(16.50 hodin)

(pokračuje Cyril Svoboda)

Proto jsme průvodní text doplnili a předali jsme vám nový text, který je součástí textu 108. Doufám, že také jste se s ním všichni seznámili. Obecně chci konstatovat, že petice se dotýkají řady problémů.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane předsedo, já se omlouvám, že vás asi musím přerušit, ale nezřízený hluk mně k tomu vede. Prosím kolegyně a kolegy, aby tak nečinili a nemusel jsem vás přerušovat. Hovoří předseda výboru kolega Svoboda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Jde o velmi pestrou škálu petic, a proto je velmi těžké pro nás rozlišovat, které petice jsou závažné, které jsou méně závažné a co je tím kritériem závažnosti. Chci vás jenom ujistit, že se petiční výbor všemi peticemi velmi podrobně zabývá a s velkou pozorností je projednává. Důkazem toho je i nově vložená informace, jak máte ve vašich materiálech. Z tohoto důvodu navrhuji, aby Poslanecká sněmovna přijala toto usnesení:

"Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou, jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1. 7. 1998 do 31. 12. 1998."

Děkuji vám za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji předsedovi výboru panu poslanci Svobodovi. V tuto chvíli otevírám všeobecnou rozpravu. Hlásí se někdo? Nehlásí. Uzavírám rozpravu, otevírám rozpravu podrobnou. Hlásí se někdo? Nehlásí. Uzavírám ji.

Budeme tedy kolegyně a kolegové, hlasovat o návrhu, tak jak jej přednesl kolega Svoboda.

 

Rozhodneme o něm v hlasování pořadové číslo 74, které jsem zahájil, a návrh zní: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu o peticích, tak jak byla přednesena."

Kdo je pro tento návrh, zvedněte prosím ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Návrh byl přijat, když se z přítomných 111 poslankyň a poslanců pro vyslovilo 87, proti 6. Končím tímto projednávání bodu číslo 36, návrh byl přijat.

 

Já bych se nezlobil, kdyby někdo navrhl zařadit ještě návrh na navýšení odměn členům Rady ČTK, to by mohlo být stejně rychlé. Ale já to udělat nemohu, protože jsem slíbil, že další bod nenavrhnu, to musí někdo formálně navrhnout, já to být nemohu. Hlásí se místopředsedkyně sněmovny Petra Buzková. Prosím, paní kolegyně máte slovo k proceduře. Nevím, co chcete navrhnout.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane místopředsedo, formálně navrhuji zařazení tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji, je zde návrh na zařazení bodu "Návrh na navýšení odměn členů Rady ČTK". Nechám o tomto návrhu hlasovat v hlasování pořadové číslo 75.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko, kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasováním pořadové číslo 75 bylo rozhodnuto, že jsme tento návrh přijali. Z přítomných 111 pro bylo 68, proti 19.

 

Prosím nyní, aby tento návrh, který nám byl rozdán na lavice při 10. schůzi Poslanecké sněmovny, což je

 

37.
Návrh na navýšení odměn členů Rady České tiskové kanceláře

 

přednesl pan poslanec Vojtěch Vymětal. Prosím, pane kolego, ujměte se slova.

 

Poslanec Vojtěch Vymětal: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, Rada České tiskové kanceláře je orgánem, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu ČTK. Její činnost určuje zákon ČNR č. 517/1992 Sb. Rada je ze zákona sedmičlenná. Členy rady volí a odvolává Poslanecká sněmovna, které je rada ze své činnosti také odpovědná. Současná rada byla zvolena sněmovnou dne 19. května 1998, její funkční období potrvá do 19. května 2003.

Členství v radě je veřejnou funkcí. V souvislosti s jejím výkonem přísluší členům rady odměna, jejíž výši stanoví svým usnesením Poslanecká sněmovna. Tato odměna byla naposledy stanovena před čtyřmi lety dne 8. prosince 1995, a to ve výši 8,5 tis. měsíčně, stejným usnesením byli takto upraveny i odměny členům Rady České televize a Českého rozhlasu. Vzhledem k tomu, že intenzita práce zmíněných rad podstatně vzrostla, stal se výkon funkce pro členy těchto rad jejich jediným zaměstnáním. Proto byly odměny členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu zvýšeny usnesením Poslanecké sněmovny z její 20. schůze 24. února 1998 na částku 13 000 Kč pro členy, 16 500 pro místopředsedy a 20 000 pro předsedy těchto rad.

Pokud jde o odměny členům rady ČTK, byly na jaře 1998 navrhovány ve shodné výši. Návrh však byl podán odděleně a vzhledem k mimořádným volbám nestačila jej Poslanecká sněmovna v minulém období projednat. Proto byl návrh na navýšení odměn členům Rady ČTK podán předsedou této rady panem Martinem Přibáněm znovu.

Stálá komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky jej projednala na své třetí schůzi dne 17. března 1999 a dospěla k názoru, že návrh je opodstatněný. Schválením tohoto návrhu se odměny členů a funkcionářů Rady ČTK dostanou opět na stejnou úroveň jako odměny členům a funkcionářům Rady České televize a Rady Českého rozhlasu.

Ve svém usnesení stálá komise pro sdělovací prostředky navrhuje Poslanecké sněmovně schválit odměny členům Rady ČTK ve výši 13 000 Kč, místopředsedům Rady ČTK ve výši 16 500 Kč a předsedovi této rady ve výši 20 000 Kč. Návrh usnesení, které stálá Komise pro sdělovací prostředky navrhuje je:

"Poslanecká sněmovna stanovuje ve smyslu § 4 odst. 4 zákona ČNR č. 517/1992 Sb., o České tiskové kanceláří, odměny členům Rady ČTK ve výši 13 000 Kč, místopředsedům této rady ve výši 16 500 Kč a předsedovi této rady ve výši 20 000 Kč."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegovi Vojtěchovi Vymětalovi, prosím ho aby sledoval rozpravu, a zároveň oznamuji, že jsem vás odhlásil, žádám o novou registraci a otevírám všeobecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Opět ji uzavírám a otevírám podrobnou rozpravu, do které se hlásí paní kolegyně Rujbrová. Prosím, paní kolegyně. Hovoří kolegyně Rujbrová a já vás prosím všechny, abyste ji nechali hovořit.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedající, jménem klubu KSČM žádám před hlasováním 15minutovou přestávku na jednání klubu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Paní kolegyně, mohu alespoň uzavřít rozpravu? Takže návrh zní před uzavřením rozpravy. Nezbývá mě nic jiného, než to respektovat.

Kolegyně a kolegové, myslím že v tuto chvíli bude moudré hlasovat o tomto návrhu a pokračovat v rozpravě příští týden. Mně nic jiného nezbývá, než vyhlásit přestávku, pouze se v úterý dostane řídící do problémů, protože budeme mít opět rozjednaný bod, a přitom je stanoveno několik prvních bodů na úterní jednání. Ale to si vyřídí předsedající v úterý.

V tuto chvíli přerušuji jednání a konstatuji, že se budeme v úterý buďto zabývat bodem číslo 14, nebo tímto rozjednaným bodem.

Děkuji vám všem za odvedenou práci a přeji příjemný víkend.

 

(Schůze přerušena v 16.59 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP