(pokračuje Klas)

c) Skutečnosti uvedené v § 4 b) odst. 5 písm. b) je právnická osoba povinna osvědčit ve lhůtě do 30 dnů při personálních změnách ve statutárním orgánu.

d) Vydáním povolení nedojde k ohrožení veřejného pořádku.

Krátké zdůvodnění: Pro odstranění tvrdosti zákona omezující účast zahraničních investorů na provozování sázkových her podle § 2 písm. i) kasin je nutné najít cestu, jak legálním a právu Evropské unie neodporujícím způsobem zajistit, aby v této oblasti mohly být v nejvyšší možné míře chráněny obdobně jako jinde ve světě sociální a fiskální zájmy státu, stejně tak jako bezpečnost státu. V tomto směru je umožňována legislativní konstrukce, kdy je povolení k provozování těchto sázkových her podřízeno zpřísněnému režimu formou výjimky, kterou Ministerstvo financí ČR za splnění zákonem stanovených podmínek může udělit. Jsou tak stanovena srozumitelná pravidla skýtající možnost státu limitovat počet a kvalitu provozovatelů sázkových her v kasinu při zachování možnosti účastnit se i zahraničním investorům. Navrhovaná úprava se principiálně vrací k úpravě zákona před poslední novelou v roce 1998.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu poslanci. Uděluji slovo panu poslanci Jiřímu Hofmanovi. Připraví se poslanec Jiří Václavek.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, mám dva pozměňující návrhy.

První pozměňující návrh k vládnímu návrhu zákona č. 202/90 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, zní:

1. V § 1 odst. 4, který zní: "Provozování soutěží, anket a jiných akcí o ceny, při nichž se provozovatel zavazuje vyplatit účastníkům určeným slosováním nebo jiným náhodným výběrem peněžní ceny, vkladní knížky, cenné papíry, pojištění apod., nemovitosti, zboží, služby nebo jiné produkty, při kterých je podmínkou zakoupení určitého zboží, služby nebo jiného produktu a doložení tohoto nákupu provozovateli nebo uzavření smluvního vztahu s poskytovatelem zboží, služby nebo jiného produktu, a to i nepřímo prostřednictvím jiné další osoby, je zakázáno."

Pokud by tento pozměňovací návrh neprošel, mám doplňující pozměňovací návrh k § 1 odst. 3. Ten zní:

Doplnit na konci novou větu: "Spotřebitelské soutěže provozované jedním provozovatelem, ve kterých souhrn peněžitých i nepeněžitých výher za jeden kalendářní rok nepřesáhne částku -" teď je to podle variant, jak jsou navrženy prozatím v pozměňovacích návrzích, varianta číslo jedna 200 000 Kč, varianta číslo dvě 500 000 Kč - "podléhají oznamovací povinnosti místně příslušnému finančnímu úřadu. Způsob stanoví Ministerstvo financí prováděcí vyhláškou."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu poslanci. Slovo má poslanec Jiří Václavek. Připraví se pan poslanec Zdeněk Švrček.

 

Poslanec Jiří Václavek: Pane předsedající, pane premiére, dámy a pánové, podobně jako výbor pro evropskou integraci došel k potřebě některých úprav zákona o daních z příjmů, došli jsme při projednávání tohoto zákona a jeho eventuálních úprav, které již zazněly v rozpravě, k tomu, že v daních z příjmů je potřeba udělat ještě některé další změny. Týká se to zákona č. 586 z roku 1992, o daních z příjmů, ve znění zákona č. 35, 96, 157, 196 a 323 ve Sbírce z roku 1993, zákona č. 42, 85, 114 a 259 ve Sbírce z r. 1994, zákona č. 32, 87, 118, 149 a 248 ze Sbírky z r. 1995, zákona č. 316, 151, 209 a 210 z r. 1997 a zákona č. 111, 149, 168 a 333 Sbírky z roku 1998.

Jsou tady dvě možnosti. Jedna možnost je, že bude přijat návrh vládní. Jiná možnost je, že bude přijata určitá novela, kterou do toho zabudovává rozpočtový výbor. Pro případ, že bude přijat bod č. 1 vládního návrhu, navrhuji několik změn:

1. V § č. 4 odst. 1 písm. f) se za slova "spotřebitelské soutěže, odkaz na poznámku 2c" vkládají slova "nejedná-li se o spotřebitelskou soutěž, která nevyžaduje povolení, odkaz 2d". Odkaz 2d pod čarou zní: "§ 4 odst. 1 zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů".

Druhý návrh k této variantě: V § 8 odst. 4 ve větě první se za slova "a v odst. 3 písm. a)" vkládají slova "a úrokové příjmy a jiné výnosy z depozitních směnek" a ve větě druhé se za slova "úrokové příjmy podle odst. 1 písm. a) z dluhopisů, odkaz 20a" vkládají slova "úrokové příjmy a jiné výnosy z depozitních směnek vystavených bankou podle odst. 1 písm. a)".

Třetí návrh: V § 36 odst. 2 písm. a) bod 1 se za slova "dluhopisů, odkaz 35a" vkládají slova "z depozitních směnek vystavených bankou".

Čtvrtý návrh: V § 36 odst. 2 písm. a) se na konci písmena a) ve větě první za slova "výnosy z držby cenných papírů" vkládají slova "vymezených v bodu 1". Přitom depozitní směnkou pro účely tohoto zákona se rozumí směnka vystavená bankou v souvislosti s přijetím vkladu.

Pátý návrh: V § 36 odst. 2 písm. c) se bod 5 zrušuje.

Šestý návrh: V § 36 odst. 6 písm. a) se za slova "z dluhopisů, odkaz 35" vkládají slova "z depozitních směnek vystavených bankou".

Současně navrhuji zařadit do návrhu zákona nový článek III. jako přechodné ustanovení k článku II., a stávající článek II. navrhuji označit jako IV. Článek III. by zněl: "Přechodná ustanovení k článku II. bod 2 - 6. Pro příjmy z úroků a jiných výnosů z depozitní směnky vystavené bankou do 14. dne po vyhlášení tohoto zákona se použije zákon ČNR č. 586/1992 Sb., ve znění platném do dne účinnosti článku II. tohoto zákona." Stávající článek II. se označuje jako článek IV. a zní: "Článek IV. Účinnost. 1. Článek I., článek II. bod 1 nabývá účinnosti dnem vyhlášení. 2. Článek II. bod 2 - 6 nabývá účinnosti 15. dnem ode dne vyhlášení."

To byla varianta číslo 1 pro případ, že bude přijat bod 1 vládního návrhu novely. Pro případ, že nebude přijat bod 1 vládního návrhu novely navrhuji změny v tomto znění:

1. V § 4 odst. 1 písm. f) se slova "s výjimkou ceny ze spotřebitelské soutěže, odkaz 2c" zrušují včetně poznámky pod čarou, odkaz 2c.

2. V § 36 odst. 2 písm. b) se slova "včetně spotřebitelské soutěže, odkaz 2c" zrušují.

Třetí návrh: V § 8 odst. 4 ve větě první se za slova v odstavci 3 písm. a) vkládají slova "a úrokové příjmy a jiné výnosy z depozitních směnek" a ve větě druhé se za slova "úrokové příjmy podle odst. 1 písm. a) z dluhopisů, odkaz 20a" vkládají slova "úrokové příjmy a jiné výnosy z depozitních směnek vystavených bankou podle odst. 1 písm. a)".

Čtvrtý návrh: V § 36 odst. 2 písm. a) bod 1 se za slova "dluhopisů, odkaz 35a" vkládají slova "z depozitních směnek vystavených bankou".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP