Poslanec Vlastimil Tlustý: Můžeme tedy hlasovat o ohlášeném pozměňovacím procedurálním návrhu pana poslance Recmana, který je uveden pod pořadovým číslem 6 v tisku 40/7. Stanovisko zpravodaje je záporné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 74 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 74 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 198 vyslovilo 23 a 154 bylo proti.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní můžeme podle schváleného postupu hlasování začít hlasovat o jednotlivých položkách tabulkové části tisku 40/7, přičemž prvním pozměňovacím návrhem v této tabulce je pozměňovací návrh přednesený panem předsedou vlády Zemanem. Nicméně ve zpřesnění uvedl, že měl na mysli za prvé podporu jedné položky usnesení rozpočtového výboru, za druhé měl na mysli nepodporu jiné položky usnesení rozpočtového výboru. Podle mého názoru není nutné v tuto chvíli o tomto návrhu hlasovat, protože ta druhá část jeho návrhu má charakter, který je identický s návrhem č. 25, který předložil pan poslanec Klas.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Předseda vlády se hlásí s procedurální poznámkou.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Abych nezdržoval touto záležitostí ctihodnou sněmovnu, chtěl bych navrhnout zpravodaji tento postup. My jsme přijali usnesení rozpočtového výboru jako východisko za předpokladu, že nebudou vzneseny námitky ke konkrétním položkám. K jedné konkrétní položce byla vznesena námitka mnou, argumentovaná tím, že garanční výbor měl jiné stanovisko než výbor pro obranu a bezpečnost, který nebyl garančním výborem. Z jiného hlediska byla vznesena opačná námitka panem poslancem Klasem.

Já jsem navrhoval zvýšení o 40 mil., pan poslanec Klas snížení o 40 mil., ale otázka je, z jaké výchozí základny. Tyto návrhy jsou inverzní. Takže budeme-li hlasovat o návrhu pana poslance Klase, aby Úřadu vlády bylo sebráno dalších 40 mil. kromě již schváleného snížení o 21 mil., a bude-li tento návrh zamítnut, je to totéž, bude-li přijat můj návrh. Pokud zpravodaj s touto interpretací souhlasí, tak jen doufám, že se nestane to, že nám dvakrát snížíte rozpočet Úřadu vlády o 40 mil.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý:V tom případě bych navrhl, abychom hlasovali o položce č. 16 usnesení rozpočtového výboru a po tomto hlasování se pozměňovací návrhy č. 1 a č. 25 stanou nehlasovatelné a bude jasné, že ten krok byl učiněn jenom jednou příslušným směrem.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pokud ten návrh bude přijat, budou ty návrhy nehlasovatelné.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Pokud nebude přijat, tak návrh pana poslance Klase bude nehlasovatelný, protože byl identický, a návrh pana poslance Zemana se stane stanoviskem, tak jak jsem to uváděl.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pokud není námitek, budeme postupovat tímto způsobem. Budeme tedy hlasovat… Ještě jednou, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Budeme hlasovat o položce č. 16 usnesení rozpočtového výboru, tisk 40/6. Tento návrh - abych ho přesně uvedl - snižuje rozpočet Úřadu vlády o 40 mil. a o tuto částku zvyšuje kapitolu Bezpečnostní informační služba. Stanovisko ministra?

 

Ministr financí ČR Ivo Svoboda: Chtěl jsem se vyjádřit jen k návrhům, které zvyšují nebo snižují zátěž všeobecné rozpočtové rezervy a onu fiktivní položku snížené dluhové služby.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já tento pozměňovací návrh doporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Jen pro upřesnění bych chtěla říci, že jsem povinna před každým hlasováním požádat o stanovisko navrhovatele a předkladatele, to znamená, pane ministře, pokud nebudete chtít sdělit stanovisko, stačí, když zakroutíte hlavou, což pro mě bude dostatečným signálem, že nehodláte využít svého práva.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 75 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 75 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 198 vyslovilo 102 a 96 bylo proti.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Konstatuji, že pozměňovací návrhy pod č. 1 a 25 se tímto stávají nehlasovatelnými.

Následuje pozměňovací návrh označený 2/1, to je pozměňovací návrh paní poslankyně Fischerové, který se týká zdravotnictví a vytvoření položky "program konsolidace zdravotnických zařízení", která ve vládním návrhu rozpočtu je, ale usnesení rozpočtového výboru ji navrhuje zrušit. Přicházíme k nejkomplikovanější části hlasování, neboť téhož tématu se týká téměř 6 pozměňovacích návrhů, a sice v usnesení rozpočtového výboru uvedená položka č. 44, v tisku 40/6 tedy položka 44, a dále pozměňovací návrh označený v tisku 40/7 jako 2/1, 2/2, 13/1, 13/2 a 27.

Doporučuji, jak už jsem uváděl, aby prvním hlasováním bylo hlasování o položce 44 usnesení rozpočtového výboru. Zpravodaj doporučuje, ministr nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 76 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 76 se z přítomných 198 pro vyslovilo 157, proti bylo 11. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: V tuto chvíli není z formálního hlediska hlasovatelný ani jeden z návrhů paní poslankyně Fischerové, protože ta hovoří o částce… Promiňte. Nehlasovatelná je první varianta návrhu paní poslankyně Fischerové, ale hlasovatelná je druhá varianta paní poslankyně Fischerové, která částku 610 mil. Kč, která v tuto chvíli je v kapitole VPS, převádí jako zvláštní položku v kapitole VPS, jinými slovy ji vyjímá z vládní rozpočtové rezervy a činí z ní zvláštní položku 610 mil. "program konsolidace zdravotnických zařízení". Souhlasí předkladatelka s tímto výkladem? Je hlasovatelný.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně souhlasí s výkladem pana zpravodaje, je tomu tak.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: A 2/1 ne nehlasovatelný.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme tedy hlasovat o druhém návrhu paní poslankyně Fischerové.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Stanovisko pana ministra žádné, zpravodaje také žádné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 77. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 77 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 198 vyslovilo 110 a 78 bylo proti.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní tedy v kapitole VPS je zvláštní položka "program konsolidace zdravotnických zařízení" s částkou 610 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že pan poslanec Sehoř ke svým dvěma variantám přičinil variantu třetí, to je variantu, ve které odnímá právě z tohoto programu 300 mil. a jejich určení je uvedeno v návrzích 13/1, 13/2, to znamená celkem pět vyjmenovaných nemocnic s celkovou částkou 300 mil, můžeme v tuto chvíli hlasovat o návrhu pana poslance Sehoře pod číslem 13.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP