(pokračuje Svoboda I.)

Pokud se týče administrátora emise, bylo rozhodnuto na základě výběrového řízení - čísla jednací jsou k dispozici. Pokud se týče pověření investiční banky Morgan Stanley, byla vybrána z důvodů její špičkové pozice na tomto trhu a z důvodů nabídnutí velmi dobrých podmínek. Je mylné tvrzení o tom, že zákon o veřejných zakázkách ukládá povinnost vypisovat soutěž. Není tomu tak. V těchto případech toto není podmínkou. Chtěl bych ale ujistit tuto sněmovnu, že v dalších emisích po získání zkušeností z této emise proběhnou normální výběrová řízení, jak jsme na ně zvyklí. Budou se především hodnotit disážia, resp. ážia, která nabídnou jednotlivé firmy.

To je vše, co bych rád po stránce věcné dodal. Jinak program EMTM, do kterého vstupujeme, je program značně náročný. Země, které ho mají a realizují, dosahují při financování státního dluhu podstatně lepších výsledků, než když se pokoušejí soustavně prezentovat pouze doma za v podstatě pokoutních podmínek, jako tomu bývalo. Toto je například program pro výdej dluhopisů italské vlády. Je to poměrně tlustý spis, který definuje základní podmínky emisí. Každá další emise se už vydává pouze na základě odkazů na tento program. Tolik asi čistě technicky, protože o nic jiného se v této věci nejedná. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji ministru financí. Kdo se další hlásí? Pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, já bych si dovolil jen konstatovat, že na mou naposledy formulovanou otázku se mi nedostalo odpovědi. Zajišťování služeb při emisní činnosti není podle mého názoru vyloučeno z působnosti zákona č. 199 o veřejných zakázkách. Na vysvětlenou - federální ministr financí z roku 1991 nebo 1992 může být v úplném klidu. Nemohl se dopustit při emisích tehdejších dluhopisů žádného rozporu s tímto zákonem, protože tento zákon nabyl účinnosti 1. ledna 1995, takže hovory na toto téma ve sněmovně považuji za odvádění pozornosti od jádra interpelace.

Záměrně jsem se ve svém úvodním slově nepouštěl do dalších technických podrobností, které jsou uvedeny v písemné interpelaci - máte ji všichni k dispozici - i v odpovědích. Jen si dovolím zopakovat, že není možné, aby bylo předmětem právního výkladu zpochybňovat větu, ve které je výslovně uvedena 15letá splatnost, a to bez ohledu na to, jestli je to rozumné, nebo ne. Svou interpelaci jsem zaměřil na formální nesoulad, který mimochodem způsobil potíže při prodeji těchto dluhopisů. Tento formální nesoulad je podle mého názoru nepochybný bez ohledu na to, jestli formulace zákona je či není šťastná. Formální nesoulad je nepochybný a já bych očekával, že vláda, ministr financí a předseda vlády v takovémto banálním pochybení raději přiznají toto pochybní a budou hledat spolu s parlamentem rychlou cestu, jak tento problém vyřešit, než se pokoušet toto zcela zjevné pochybení zakrýt. Už v úvodu jsem konstatoval a nyní jen zdůrazňuji s velikým politováním, že není ochota takovýto prostý nesoulad přiznat. Sám za sebe přiznávám, že se také mýlím. Myslím si, že v takovýchto případech by neměly následovat složité politické diskuse. Měla by být přiznána zjevná chyba.

Méně formální pochybení je ovšem pochybení při nominaci aranžéra uvedení emise na zahraniční trhy. To už není jen formální námitka. V době zadání veřejné zakázky tohoto rozsahu - byť, jak tu uvedl pan ministr financí s přesvědčením o kvalitách nominované firmy - bez veřejného výběrového řízení, v době, kdy právě vy, pane ministře financí a pane předsedo vlády, tolik útočíte a oprávněně útočíte na různé praktiky v tomto státě, na vytváření korupčního prostředí, na to, jak málo je vymáháno právo v tomto státě ze strany příslušných institucí, bych očekával, že právě vy půjdete příkladem při zadávání zakázky tak podezřelé z korupce, jako jsou zakázky v miliardových rozsazích, že právě u takovýchto zakázek půjdete příkladem a budete respektovat příslušné zákony. Pokud jste to neučinili, je to pro mne velké zklamání, nicméně hodnotím pozitivně, že připouštíte, že v dalších emisích již tato výběrová řízení iniciovat budete. Konec konců v tom je asi jediný pozitivní výsledek této mé interpelace. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Hlásí se ještě někdo jiný do rozpravy? Pan kolega Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, v zájmu pravdy mi dovolte několik poznámek. Nechci se samozřejmě zastávat některých televizních klučíků. Vyjádřím se pouze k jednomu bodu, ve kterém má pan poslanec Tlustý nesporně pravdu. Jde o problém splatnosti, kdy v příslušném zákoně, který jsme projednávali v rozpočtovém výboru, se v § 1 bod 2 píše, že dluhopisy vydané podle odstavce 1 jsou splatné uplynutím 15 let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. Při projednávání v rozpočtovém výboru dne 4. listopadu na 5. schůzi rozpočtového výboru na mou výslovnou otázku, proč je uvedeno taxativně 15 let, proč tam není uvedeno do 15 let, tehdy pan zástupce Bidlo se vyjádřil, že je to standardem v Evropské unii a že je to dokonce výhodnější pro Českou republiku, a proto je taxativně uvedeno po uplynutí 15 let. Formální nesoulad je nepochybný. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Jestli ne, rozpravu končím.

Táži se pana poslance Tlustého, jaké navrhuje usnesení sněmovny k této odpovědi předsedy vlády.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Už jsem, pane předsedo, navrhl v rozpravě, aby sněmovna vyjádřila nesouhlas s odpovědí předsedy vlády.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Vážení kolegové, dám tedy hlasovat o tomto návrhu pana poslance Tlustého. Zahajuji hlasování.

 

Kdo je pro návrh pana poslance Tlustého, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 57 z přítomných 151 poslanců bylo 80 pro, 57 proti. Návrh pana poslance Tlustého byl přijat.

 

Nyní přecházíme k interpelacím na ministra zahraničních věcí. Ministr zahraničních věcí Jan Kavan odpověděl na interpelaci poslance Jiřího Payna ve věci vysílání Radia Svobodná Evropa do Iráku a Íránu. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 167. Prosím pana poslance Payna.

 

Poslanec Jiří Payne: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, vážená sněmovno, v prvé řadě bych chtěl opravit název interpelace, který je velmi nepřesný. Interpelace se týká zemí sponzorujících terorismus v zemích porušujících lidská práva a naší politiky vůči zemím Blízkého východu. Nadpis se dostal k interpelaci nedopatřením.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP