(pokračuje Zahradil)

Že to nebylo nějaké formální jednání, že to bylo opravdové jednání, že zahraniční výbor kladl představitelům obou dotčených ministerstev, tj. Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva obrany, velmi nepříjemné a velmi důkladné otázky, které se týkaly vojenských cílů, které se týkaly politických cílů, které se týkaly bezpečnostních rizik pro Českou republiku. A chtěl bych zdůraznit dvě věci. Nebudu opakovat záležitosti, které se týkají smluvní báze, institucionální báze operace Joint Guardian, ale dvě věci mám za to, že je nutné zdůraznit a zopakovat, abychom věděli, o čem vlastně hlasujeme.

Je v tom sice určitá symbolika, že projednáváme ten materiál zrovna ve chvíli, kdy se situace vyhrotila natolik, že je tady možnost přímých leteckých zásahů, a je v tom také určitá symbolika, že projednáváme tento materiál jenom několik dnů po našem vstupu do Severoatlantické aliance. Je to skutečně, pokud vím, poprvé, co Poslanecká sněmovna projednává nějakou účast, participaci Armády České republiky na takové mezinárodní operaci po svém vstupu do Severoatlantické aliance. Nicméně přímá souvislost tady není. Je tady souvislost pouze symbolická. Není tady přímá souvislost operace Joint Guardian s případnými leteckými zásahy v Kosovu. Je tady přímá souvislost operace Joint Guardian s prozatímní dohodou o Kosovu, známou jako dohoda z Rambouillet, která v tuto chvíli není realizována, protože nebyla podepsána oběma zúčastněnými stranami.

Takže znovu opakuji: Tento materiál, pokud ho schválíme, se stane aktuálním v momentě, kdy tato dohoda bude podepsána. Tomu tak není. Takže není vyslání naší poslání nemocnice vázáno na aktuální situaci, je vázáno na situaci, která vznikne po podepsání této dohody. To je jedna věc.

Druhá věc je, že v momentě, kdy Poslanecká sněmovna schválí tento materiál, a v případě, že během velmi krátké doby bude realizována ona dohoda, o které jsem mluvil, neznamená to, že druhý den bude naše polní nemocnice na místě. Odkazuji vás na předkládací zprávu, kde se praví něco o době, která je zapotřebí k tomu, aby nemocnice byla dopravena na místo, aby tam byla instalována, aby byla uvedena v provoz, a kde se také praví něco o způsobu dopravy této nemocnice na místo. Je to záležitost minimálně několika týdnů, několika desítek dnů. Takže to je druhá věc, kterou bych prosil, abyste si uvědomili, když budete o tomto hlasování přemýšlet.

My jsme dospěli na zahraničním výboru ke kladnému závěru, pokud jde o návrh usnesení. Nebudu ho tady číst, protože se prakticky s jednou výjimkou, kterou přednesl pan poslanec Nečas, neliší od návrhu, který tady přednesl on. Jejich výbor přijal určitou extenzi v bodě 3, my jsme akceptovali vládní návrh tak, jak byl předložen, a to znění vám bylo rozdáno na lavici. Takže souhlasím s panem kolegou Nečasem, že bude zapotřebí hlasovat o bodu 3 zvlášť, a samozřejmě nemám nic proti tomu, aby bylo hlasováno v rozšířeném znění, tak jak ho předložil výbor pro obranu a bezpečnost. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslancovi Zahradilovi. V tuto chvíli otevírám všeobecnou rozpravu, do které mám přihlášeného pana poslance Franka a pana poslance Payna, ale vidím ještě předtím přihlášku ministra zahraničních věcí. Zdali tato přihláška ještě trvá? Chce hovoří pan ministr zahraničních věcí, či nikoli? Má přednostní právo, takže pokud ano, musím mu udělit slovo. Chce hovořit. Hovořit bude ministr zahraničí Jan Kavan. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Kavan: Vážené poslankyně, vážení poslanci, já zatím jenom krátkou poznámku. Velmi rád bych, abychom v rámci i trošičku emocionální situace, vzhledem k dramatickým událostem, které se teď rozvíjejí v Kosovu, nesměšovali dvě věci. Náš návrh se týká pouze a výhradně vyslání polní nemocnice v rámci operace Joint Guardian. K operaci Joint Guardian nedojde, nedojde-li k podpisu mírové dohody. V tom případě by polní nemocnice v rámci této operace ani vyslána být nemohla. Čili my se teď nevyjadřujeme ani se nemůžeme vyjadřovat k probíhajícímu konfliktu. Proto návrh výboru pro obranu a bezpečnost, který i ve třetím bodě žádá o vyslovení souhlasu jak s tranzitem vojsk NATO a dalších států, které se zúčastní operace Joint Guardian. To je nutné, to je ve vládním návrhu, to už odsouhlasil Senát, protože v případě, že dojde k podepsání mírové dohody, tak přes naše území vojska mezinárodního společenství, které bude dohlížet nad dodržováním mírové dohody, musí se na území tam dopravit. Ale spojit to se vsuvkou o možných fázových leteckých úderech NATO proti srbským silám, tak tady bych prosil vás a výbor pro obranu a bezpečnost, abyste tuto vsuvku z tohoto bodu 3 vyňali. Nemá nic společného s operací Joint Guardian, o žádné fázové letecké údery aliance v souvislosti s operací Joint Guardian ani jít nemůže, neboť operace Joint Guardian je operací, která bude zajišťovat mír, a nedojde k nim, pokud bude k leteckým úderům docházet. A my jsme nebyli požádáni, aby náš vzdušný prostor byl poskytnut pro fázové letecké údery nebo cokoli s tím přímo souvisejícího, tedy pro takovou formu, kterou by musel odsouhlasit parlament, v tomto případě Poslanecká sněmovna. Pokud vím, budeme-li požádáni o přelet naším vzdušným prostorem letadlem, které není ozbrojené, které tu nebude ani tankovat, které nebude mít žádné mezipřistání, pro takovýto přelet neozbrojeného letadla stačí souhlas vlády, a ne parlamentu. Tady se nejedná o tranzit. Kdežto v souvislosti s operací Joint Guardian musí sněmovna vyslovit souhlas s tranzitem vojsk. Byl bych velmi nerad, kdyby se tyto věci směšovaly.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru zahraničí. Kolegyně a kolegové, teď mám dvě písemné přihlášky, které mají přednost, pokud se pan poslanec Nečas nehlásí s faktickou, ale ještě předtím bude hovořit předseda Poslanecké sněmovny, který má přednostní právo. Prosím, pane předsedo, ujměte se slova.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážená sněmovno, mám stručnou informaci: Chtěl bych vám sdělit, že po dohodě čtyř nejvyšších ústavních činitelů, pana prezidenta, předsedkyně Senátu, předsedy vlády a mě, bylo rozhodnuto zrušit dnešní odpolední akci v 17.00 hodin ohledně NATO na Pražském hradě (potlesk). To znamená, že akce se nekoná a že nám to umožňuje abychom jednali normálně do 19 hodin jako kterýkoliv jiný den.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu předsedovi. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Nečas, potom řádně přihlášený pan poslanec Frank. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedající, dámy a pánové, já tady v rámci faktické poznámky nechci zvedat hladinu adrenalinu v této sněmovně, nicméně musím konstatovat dvě věci. Za prvé, pan ministr zahraničí nemá pravdu. Ústava mluví o přítomnosti cizích vojsk, nemluví o tom, zda jsou vyzbrojena, nebo nevyzbrojena.

Za druhé musím konstatovat, že onu úpravu usnesení provedl výbor pro obranu a bezpečnost na výslovnou žádost a přání a přednesený návrh ministra obrany, čili člena vlády, vašeho kolegy, pane ministře zahraničí!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP