(15.30 hodin)

(pokračuje Matulka)

Nicméně k samotnému návrhu usnesení bych prosil navrhovatele o upřesnění, protože pan poslanec Pleva ve svém slově hovořil o tom, že po Radě pro rozhlasové a televizní vysílání bude požadován dodatek ke zprávě. V textu navrhovaného usnesení však používá termín "nová zpráva". Jen v zájmu upřesnění a korektnosti bych poprosil pana kolegu Plevu, zda by nemohl své usnesení upřesnit např. formou závorky, do závorky dát formou dodatku, protože si nedovedu představit, abychom tu tlustou knihu dostali 200krát znovu a ještě rozšířenou o nějaký dodatek. Připadá mi nekorektní jak k poslancům, tak k radě, aby se znovu celá zpráva přepisovala. Považuji za správné, aby to bylo formou dodatku, ale je třeba to usnesení upřesnit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Matulkovi. Slovo má paní poslankyně Němcová.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, první návrh, který předkládám, zní takto: "V souvislosti s vleklým a ještě nedořešeným problémem struktury vlastníka ve společnosti FTV Premiéra, s.r.o, žádá Poslanecká sněmovna Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o podrobnější zprávu k této věci s určením termínu, ve kterém předpokládá, že bude rozhodnuto."

Za druhé bych měla pozměňovací návrh k termínu, který zde zazněl, to je k termínu předložení dodatku zprávy, protože po konzultacích s představiteli Rady pro rozhlasové a televizní vysílání jsem si nechala vypsat úkoly, které rada v nejbližší době má řešit a které jsou před ní, mezi něž patří např. licenční řízení zhruba u 30 - 40 žadatelů o udělení licence rádií, licenční řízení na 11. televizní kanál a další obtížná rozhodování týkající se mj. také žádosti CET 21 o změnu názvu na TV Nova apod., čili v této souvislosti navrhuji, aby termín předložení dodatku ke zprávě byl stanoven na 31. srpna 1999. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní poslankyni Němcové. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu k tomuto bodu a udílím slovo panu zpravodaji Plevovi. (Hluk v sále.) Současně prosím o klid v jednacím sále, aby pan poslanec Pleva mohl přednášet svoji zprávu.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jednak se domnívám, že bychom napřed měli hlasovat o předchozím bodu, to je změna statutu rady, který zpravodajoval pan místopředseda Langer, a teprve poté o výroční zprávě rady. Protože rozprava byla pouze v podstatě ke druhému bodu, tak bych mohl akceptovat, aby se o tom snad nemuselo hlasovat… (Stále hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane poslanče. Paní poslankyně, páni poslanci, prosím o ztišení atmosféry v sále. Není možné zde jednat.

 

Poslanec Petr Pleva: Návrh pana poslance Matulky si osvojuji, takže by druhý bod zněl: "Poslanecká sněmovna žádá radu, aby nová zpráva (formou dodatku) obsahovala…" atd. Teď bohužel nemám usnesení písemně od paní kolegyně Němcové, ale já to s ní nějak vyřeším. Myslím, že předtím by se mělo hlasovat o předcházejícím bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, stejně ještě před hlasováním požádám o závěrečné slovo zpravodaje k prvému projednávanému bodu pana poslance Langra, který nejprve může zhodnotit rozpravu, která se nekonala, poté přednést návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Předně bych chtěl požádat Poslaneckou sněmovnu, aby se souhlasně vyjádřila k oné změně statutu. Myslím, že vzhledem k tomu, že práce členů rady je prací téměř na plný úvazek, a vzhledem k tomu, že s odměnami se dlouho nehýbalo, si takovouto změnu zaslouží. To je první stanovisko.

Pokud jde o stanovisko k termínu, tak jak je navrhován, kdy by měla být ta nová zpráva předložena, já jsem po konzultaci s kolegyní Němcovou usoudil, že před velkou radou je tolik úkolů, které musí plnit, že chceme-li, aby skutečně dodatek byl zpracován kvalitně, bylo by zřejmě vhodné se rozhodnout pro pozdější termín. Nicméně to je mé jakési mírné doporučení a záleží samozřejmě na sněmovně, zda bude trvat na tom termínu 30. 6., pokud se rozhodne neschválit tuto zprávu. Není nic proti ničemu, když zpráva bude předložena později.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane místopředsedo, vy jste nyní zpravodajem k bodu "Návrh na změnu statutu Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání" a já vás prosím především, abyste přednesl návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já jsem zneužil své možnosti vystoupit, a proto jsem se vyjádřil i k druhému bodu, který je projednáván v rámci spojené rozpravy. Doporučuji Poslanecké sněmovně, aby svým usnesením schválila změnu statutu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme tedy nyní hlasovat o návrhu, tak jak jej přednesl pan poslanec Langer, a to v hlasování číslo 135, které zahajuji.

Ptám se, kdo je pro tento návrh Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 135 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 176 poslankyň a poslanců pro vyslovilo 144 a 7 bylo proti.

 

Nyní prosím pana zpravodaje Plevu, aby nejprve přednesl protinávrhy, tak jak byly předneseny v rozpravě, a poté základní návrhy, o kterých rozhodneme hlasováním.

 

Poslanec Petr Pleva: Domnívám se, že o návrhu pana poslance Matulky zvlášť hlasovat nemusíme, ale musíme hlasovat o změně termínu, který předložila paní kolegyně Němcová, protože to je protinávrh, a pak můžeme hlasovat o usnesení v jednotlivých částech, protože i to, co předložila paní kolegyně Němcová, je část usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nejprve rozhodneme o protinávrhu paní poslankyně Němcové v hlasování pořadové číslo 136, které zahajuji.

Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 136 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 176 pro vyslovilo 109 a 30 bylo proti.

 

Poslanec Petr Pleva: Dále bychom měli hlasovat o usnesení. Já bych navrhoval, abychom hlasovali, protože nebylo rozporováno, o usnesení jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já žádné námitky neregistruji. Myslím, že je to možné, budeme hlasovat o usnesení jako celku, samozřejmě ve znění schváleného pozměňovacího návrhu.

 

Poslanec Petr Pleva: Já bych to ještě, s dovolením,přečetl, abychom všichni věděli, o čem hlasujeme, protože ne všichni kolegové dávají pozor:

"Poslanecká sněmovna

1. vyslovuje nesouhlas s předloženou zprávou o stavu vysílání a činnosti Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v období od 1. 1. do 31. 12. 1998, tisk 145;

2. žádá radu, aby nová zpráva (formou dodatku) obsahovala podrobné hodnocení dodržování zákona č. 468/91 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, v platném znění, minimálně celoplošnými rozhlasovými a televizními stanicemi, a podrobné vyhodnocení proběhlých licenčních řízení;

3. žádá radu, aby v souvislosti s vleklým a nedořešeným problémem změny struktury vlastníka ve společnosti FTV Premiéra, s.r.o, předložila podrobnější zprávu v této věci…"

Teď bych se jen přimlouval, aby to bylo i součástí dodatku té zprávy. Termín bude jako bod číslo 4.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP