(17.10 hodin)

(pokračuje Ondruš)

A teď mi dovolte stručné shrnutí. Materiál dle našeho názoru nejasně a nedostatečně definuje české národní zájmy, a tedy i následující logické kroky, to je nutná opatření k jejich ochraně, definování ohrožení a rizik, stanovení bezpečnostní politiky a bezpečnostní strategie jako takové nejsou zpracovány v potřebné kvalitě.

Na základě toho, co jsem zde uvedl, mám návrh na usnesení Poslanecké sněmovny. Doporučuji materiál "Bezpečnostní strategie České republiky" vrátit předkladatelům k přepracování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegu Ondrušovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Vilém Holáň, připraví se pan poslanec Jan Zahradil. Hovoří pan poslanec Vilém Holáň, prosím, pane kolego.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně a kolegové. Bezpečnostní strategie České republiky je materiál, který patří ke koncepčním dokumentům zahraniční politiky a bezpečnostní politiky, a je to materiál přirozeně obecný, na který až v další fázi mají navazovat další, podrobné materiály, jako obranná strategie nebo vojenská strategie, možná i další přesnější dokumenty. A právě vzhledem k obecnosti je třeba říci, že ten materiál bude mít jiný tvar a jinou charakteristiku podle toho, jaký autor ho bude zpracovávat. Toto zpracování rozhodně je jedním z možných a podstatné věci zahrnuje.

Myslím, že i strukturu tohoto materiálu lze přijmout. Nicméně je tam řada věcí, jejichž oprava je podle mého názoru nutná. A pokud dojde k tomu, že materiál bude vrácen k přepracování, tak se domnívám, že věci, které nyní řeknu, by přepracovány býti měly.

V kapitole I.1. na konci věty se mluví o tom, že projevem globalizace je i nárůst některých nevojenských a tzv. asymetrických bezpečnostních vazeb. Ty jsou charakterizovány použitím takových způsobů a prostředků ze strany protivníka, kterým nemůžeme stejným způsobem čelit. Je třeba nepochybně doplnit tuto informaci o to, jak jim bude čeleno.

V kapitole 2. je hned první věta velmi zásadně špatná - promiňte - třetí věta, to je "Mezinárodní politické postavení a zájmy České republiky" - začíná tato věta. A když si to pečlivě přečteme, zjistíme, že je tu napsáno, že zájmy České republiky jsou určovány účinností zahraniční a vnitřní politiky. Zájmy České republiky nemohou být určovány účinností zahraniční a vnitřní politiky, ta je pak něčím, čím ovlivňujeme realizaci těchto zájmů.

Hned v dalším odstavci se mluví o tom, že předpokladem zajištění bezpečnosti České republiky je stabilní bezpečnostní situace v Evropě. Je třeba říci, že nestačí stabilita, ale mír se stabilitou. To se pak opakuje v různých variantách i dále.

Konečně poslední odstavec stejné podkapitoly 2. je formulován velmi dobře - odstavec, který začíná slovem "Stabilita a mír v Evropě". Nicméně jeho závěr je poznamenán tím, že materiál byl schvalován ve vládě v únoru, tedy ještě před vstupem do NATO. Myslím, že při první aktualizaci by měl být materiál v tom duchu opraven, že členy NATO již jsme.

V subkapitole, která je označena 3. - "Zájmy České republiky", je použito různých rozlišovacích úrovní zájmů v rámci posledního odstavce na této stránce. V kapitole 4. - "Bezpečnostní rizika hrozby" je asi zapotřebí zpřesnit v prvním bodě, tedy v prvním riziku, že běží o rozsáhlé průmyslové a ekologické havárie či rozsáhlé epidemie. Nikoliv každá epidemie, nikoliv každá průmyslová či ekologická havárie je vážným rizikem.

U rizika čtvrtého - rozsáhlé migrační vlny - je zapotřebí asi zařadit tento bod pod příčiny rozsáhlých migračních vln, což je v riziku šestém, kde se mluví o ohrožení základních hodnot demokracie a svobody občanů v jiných zemích, které pak mohou být příčinou migrace.

Domnívám se, že riziko sedmé, kde se mluví o rozsáhlé a závažné diverzní činnosti, by také mělo mít podbod, že rizikem jsou i akce, jejichž cílem je narušení uzavřených aliančních svazků. Kromě toho v seznamu rizik nepochybně chybí proliferace zbraní.

V kapitole II.1. - "Zahraniční politika" se domnívám, že označení "aliance" působí dojmem trochu žargonu, měl by tam být úplný název aliance.

V podbodu A téže kapitoly je velmi nesrozumitelná věta, že Česká republika vytváří vlastní politické styly. O několik odstavců dál, v odstavci 4. - mám za to, že Rada Evropy je organizace, která stále "stanovuje", nikoliv "stanovila" závazné normy v oblasti aplikace lidských práv. Stejně tak mám za to, že poslední věta tohoto odstavce, kde je napsáno: "Významným činitelem kooperativní bezpečnosti aliance, a to zejména zásluhou dialogu o bezpečnostních otázkách v rámci euroatlantické rady a programu Partnerství pro mír", patří "mimo jiné" a nikoliv "zejména". Ve stejné kapitole A poslední odstavec asi nepatří do této práce, protože v podstatě pramenem zahraniční politiky České republiky je mezinárodní právo zcela samozřejmě, není to třeba zdůrazňovat.

V kapitole B, která je následující, patří se vypustit odstavec 2., který už je splněn. 2. - tedy "Obranná politika" - zde druhý odstavec asi je potřeba opravit dikci "Hlavním cílem je zajištění bezpečného a svrchovaného státu" textem: "Hlavním cílem je zajištění bezpečnosti a svrchovanosti státu." Ve stejné kapitole pod písmenem A - "Koncepce obrany" je napsáno, že "obranná koncepce je založena na zachování všeobecné branné povinnosti a výstavbě poloprofesionální armády, jejíž kvalita je odvozena od odpovědnosti státu a každého občana za obranu základních společenských hodnot". Zde jsem stejného názoru jako kolega Nečas, že slovo "všeobecné" není asi zcela přesné a je zapotřebí uvažovat o plně profesionální armádě. Nicméně o odstavec níže je odkaz na respektování strategické koncepce NATO při vytváření dokumentů tohoto druhu.

Pod písmenem C prosím, abyste si opravili pořadí ochrany vnitřní bezpečnosti nevojenské oblasti. Začíná se tady ochranou ústavních činitelů a končí se občany. Mám pocit, že se má začít občany a končit ochranou ústavních činitelů.

Ve stejné subkapitole, předposlední odstavec "Při koncipování své vnitřní bezpečnostní politiky vychází Česká republika z analýz stavu a vývoje kriminality" - má nižší rozlišovací úroveň než zbytek této práce.

V následujícím odstavci, který je označen písmenem A na straně 12, nepochybně došlo k omylu a jsou přehozeny oba dva odstavce, protože ten odstavec první začíná slovem "Organizovaný zločin usiluje také o průnik do politických a mocenských struktur". Má se začít druhým odstavcem, potom ta nelogičnost zmizí.

V odstavci B, kde se mluví o ochraně proti nelegální migraci, je zapotřebí se zmínit o příčinách migrace. Myslím, že u písmene C - "Pokračování rasové nesnášenlivosti" je nesprávné uvádět "některé" z možných způsobů. Tam se mluví o ombudsmanovi a nepokrývají se všechny varianty.

Písmeno B patří patrně celé vypustit, protože běží o techniku zajištění těchto záležitostí.

Konečně v kapitole 4. - promiňte, kapitola označená 4. - "Hospodářská politika", je problematická věta "Uplatněná tržní kontrolní regulace v hospodářské a finanční sféře by měla přispívat"… atd. Myslím, že to je věc vnitřní politiky, která narušuje takovou tu obecnou vnitropolitickou neutralitu.

Poslední poznámka se týká závěru, který je poznamenán opět tím, že tento dokument byl schvalován ještě před vstupem do NATO. Mám na mysli první větu: "Bezpečnostní strategie, která je vypracována v roce přijetí"…atd.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP