(14.50 hodin)

Poslanec Milan Zuna: Pane předsedající, já bych rád vaším prostřednictvím odpověděl panu kolegovi Matulkovi. Možná si pan kolega všiml, že pokud jsme hlasovali a já jsem měl pocit, že něco není přímo v souladu s právem, tak jsem hlasoval dokonce i sám proti svému vlastnímu klubu. A jako poslanec jsem šel do sněmovny, protože jsem chtěl, aby zákony, které odtud budou odcházet, opravdu byly v souladu s právem. Samozřejmě můžeme mít s kolegou Matulkou na ústavnost či neústavnost tohoto zákona své názory.

Pokud tento zákon projde a spatří světlo světa, tak se obrátím se svými kolegy k Ústavnímu soudu, aby posoudil jeho ústavnost, zda ano, či ne. V každém případě z tohoto místa říkám, že napíšu dopis panu prezidentovi, aby tento zákon nepodepisoval. Prosím pány poslance a paní poslankyně, kteří budou se mnou stejného názoru, aby potom tento dopis spolu se mnou podepsali.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Tlumočím vaše slova panu kolegovi Matulkovi. Nyní má slovo řádně přihlášený pan kolega Kučera ml., po něm bude hovořit pan kolega Kühnl.

 

Poslanec Miloslav Kučera ml.: Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, myslím, že všechno nebo téměř všechno už zde bylo řečeno, a nejsem přítelem zbytečných řečí. Přesto mě vyprovokoval pan ministr zemědělství Fencl k tomu, že jsem se o slovo přihlásil. Apeloval zde na nás se svou vůlí po pravdě, a přitom říkal, že novela se vůbec v žádném případě netýká soukromých zemědělců. Dovolím si toto tvrzení označit za lež, protože právě tak jako soukromé zemědělce, kteří převzali a proplatili nároky ostatních oprávněných osob, týká se jich to stejně jako těch poctivých zemědělců v družstvech, kteří své podíly propláceli a proplácejí.

Stejně tak říkal náš ministr zemědělství, že zde nezazněly námitky legislativně právní, ale pouze politické. Jenom upozorním, že jsem vám předkládal rozbory legislativního odboru parlamentu a považuji tento institut za nestranný. Shodl se s legislativním odborem Senátu, že návrh této novely je skutečně protiústavní a že porušuje právní řád naší republiky.

To, co zde ještě nezaznělo, a to, co zaznělo v Senátu, je, že de facto ten, kdo podporuje tuto novelu, porušuje ve svých důsledcích slib poslance nebo senátora. Proto na vás z tohoto místa apeluji, nestaňte se nástrojem politických hrátek a dodržujte slib, který jste dali. Věřím, že návrh novely zamítneme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan kolega Karel Kühnl po něm pan profesor Jičínský.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, při několikerém projednávání tohoto návrhu novely tzv. transformačního zákona jsme vyslechli mnohonásobnou argumentaci v tom smyslu, že se jedná o řešení nějakého věcného problému, a pokud tento problém nebude vyřešen, hrozí nějaká blíže nespecifikovaná katastrofa našemu zemědělství, jako by hlavním věcným problémem našeho zemědělství nebyla práce spousty managementů, spousty družstev, netransformovaných družstev, ve skutečnosti managementů, které hospodaří buď katastrofálně špatně, nebo zase až příliš dobře, ale pouze na svůj vlastní účet a na úkor družstev, na úkor vlastníků majetku družstev.

Věcný problém našeho zemědělství, který tady musíme řešit, je velice jednoduchý. Je to právě to - buď záměrně, nebo z hlouposti špatné hospodaření vedení družstev, nebo to, čemu se lidově říká tunelování družstev, které je na denním pořádku, nebo to, čemu se trochu odborněji říká vzdalování aktiv z těchto družstev.

Tento problém a žádný jiný musí být vyřešen. Jaké řešení nabízí novela tohoto zákona? Nabízí takové řešení, že nevidí skutečnost, že jediným správným postupem je pro špatné hospodaření výstup z trhu a pro tunelování legislativa, která by alespoň v budoucnosti něčemu takovému zabránila. Takže se samozřejmě dochází k návrhu, který odměňuje špatné hospodaření a někdy i podvodníky a naopak trestá ty, kteří už jednou byli právě vedením družstev okradeni.

Já se obávám, že logika, která k takovému pseudořešení vede, by se dala klidně prodloužit. My nemáme jenom družstva s vykradenými majetky, my nemáme jen družstva, jejichž vedení špatně hospodařilo, my máme také bohužel stovky podniků, akciových společností, společností s ručením omezeným a dalších podniků, jejichž vedení stejně špatně hospodařila, jejichž vedení se mnohdy dopouštěla a dopouští toho, čemu se lidově říká tunelování.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče. Prosím opět všechny kolegy, kteří stojí, mluví a neposlouchají pana kolegu Kühnla, aby opustili jednací sál.

 

Poslanec Karel Kühnl: Děkuji, pane předsedající. Je tedy možné, že přijdou na stůl další návrhy. Jestliže přišly návrhy na tzv. řešení tohoto problému v oblasti zemědělství v této formě, mohou přijít ve všech oblastech jiného podnikání. Mohou přijít návrhy na tzv. řešení problémů předlužených podniků vyvlastněním akcionářů a odměněním mizerného managementu a tunelářů a na mě, vážení kolegové, vážené kolegyně, z takových možností a takových návrhů jde strach. Jde na mě strach z vlády, která takovou legislativní zlodějnu podporuje. Proto vás, kolegyně a kolegové, velmi naléhavě prosím, abyste mě svým hlasováním tohoto strachu zbavili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Jičínský, po něm pan kolega Tlustý, po něm pan kolega Filip.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chci jen stručně reagovat na sdělení pana poslance Zuny, že se hodlá suplikou obrátit na pana prezidenta, a vyzývá i další kolegy k tomu, aby vyzvali pana prezidenta, aby tento zákon nepodepsal.

Z hlediska ústavně právního, jestliže Poslanecká sněmovna odmítne návrh Senátu a setrvá na původním rozhodnutí, může tak učinit nadpoloviční většinou všech svých členů. Stejně tak musí učinit, bude-li zákon vrácen prezidentem republiky. Smyslem toho je, že pokud by tak dnes sněmovna učinila a nadpoloviční většinou tento návrh zákona přijala, budeme opakovat diskusi, kterou tady dnes slyšíme, ne podruhé, ale potřetí. Jakkoli uznávám, že v některých sněmovnách se o některých návrzích zákona, např. o ústavě, skutečně diskutuje několikrát, aby bylo zjištěno, že vůle takovou změnu provést je trvalá, nemyslím si, že případ tohoto zákona je toho druhu, a nemyslím si, že nějaké zvláštní apely na Poslaneckou sněmovnu, na ústavnost nebo neústavnost mohou změnit názory těch, kteří o tomto návrhu už několikrát hlasovali, několikrát o něm jednali.

Říkám to jen proto, abychom si uvědomili, že diskuse v parlamentu má samozřejmě smysl, ale měli bychom šetřit také náš parlamentní čas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Nyní bude hovořit předseda poslaneckého klubu ODS poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, cílem této diskuse samozřejmě není a nemůže být přesvědčovat ty, kteří jsou přesvědčeni. Tak naivní by asi málokdo mohl v tuto chvíli být.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP