravy k předchozí interpelaci.

Pane poslanče Payne, omlouvám se, ale s přednostním právem se hlásí ještě pan kolega Filip. Poté bude mít slovo pan poslanec Payne. Nyní bude hovořit předseda klubu pan poslanec Filip. Prosím, pane poslanče, můžete hovořit.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, paní a pánové, nechci se vyjadřovat k obsahu interpelace kolegy Payna ani k odpovědi, kterou napsal předseda vlády, ale musím se vyjádřit k tomu, co zde řekl pan ministr zahraničí. Jsem totiž přesvědčen, že vláda České republiky se bude muset výrazně zabývat tím, jaký je vlastně charakter vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Podotýkám a chtěl bych říci poslancům této sněmovny, že Rádio Svobodná Evropa v české zemi je společnost s ručením omezeným, se stotisícovým základním kapitálem, předmětem podnikání je nákup a prodej. Pokud jde o ČRo6, což je Rádio Svobodná Evropa, jak je to koncipováno, tak zde - jsem o tom výrazně přesvědčen - došlo k něčemu, na co chci odpověď už delší dobu a o čemž si dopisuji, než položím otázku předsedovi vlády, s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání.

Neznám žádnou licenci pro Rádio Svobodná Evropa, kterou by vydaly naše orgány a legálně vysílaly na území České republiky. Taková licence pro Rádio Svobodná Evropa neexistuje. Nemůže ani existovat pro společnost s ručením omezeným, protože ta nemá předmět podnikání rozhlasové vysílání. Problém je tedy v tom, jaký má charakter vysílání Českého rozhlasu 6. Jestli je to veřejnoprávní vysílání, musím se ptát, jestli vysílání do zahraničí někdo objednal a někdo ho řádně platí. Jiným způsobem veřejnoprávní Český rozhlas nemůže vysílat do zahraničí. To je zákon o Českém rozhlase, zákon o rozhlasovém a televizním vysílání nelze použít, protože neexistuje subjekt, který by požádal o licenci, který by charakterizoval vysílání Rádia Svobodná Evropa.

V tomto ohledu mám bohužel obdobné obavy jako kolega Payne - možná z jiného důvodu - ale myslím si, že to je problém, na který zde narážíme. V podstatě jsme v určitém právním zmatku, v nedostatku právní subjektivity jednotlivých subjektů, které se účastní jednání, a to zejména právě z pohledu toho, kdo vysílání má financovat.

Vůbec se nebráním tomu, aby Český rozhlas 6 jako veřejnoprávní instituce vysílal do zahraničí a někdo za to platil, protože si to objednal. To je podle zákona možné. Ale nemohu se spokojit s tím, že je zde situace, kdy mluvíme o subjektu, který je placen ze zahraničí, což je ze zákona pro Český rozhlas v podstatě zakázáno. Právní povaha vztahu je velmi komplikovaná a nerozumíme si s panem ministrem kultury jen proto, že nechci rozebírat ten detail, na kterém bych musel asi v půlhodině prokázat, že zde skutečně došlo k právnímu pochybení v roce 1995.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Filipovi. Pan poslanec Payne bude muset chvíli počkat, protože se o slovo přihlásil ministr kultury Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jen bych upřesnil některé záležitosti, které zde říkal pan poslanec Filip. Mám dojem, že jeho informace jsou naprosto špatné.

Prostřednictvím pana předsedajícího bych sdělil panu předsedovi klubu KSČM, že ČRo6 nevysílá v žádném případě do zahraničí. Je to pouze jedna ze stanic Českého rozhlasu, která vysílá na území České republiky. Že smluvně bere programy BBC, Deutsche Welle nebo Svobodné Evropy, je jiná věc. O tom se snad může diskutovat. Leč nemůžete tvrdit, že tato stanice vysílá do zahraničí. Oficiální české vysílání do zahraničí je umožněno Českému rozhlasu zákonem, který znáte, a to realizuje stanice Praha, pane kolego. Takže to jsou poněkud zmatené informace. Dále musím odmítnout váš požadavek, aby vláda kontrolovala vysílání. Vláda není na to, aby kontrolovala jakékoliv vysílání. Pokud se týče vysílání do Íránu a Iráku, pak vám také schází zásadní informace, že Svobodná Evropa nevysílá z tohoto území. Svobodná Evropa pouze na tomto území vyrábí programy. Mezi výrobou programu a vysíláním je značný technický rozdíl.

Poslední chybnou informací, kterou pan předseda klubu uvedl, je, že Svobodná Evropa nemá v této republice přidělenu žádnou licenci, žádnou rozhlasovou vlnu, na které by směla vysílat. Nemá pravdu pan poslanec Filip. Svobodná Evropa legitimně vysílá z území České republiky na základě přidělené licence na Slovensko. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Řádně přihlášeným poslancem je pan poslanec Payne, potom pan poslanec Exner, ale kolega Filip má přednostní právo. Hovořit bude předseda poslaneckého klubu KSČM Vojtěch Filip. Prosím, pane poslanče, můžete hovořit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP