Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
25. března v 9.02 hodin

Přítomno: 185 poslanců

 

(Schůze zahájena v 9.02 hodin)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené kolegyně a kolegové, všechny vás srdečně vítám, vítám zástupce vlády v čele s předsedou vlády.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačnímu kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Zatím mám informaci, že náhradní kartu č. 2 má pan poslanec Koudelka.

Z dnešního jednání se omluvili poslanci Patočka z důvodu hospitalizace, poslankyně Dundáčková ze zdravotních důvodů a pro nemoc poslanci Matějů a Langer. Z vlády se pro hospitalizaci omlouvá ministr Grulich a vzhledem k pracovní cestě do Moskvy ministr Grégr.

Prvním bodem dnešního jednání budou odpovědi členů vlády na písemné interpelace a potom se vrátíme k přerušenému bodu č. 5.

Na pořad jednání 10. schůze je předloženo 10 odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni, a z toho důvodu požádali o jejich zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny.

Nyní proto přistoupíme k projednávání odpovědí na písemné interpelace.

 

75.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Předseda vlády Miloš Zeman odpověděl na interpelaci poslance Jaroslav Štraitra ve věci privatizace bývalého státního podniku Galena Opava. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 160.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, požádal jsem o zařazení interpelace č. 160 ve věci privatizace bývalého státního podniku Galena na pořad schůze. Dovolte mi však jen krátké odbočení úvodem. Upřímně říkám, že se mi dnes nebude mluvit snadno. Na jihu Evropy byl napaden poprvé po válce svrchovaný stát a umírají tam moji kamarádi a známí.

Nyní k věci. Privatizaci Galeny považuji - jak jsem to vyjádřil v interpelaci - celkově za neúspěšnou, a to především proto, že podnik patřil mezi tzv. rodinné stříbro, v době privatizace byl slušně ziskový a měl nemalý podíl na zásobování českého trhu, resp. v té době československého trhu, pokud šlo o zdravotnictví a léčiva.

Proč jsem nepožádal např. ministra zdravotnictví o jeho názor a oslovil v této věci, zdánlivě dílčí, pana premiéra? Proto, že privatizaci schválila vláda na několika zasedáních, na pokračování, dokonce l6. února 1994 se usnesla vydat tzv. "zlatou akcii" se zvláštními právy, aby si zachovala vliv státu.

Cituji z jednání vlády: "aby v zásadních změnách se mohla vyjádřit k předmětu podnikání, k zásadním otázkám strategie a restrukturalizace, k převodu vlastnictví nebo k zásadní změně jeho struktury. Vliv státu trvá do té doby, kdy bude dosažen celkový podíl zahraničního strategického investora, maximálně však po dobu 5 let."

Vláda a potažmo ministerský předseda nesou odpovědnost za privatizaci obecně, ale i za každý podnik zvlášť. Je to odpovědnost nejen ekonomická, ale i politická se všemi důsledky sociálními. Není tajemstvím, že v privatizaci je převeliký schodek - zbývá dohledat majetek za nejméně 760 mld. Kč.

Pan předseda se zachoval v odpovědi na tuto interpelaci doslova jako Šalamoun. Vyžádal stanovisko Fondu národního majetku, Ministerstva zdravotnictví, k tomu připojil výroční zprávu Galeny z roku l997 a kupní smlouvu Fondu národního majetku a zdravotnické firmy z Floridy IVAX Corporation. K výše uvedeným podkladům připojil průvodní dopis a ostatní ponechal na poslancově fantazii.

Datum interpelace jsem nezvolil náhodně. Skutečně v těchto dnech by končil mandát vlády plynoucí ze zmíněné "zlaté akcie". V dokumentu od Fondu národního majetku je však uvedeno, že fond předal akcii již v roce l996 a ztratil - cituji - "možnost podílet se na zásadních otázkách strategie a restrukturalizace podnikání v této společnosti a nemá již v tomto směru žádné pravomoci".

Dále se konstatuje, že fond už nemůže dělat nic. A v tom je jádro celého problému této interpelace.

Kupující americká firma koupila Galenu poměrně velmi levně, cca. za 8 mil. amerických dolarů. Zavázala se však předat licence, technologie léčivých preparátů za 36 mil. amerických dolarů, tedy know-how. Pokud mohu z dostupných pramenů soudit, tak se realizovala velice malá část. Ze slíbených preparátů v počtu 430 jich bylo zavedeno jen několik. Ani na českém farmaceutickém trhu se nekoná velký průlom, naopak, ocitli jsme se v osidlech zahraničních farmaceutických firem.

Ještě několik slov na závěr. Privatizací Galeny ztratila České republika "rodinné stříbro". Navíc alespoň v průběhu tří let ztratila vláda mandát vyjadřovat se k prosperitě podniku tím, že se zbavila předčasně tzv. zlaté akcie.

V odpovědi pana premiéra zcela chyběl názor na průběh privatizace Galeny. Stejně tak mám výhrady k formálnímu postupu, aby byla odpověď na interpelaci jen kompilátem různých stanovisek vládních i nevládních institucí.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci, o slovo požádal předseda vlády.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP