Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
14. května 1999 v 9.02 hodin

 

Přítomno: 184 poslanců

 

(Schůze zahájena v 9.02 hodin.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Zahajuji čtvrtý jednací den 13. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Žádná sdělení o náhradních kartách v tuto chvíli nemám.

Sděluji, že o omluvu své neúčasti na dnešní jednání požádali tito poslanci.: Stanislav Křeček z důvodu hospitalizace a Michal Lobkowicz z důvodu služební zahraniční cesty. Z vlády se omlouvají páni ministři Pavel Dostál - pracovní cesta v republice, Jan Fencl - zahraniční služební cesta, Jan Kavan - zahraniční služební cesta. Z důvodu zahraniční služební cesty se také omlouvá předseda vlády ČR pan Miloš Zeman.

Prvním bodem dnešního dne byl určen bod č. 62, kterým je

 

62.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 266/1994 Sb., o drahách
/sněmovní tisk 210/ -prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr dopravy a spojů České republiky Antonín Peltrám. Žádám ho, aby přistoupil k řečništi a ujal se slova. Vás, kolegyně a kolegové, žádám o to, abyste v jednacím sále vytvořili poněkud důstojnější atmosféru k jednání, neboť v této situaci projednávat tyto body by bylo asi nepříliš vhodné. Znovu vás důrazně žádám, jak kolegy nalevo, tak kolegy napravo, abyste poněkud snížili hlasitost svého projevu. Nestačí-li to takto, začnu postupně jmenovat, začnu spravedlivě - odleva. Žádám poslance Vlčka, který mě ani v tomto okamžiku neslyší, žádám poslance Skopala.

V tuto chvíli vidím faktickou přihlášku pana poslance Pilipa. Pane poslanče, může to být pouze k proceduře.

Pane ministře, omlouvám se vám, než vám udělím slovo, vidím procedurální připomínku pana poslance Pilipa. Tuším, s čím chce vystoupit. Měl by mít možnost pronést svůj projev. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Ivan Pilip: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl bych pouze upozornit na poněkud účelové zařazování a přerušování bodů panem předsedajícím. Včera ve chvíli, kdy mělo být hlasováno o spotřebních daních, tento bod přerušil s odůvodněním, že měl být podle programu zařazen bod týkající se zvyšujícího se deficitu státního rozpočtu, nicméně předchozí bod - interpelace - nechal doběhnout. Dnes najednou bod, který včera odpoledně běžel, tzn. bod týkající se státního rozpočtu, přerušil a zařadil bod, který byl sice odhlasován jako první bod dnešního programu, ale zdá se mi, že přerušování bodů a zařazování jiných je poněkud účelové. Prosím pana předsedajícího, aby vysvětlil tyto rozdílné postupy dnes odpoledne a včera ve vztahu ke schválenému programu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Přiznám se, že ani mě to nedělá šťastným, protože je příliš rozprojednaných bodů. Situace je ale taková, že jsme jednali o spotřebních daních, jednání bylo přerušeno. Při schvalování programu bylo usnesením sněmovny schváleno, že ve čtvrtek prvním bodem odpoledne bude jednání o deficitu veřejných financí. Zároveň při schvalování programu bylo usnesením sněmovny stanoveno, že prvním jednacím bodem v pátek bude projednávání zákona o drahách. Jelikož jsme ve čtvrtek museli dát přednost tomu, co nám ukládá zákon, že prvním bodem ve čtvrtek jsou interpelace, proto se písemné interpelace dojely i po odpoledním jednání. Pak jsem musel respektovat usnesení Poslanecké sněmovny.

Kdybyste, pane poslanče v tuto chvíli navrhl, abychom jednali o jiném bodu a usnesením sněmovny jsme to schválili, budeme se samozřejmě takovému bodu věnovat. V tuto chvíli musím respektovat to, co sněmovna usnesla.

Nyní k proceduře pan poslanec Pešek.

 

Poslanec Pavel Pešek: Minimálně máme nerozhodnut jeden procedurální návrh, který neustále visí ve vzduchu. Mělo se o něm dávno hlasovat a přerušováním se o něm nehlasovalo.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: O procedurálním návrhu se hlasuje v rámci rozpravy bezprostředně. Nicméně bylo hlasováním rozhodnuto, že se bod přerušuje. V tuto chvíli mám velice těžký problém se k tomuto bodu vrátit. Usnadněte mi to tím, že někdo přednesete formální návrh, ať se vrátíme ke spotřební dani nebo k projednávání bodu, který se týká deficitu veřejných financí. Pak je situace jednoduchá, můžeme o tom hlasovat.

Předseda poslaneckého klubu Unie svobody Karel Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Pane předsedající, chtěl bych upřesnit proceduru. Bod projednávání návrhu novely zákona o spotřebních daních nebyl přerušen. Byl podán procedurální návrh na přerušení rozpravy k tomuto bodu. O tomto návrhu nebylo hlasováno, pouze na žádost poslaneckých klubů byly vyhlášeny přestávky, a tím visíme s tímto návrhem ve vzduchu. O přerušení nebylo hlasováno. Myslím si, že o tomto procedurálním návrhu lze bez další rozpravy hlasovat.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Zároveň visí ve vzduchu usnesení sněmovny, že jsme byli povinni plnit to, co jsme si uložili při schvalování programu, tj. jednat o bodech, které byly zařazeny jako první na pořad. Usnadněte to tím, že podáte návrh, abychom v tuto chvíli projednávali spotřební daň. Odhlasujeme to, a potom můžeme pokračovat dále. Jestliže ale sněmovna schválila, že bude prvním bodem včera projednávání deficitu veřejných financí, dnes že bude prvním bodem jednání o zákonu o drahách, nezbývá mi nic jiného než respektovat usnesení sněmovny.

Nyní pan poslanec Kapoun.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, chtěl jsem podotknout, pokud pan ministr nebude mít dlouhý úvodní projev, že zákon bude podle předprojednání bez problémů propuštěn do druhého čtení. Hovořil jsem s kolegy s ODS a ze sociální demokracie - většina by měla být jasná. Myslím, že je to jednání přibližně na deset minut. Potom by se projednával další bod. Chtěl jsem jen upozornit na to, že by tady neměl být velký problém a nemělo by se to protahovat dlouho.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Deset minut již uteklo. Nejprve se hlásil pan poslanec Pleva, potom pan poslanec Pilip.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP