(15.00 hodin)

(pokračuje Výborný)

To je všechno v pořádku, byť se nedomnívám na rozdíl od důvodové zprávy předkládaného návrhu zákona, že ony staré zátěže budou vypořádány během 15 až 20 let. Pravděpodobně drtivá většina starých záležitostí bude vypořádána mezi 15 až 20 lety, ale celá řada případů bude nutně vypořádávána a bude muset být sledována ještě po nejméně dvakrát tak dlouhou dobu. Život přináší, že některé renty z tohoto pojištění se začnou vyplácet ve 20 letech a skončí v 65 letech věku poškozeného.

V souvislosti s tímto poměrně zdařilým manévrem se domnívám, že se ne zcela zdařile předkladatel vypořádal s tím, jaká administrativa s tím bude spojena.

Dále je ukládáno České pojišťovně, aby vykonávala tato stará práva a povinnosti, aby o tom vedla evidenci. To je správné, protože je to poměrně velká agenda, která je roztříštěna do různých poboček pojišťovny, a těžko by bylo možno hodnotit jako rozumný krok, kdyby se agenda měla centralizovat.

Co však je nejasné a o čem se domnívám, že je špatně, proč by tímto zákonem mělo být vedení této agendy uloženo České pojišťovně, a. s. zákonem tak, aby tento soukromoprávní subjekt vedl agendu bezplatně. Jestliže odevzdá Česká pojišťovna kanceláři odpovídající technickou rezervu, která je v § 28 odst. 2 navrhovaného zákona stanovena, pak je rozumné, aby dále vedla tuto agendu, aby ji dále vykonávala, uplatňovala práva a povinnosti, ovšem nikoli bezplatně, neboť se domnívám, že není správné, abychom zákonem soukromoprávnímu subjektu ukládali vést agendu bez dohody o zaplacení ceny za toto vedení.

Navrhuji, aby v § 28, odst. 1 druhá věta, bylo slovo "bezplatně" vypuštěno.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Výbornému. Nyní bude hovořit pan poslanec Sehoř, po něm pan poslanec Václavek. Prosím, pane kolego, ujměte se slova.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, dovolím si jeden pozměňovací návrh: v § 3 odst. 5 se vypouští druhá a třetí věta. Předpokládám, že se tím zruší regulace stanovování výše pojistného a ponechá se rozhodování na pojišťovnách. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegu Sehořovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Václavek, připraví se poslední písemně přihlášený pan poslanec Vlček. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, v obráceném duchu, než o tom hovořil můj předřečník, si dovoluji podat pozměňovací návrhy.

Když jsme předevčírem dostali návrh Ministerstva financí v pracovní verzi č. 5, kde je pro rok 2000 minimální sazba např. u motorů do 1350 kubíků stanovena na 3064 Kč, čili o 44 % vyšší než letos, rozhodl jsem se podat následující pozměňovací návrh k určitému omezení.

Pozměňovací návrh k tisku 150, § 3 odst. 5: Za první větu končící "§ 17 odst. 5" se vkládá nová věta nahrazující zbývající dvě věty: Pro přechodné období

  1. výše pojistného v roce 2000 může být u jednotlivých druhů vozidel v rozsahu 90 - 115 % výše pojistného v roce 1999 u České pojišťovny, a. s.,
  2. výše pojistného v roce 2001 může být v rozsahu 90 - 110 % výše pojistného v roce 2000 u jednotlivých druhů vozidel u příslušného pojistitele,
  3. pojistitel, který zahájil činnost v oblasti zákonného pojištění odpovědnosti v roce 2001, může výši minimálního pojistného stanovit od 90 % výše průměrné sazby pojistného pro jednotlivé druhy vozidel v roce 2000 u pojistitelů poskytujících zákonné pojištění vozidel v České republice,
  4. pro rok 2002 až 2004 stanoví pravidla pro výpočet pojistného Ministerstvo financí vyhláškou. Součástí těchto pravidel pro rok 2002 až 2004 je minimální a maximální limit výše pojistného.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Jiřímu Václavkovi. Nyní bude hovořit poslední přihlášený pan poslanec Miloslav Vlček. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych uvedl pozměňovací návrhy k pozměňujícím návrhům uvedeným ve sněmovním tisku 150/1 usnesení rozpočtového výboru.

  1. K bodu 3, před odstavcem patří písmeno b) proti uvedenému písmenu c).
  2. K bodu 7, § 15 odst. 6, ve druhé větě za středníkem vypustit slova "žádá-li o vzetí vozidla do evidence, o změnu v evidenci vozidel státní rozpočtová organizace nebo", a to v případě přijetí znění podle bodu 2. usnesení rozpočtového výboru.
  3. Třetí pozměňovací návrh je k bodu 7, § 16, nový nadpis "Pokuty" místo stávajícího názvu "Sankce".
  4. Čtvrtý pozměňovací návrh je: K bodu 7, § 16, odst. 1, ve třetím řádku patří "v § 15 odst. 7" místo "v § 15 odst. 3".
  5. Pátý pozměňovací návrh k bodu 7: v § 16 odst. 1 vypustit slova "až do výše 20 000 Kč" a nahradit je slovy "podle zvláštního právního předpisu, odkaz 17."
  6. Poznámka pod čarou: Odkaz 17 zní - § 23a, odst. 1, písmeno a) b) a odst. 2 zákona 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

  7. Pozměňující návrh k bodu 7, § 16 odst. 3 - místo slova "sankce" použít slovo "pokuty".
  8. Pozměňovací návrh č. 7, část 4, bod 2: doplnit stávající text za § 23a, odst. 1 o text písmeno c).
  9. Pozměňovací návrh č. 8, v části 4, bod 1 a v § 23a, poznámka pod čarou 3g): místo § 16 patří § 17.
  10. Pozměňovací návrh č. 9
  11. V části 5, bod 9, poznámka pod čarou - č. 4a) místo § 16, patří správně § 17.

  12. Poslední pozměňovací návrh je k bodu 16, § 32, v textu doplnit za slova : "třetí, čtvrté" slovo "páté".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Vlčkovi. Nyní byl z místa přihlášen do rozpravy pan poslanec Cyril Svoboda, potom pan kolega Hojda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolím si podat pozměňovací návrh ohledně § 15. Smyslem mého návrhu je, aby po silnicích České republiky jezdilo co nejméně nepojištěných vozidel. To se docílí podle mého názoru tím, že se tyto automobily vyřadí ze zákona z provozu. V tomto smyslu je můj pozměňovací návrh k § 15, který má znít takto:

Evidence pojištění odpovědnosti - odst. 1

Osoba, která žádá o vzetí vozidla do evidence nebo o změnu v evidenci vozidel, musí současně předložit orgánu doklad o pojištění k nahlédnutí, jinak orgán evidence žádosti nevyhoví. To neplatí, jedná-li se o vozidla státní rozpočtové organizace, s výjimkou změny týkající se vozidla, ke kterému vykonává právo hospodaření státní rozpočtová organizace, které tato organizace poskytne k užívání jiné právnické nebo fyzické osobě.

Odst. 2: Pojistitel sděluje nejméně jednou měsíčně kanceláři údaje o vzniku, změně a zániku pojištění odpovědnosti a o pojistných smlouvách uzavíraných v roce 1999, a to nejméně v rozsahu údajů uváděných v dokladu o pojištění odpovědnosti.

Odst. 3: Kancelář bezodkladně sděluje údaje podle odst. 2, týkající se vozidel, které podléhají evidenci vozidel Ministerstva vnitra, které provozuje centrální evidenci vozidel.

Odst. 4: Ministerstvo vnitra bezodkladně porovná údaje podle dost. 3 s údaji jím vedenými a sdělí kanceláři údaje o vozidlech a o jejich vlastnících nebo držitelích, které nebyly sděleny kanceláři, a to v rozsahu údajů, který odpovídá rozsahu údajů uváděných v dokladu o pojištění odpovědnosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP