(15.30 hodin)

(pokračuje Gross)

Jiné řešení není namístě. Zaznamenal jsem formální procedurální návrh kolegy Nečase na přerušení, ale vidím další faktickou procedurální poznámku před otevřením rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Petr Nečas: Vystupuji teď v zastoupení předsedy klubu, pane předsedající. Připojuji se k návrhu na přerušení, to znamená, aby se Poslanecká sněmovna usnesla, že přerušuje tento bod a současně - Poslanecká sněmovna za druhé vyzývá členy vlády, aby se zúčastňovali jednání Poslanecké sněmovny, a za třetí trvá na přítomnosti místopředsedy vlády, ministra zahraničí, ministra obrany, ministra vnitra a ministra bez portfeje při projednávání tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Já váš návrh budu chápat jako procedurální včetně věcné záležitosti, protože o jiném návrhu mimo rozpravu nemůžeme hlasovat. Vidím další faktickou poznámku kolegy Vymětala.

 

Poslanec Karel Vymětal: Chtěl bych poprosit vaším prostřednictvím kolegu Nečase, aby splnil podmínku, do kdy přerušit, abychom věděli, do kdy bude tento bod přerušen.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, dostáváme se opět do procedurální sporné záležitosti. Návrh na odročení můžeme podávat pouze v rozpravě a rozprava opravdu otevřena nebyla. Teď lze podávat pouze procedurální návrhy. Procedurálním návrhem je návrh na přerušení, s tím, že za procedurální návrh budeme považovat - a já o tom tak nechám hlasovat, pokud nikdo nebude protestovat - i požadavek sněmovny na přítomnost vyjmenovaných ministrů.

Myslím si, že to je korektní postup. Pokud proti němu nebude námitek, tak bych o těchto dvou procedurálních návrzích nechal v tuto chvíli hlasovat. Námitky nejsou.

Nejprve budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 59 o návrhu na přerušení projednávání tohoto bodu. Je zde návrh na odhlášení, takže vás odhlašuji a žádám, abyste se všichni zaregistrovali svými magnetickými kartami.

 

hlasování pořadové číslo 59 rozhodneme o přerušení bodu č. 25, kterým je "Bezpečnostní strategie České republiky". Hlasování jsem zahájil a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Návrh byl přijat, když se z přítomných 153 poslanců a poslankyň vyslovilo 148 pro, proti 2.

 

Nyní bychom měli hlasovat o návrhu, který je v souladu s § 55 zákona o jednacím řádu, který stanoví, že usnese-li se na tom sněmovna, je člen vlády povinen dostavit se osobně na schůzi sněmovny. Rozhodneme o druhém procedurálním návrhu, který zní: Poslanecká sněmovna žádá místopředsedu vlády Egona Lánského, ministra zahraničních věcí ČR, ministra obrany ČR, ministra vlády ČR Jaroslava Baštu a ministra vnitra Václava Grulicha v souladu s § 55 zákona o jednacím řádu, aby se zúčastnili projednávání bodu č. 25, kterým je "Bezpečnostní strategie ČR".

Ještě se s procedurální námitkou hlásí pan kolega Brožík.

 

Poslanec František Brožík: Pane předsedající, dámy a pánové, chci se zeptat pana kolegy Nečase prostřednictvím pana předsedajícího, jestli chce tento bod projednávat příští týden. Pokud je mi známo, pan ministr Kavan je na zahraniční služební cestě v Mongolsku a v Číně, takže nebude přítomen a můžeme tento bod v tom případě rovnou vyřadit z programu jednání.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, je zde návrh usnesení a nezbývá, než o něm nechat hlasovat. Vidím další přihlášku předsedy klubu KSČM kolegy Filipa.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl, aby se o jménech hlasovalo zvláště. Mně by postačovalo, aby byl přítomen místopředseda vlády zodpovědný za ten úsek.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. To je návrh, který bychom zřejmě měli akceptovat.

Já předkládám v tuto chvíli toto usnesení:

V souladu s § 55 zákona o jednacím řádu se Poslanecká sněmovna usnáší, že požaduje, aby při projednávání bodu č. 25 13. schůze sněmovny, což je "Bezpečnostní strategie České republiky", byli přítomni tito členové vlády. První hlasování bude o místopředsedovi vlády.

S procedurální námitkou se hlásí kolega Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedající, jako navrhovatel usnesení nesouhlasím s tím, aby bylo hlasování odděleně o jednotlivých členech vlády, ale o členech vlády jako o balíku.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Ano, dobře. V tuto chvíli postupujeme v souladu s jednacím řádem. V jednacím řádu je ustanovení, které umožňuje, aby sněmovna hlasováním rozhodla o tom, že se bude hlasovat odděleně. Máme tady dva návrhy, které jdou jedním směrem. Nyní budeme hlasovat o tom, zda o jménech budeme hlasovat odděleně. O tomto procedurálním návrhu rozhodneme hlasováním pořadové číslo 60.

Kdo je pro to, abychom hlasovali… (Poslanec Filip protestuje.) Ne, pane kolego, padl zde základní návrh pana kolegy Nečase. Vy máte právo v souladu se zákonem o jednacím řádu podat návrh, abychom hlasováním rozhodli, že budeme hlasovat po částech, nebo máte právo předložit jiný návrh, o kterém by bylo hlasováno poté, co by neprošel návrh kolegy Nečase. Jiný postup podle mě není možný. Jelikož váš návrh nezazněl, nechal bych v tuto chvíli hlasovat o návrhu na oddělené hlasování. O tomto vašem návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 60.

Ještě se hlásí pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane místopředsedo, já jsem řekl, že mi postačuje pro projednávání místopředseda vlády. Je to samostatný návrh. Jestli kolega Nečas nesouhlasí, aby se hlasovalo odděleně, žádám, aby o mém návrhu bylo hlasováno jako o samostatném návrhu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Dobře, nezlobte se na mě, pane předsedo, že vaše prohlášení, že vám stačí tento člen vlády, jsem nepovažoval za návrh usnesení. Teď to teprve bylo formulováno.

Máme zde tedy dva návrhy usnesení. První je návrh kolegy Nečase, druhý je návrh kolegy Filipa. Neprojde-li návrh kolegy Nečase, budeme hlasovat o návrhu kolegy Filipa. Návrh kolegy Nečase jsem již formuloval. Všichni víme, o čem budeme hlasovat? Výčet byl komplexní.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 60 a ptám se, kdo je pro návrh kolegy Nečase. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování skončilo tím, že návrh byl přijat, když se z přítomných 152 poslankyň a poslanců vyslovilo pro 87, proti 36.

 

Předpokládám, že ministr zahraničí nebude v Mongolsku na věčné časy a že se také vrátí, protože schůze sněmovny nepochybně neskončí příští týden.

Kolegyně a kolegové, tím jsme se vypořádali s bodem č. 25, který byl přerušen. K němu bylo navrženo usnesení, tak jak je navrhl kolega Nečas a jak jsem je rekapituloval.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu. V tuto chvíli je třeba předložit formální návrh, který je podobný tomu, co jsme před chvílí odhlasovali, neboť nyní bychom měli projednávat podle schváleného programu "Zprávu vlády o stavu české společnosti".

Myslím si, že by v tuto chvíli měl zaznít formální návrh na odložení tohoto bodu. Ani bychom ho neměli začínat. Tento bod bychom měli projednat v průběhu příštího týdne.

 

Předkládám formální návrh, abychom v tuto chvíli začali projednávat bod 27 - "Návrh na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny - Rady pro vzdělávání v České republice".

 

Nikdo neprotestujete proti tomuto postupu, přesto jej musíme schválit hlasováním.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 61 o zařazení tohoto bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP