Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedající, jsem místopředsedkyní poslaneckého klubu. Předseda klubu není v této chvíli přítomen, takže se hlásím v jeho zastoupení.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Můžete hovořit.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Chtěla bych panu kolegovi Tlustému popřát to, že je v Občanské demokratické straně, a Občanské demokratické straně to, že pana kolegu Tlustého ve svých řadách má.

Ale abych odpověděla na jeho konkrétní dotaz: Pokud se vyjadřoval ke způsobu reakce poslanců KSČM v rozpočtovém výboru a k logice jejich pozměňovacích návrhů, když nevidí rozdíl v tom, jestli zaplatí větší daně za milionové auto, nebo za benzin, který lije do jeho nádrže. My tento rozdíl vidíme, protože si uvědomujeme, že za benzin zaplatí i ti, kteří na milionová auto nemají. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Vidím, že pan poslanec Vidím se diví, že řečníkovi uděluji slovo jménem klubu. Chtěl bych ho upozornit na znění paragrafu 58 odst. 3, kde je jasně řečeno ve třetí větě: Řečníkovi pověřenému přednést k věci stanovisko poslaneckého klubu se udělí slovo kdykoliv.

Další přihlášku do rozpravy vidím, hlásí se pan poslanec Kühnl. Připomínám, že za krátkou chvíli budu muset přerušit toto jednání, protože se blíží doba interpelací. Nicméně má touha odhlasovat usnesení přednesená v obecné rozpravě trvá.

Prosím.

 

Poslanec Karel Kühnl: Děkuji za slovo. Pane předsedající, chtěl jsem naši rozpravu vrátit k původnímu tématu. My se zde nechystáme hlasovat o ničím členství, ani o ničem jiném, ale chystáme se hlasovat o návrhu zákona na změnu spotřebních daní.

Začali jsme tuto popřestávkovou debatu otázkou, která byla předmětem původní debaty, tj.otázkou cenové regulace, ale mezitím se ukázalo, že je rovněž nejasná otázka - a prosil bych pana ministra, aby se k ní vyjádřil - zda se tedy chystá nebo nechystá uskutečnit nějaké zvýšení daňového či jiného zatížení aut v ceně nad 800 tisíc korun a jakou cestou se to chystá udělat, protože si myslím, že i to je velmi důležité pro rozhodnutí některých klubů.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji, ale konstatuji, že za prvé toto není předmětem jednání. Nicméně ministr i předseda klubu může vystoupit kdykoli k čemukoli. Ale ministra financí nelze k ničemu "lámat".

Vidím další přihlášku do obecné rozpravy, a to pana předsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL kolegu Kasala. Prosím pane předsedo, hovořte.

 

Poslanec Jan Kasal: Jenom věcně bych chtěl ujistit malého chlapečka z pohádky a jeho kamarády, že KDU-ČSL stejně tak jako v rozpočtovém výboru nepodpořila návrhy klubu poslanců KSČM, tak to neučiní ani v rámci třetího čtení, rozhodně ne takové návrhy, které se týkají zdanění luxusních automobilů nad 800 tisíc korun či co jste projednávali; informace tak přesné nemám.

Ale myslím si, že pozice KDU-ČSL je naprosto jasná: Zákon o spotřební dani, tak jak ho vláda předložila, jsem připraveni podpořit, možná včetně pozměňovacích návrhů, které z našeho klubu vzejdou a budou podpořeny. Nic víc, nic míň. Tímto zákonem nechceme zároveň hlasovat pro regulaci čehokoli.

Je to jasné? Já doufám, že i malého chlapečkovi z pohádky. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji předsedovi poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Rozpravu se mi nedaří uzavřít, vidím přihlášku předsedy poslaneckého klubu Unie svobody pana poslance Kühnla. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, vím, že neprojednáváme zdanění dražších automobilů, ale myslím si, že pro naše rozhodování je důležité, aby nám pan ministr sdělil, zda se k něčemu takovému mimozákonnou, i když samozřejmě legální cestou chystá, nebo nechystá. Nechápu, čeho se pan ministr bojí, když nám na tuto stručnou a jednoduchou otázku nechce odpovědět. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pouze bych opravil termín "mimozákonná", protože se opírá… Pardon, nepřísluší mi to.

V tuto chvíli se do obecné rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu tudíž uzavírám.

Kolegyně a kolegové, je předložen jeden jediný návrh k hlasování po obecné rozpravě. A pokud mě zpravodaj neopraví, je tomu tak, je to jediný návrh na zamítnutí ve druhém čtení po obecné rozpravě vládního návrhu zákona o spotřebních daních dle sněmovního tisku 80.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 66, ve kterém rozhodneme o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro tento návrh na zamítnutí, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Návrh nebyl přijat, když se pro vyslovilo 77 poslankyň a poslanců, proti bylo 86.

 

Kolegyně a kolegové, tímto jsme projednali tento vládní návrh v obecné rozpravě v rámci druhého čtení.

Máme před sebou rozpravu podrobnou, kam mám poměrně velké množství přihlášek. Nicméně jelikož je 15.55 hodin a podle zákona o jednacím řádu za pět minut budeme muset zahájit projednávání ústních interpelací poslanců na členy vlády, přerušuji projednávání tohoto bodu a přerušuji jednání schůze do 16.00 hodin.

 

(Schůze přerušena v 15.56 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP