(17.30 hodin)

(pokračuje Vetchý)

Do dnešního dne byly uskutečněny pouze letecké přelety nad naším územím.

Další akcí, kterou vláda odsouhlasila, bylo poskytnutí převozních dezinfekčních přístrojů formou humanitární pomoci Albánské republice v celkové hodnotě 807 tisíc. Přeprava byla realizována v rámci zásobovacího transportu 6. polní nemocnice 13. května s tím, že přibližně 22. května bude na místě a následně předána v Albánii v Kavaje, kde se staví zároveň i ten náš tábor.

Konečně vláda souhlasila s přijetím do 500 kosovských uprchlíků na území ČR. Gesčně to zabezpečuje Ministerstvo vnitra, přepravu zabezpečuje Ministerstvo obrany. Bylo realizováno sedm přepravních letů. Další akce, které nebyly zatím realizovány, nebudu tu ve výčtu uvádět.

Druhá otázka je, jak jste se mě ptal, jakým procentem se podílí naše republika na obnově Jugoslávie. Dobře víte, že se uvažuje o budoucí konferenci v rámci celkového řešení kosovského problému podle návrhu G8. Předpokládá se, že by proběhla konference a následně něco podobného, jako je Marshallův plán. K realizaci tohoto Marshallova plánu se zavázala EU. Předpokládám, že i naše republika se v této oblasti bude angažovat, ale to je otázka ještě budoucnosti.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Vetchému a ptám se pana poslance, zda si přeje přednést doplňující otázku. Bezesporu tomu tak je.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, paní předsedající. Chtěl bych si jenom ověřit, jestli jsem správně porozuměl slovům pana ministra obrany. Z toho mi vyplývá, že prostě podíl nákladů ČR na této vojenské akci je pouze v těch nákladech, které poskytuje materiálně nebo jakýmkoliv způsobem přímo, nějakou akcí ČR do oblasti problému. To znamená - nejde tady o podíl nějakých nákladů na celkových nákladech vojenských, které vznikají při leteckých útocích a se vším, co s tím souvisí. To znamená, tam se ČR na těchto nákladech nepodílí. Tak tomu rozumím, té první části odpovědi.

A pokud jde o tu druhou část, rozumím tomu, že o těchto věcech zatím nebyla žádná mezinárodní dohoda, to znamená, to teprve je možno očekávat. Pak bych rád, kdybych i já byl informován o výsledcích jednání mírové konference a dalších následných aktů.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Slovo má pan ministr Vetchý.

 

Ministr obrany ČR Vladimír Vetchý: Na příslušných operacích v Kosovu a nad Jugoslávií se každá země podílí určitým příspěvkem. Naše země se podílí právě příspěvkem v té humanitární části, to je v Albánii - prostě těmi prostředky, o kterých jsem tu mluvil v první části. Ta druhá otázka asi nebyla jako otázka, jenom konstatování.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji.

Jako desátý v pořadí byl vylosován pan poslanec Mlynář s interpelací na pana ministra Svobodu. Pan poslanec Mlynář se omluvil z dnešní odpolední části jednání. Jeho přihláška tudíž propadá.

Jako jedenáctá v pořadí byla vylosována paní poslankyně Michaela Šojdrová s interpelací na ministra školství Eduarda Zemana ve věci vyhodnocení sondy Maturant. Paní poslankyně mi oznámila, že tuto záležitost již s ministrem vyřešili, a tudíž, že tuto interpelaci stahuje.

Jako dvanáctý byl vylosován pan poslanec Nečas s interpelací na pana ministra Vladimíra Vetchého ve věci péče o veterány. Taktéž mi bylo oznámeno, že tato záležitost již byla zodpovězena a že pan poslanec na své interpelaci netrvá.

Jako třináctý v pořadí byl vylosován pan poslanec Tomáš Kvapil, který interpeluje ministra financí Ivo Svobodu ve věci národního fondu. Já se táži, zda zde pan poslanec Kvapil je přítomen. Nic nenasvědčuje tomu, že by pan poslanec Kvapil zde byl přítomen, jeho přihláška tudíž propadá.

Jako čtrnáctý v pořadí byl vylosován pan poslanec Zdeněk Kořistka s interpelací na místopředsedu vlády Pavla Mertlíka ve věci přípravy revitalizačního programu. Pan poslanec Kořistka tuto interpelaci stáhl.

Jako patnáctý v pořadí byl vylosován pan poslanec Karel Vymětal s interpelací na ministra financí Ivo Svobodu ve věci financování akce NATO proti SRJ, podíl ČR. Upozorňuji, že ministr financí je omluven z dnešního jednání. Pan poslanec má samozřejmě možnost přednést tuto interpelaci, na kterou by se mu dostalo písemné odpovědi.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, paní předsedající, zdá se, že mám smůlu v tomto směru. Nicméně ve vazbě na to, co jsme dneska před malinkou chvílí vedli jako debatu s panem ministrem obrany Výborným, bych se chtěl zeptat pana ministra financí (gestikulace pana ministra Vetchého) - Vetchým, já se omlouvám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan ministr pouze upozorňoval na to, že se nejmenuje Výborný.

 

Poslanec Karel Vymětal: Ano, velice se omlouvám, tak jako já se jmenuji Karel.

Chtěl jsem interpelovat pana ministra financí Svobodu, aby mi odpověděl na otázku, jakým způsobem si myslí, že je nejsprávnější a nejoptimálnější financování podílu ČR na podpůrných akcích NATO vůči Jugoslávii. Vím, že je ve sněmovně tisk, kterým se předpokládá, že tyto náklady v rozsahu v současné době 1 mld. korun by měly být hrazeny vlastně zvýšením deficitu státního rozpočtu v letošním roce, a tedy zadlužením ČR do budoucna. Zda se domnívá, že to je ten nejoptimálnější způsob vynakládání peněz poplatníků ČR, které tato republika v současné době nemá. Zda rozdáváme peníze, které v této republice nejsou. Panu ministru i na tu dálku, on mě neslyší, ale doufám, že se mu dostane písemné interpelace, že mi odpoví na ni, a předem mu děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, děkuji panu Karlu Vymětalovi za přednesení jeho ústní interpelace na nepřítomného ministra financí Ivo Svobodu. Na tuto interpelaci se mu dostane písemné odpovědi.

Jako šestnáctý byl vylosován pan poslanec Petr Nečas s interpelací na pana ministra Vladimíra Vetchého. Pan poslanec Nečas stáhl tuto interpelaci stejně jako své dvě další interpelace, vylosované v pořadí č. 17 a 18, z toho je jedna na ministra Vetchého, druhá na ministra Václava Grulicha. Všechny tyto tři interpelace byly staženy.

Další poslanci k interpelacím přihlášeni nebyli, to znamená, že v tuto chvíli jsou projednány všechny ústní interpelace na jednotlivé členy vlády. Budeme-li jednat další týden, budou již projednávány pouze ústní interpelace na předsedu vlády.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v tuto chvíli končím dnešní jednání. Budeme pokračovat zítra v 9.00 hodin, a to bodem pořadové číslo 94 schváleného pořadu schůze. (Slabý potlesk.)

 

(Schůze byla přerušena v 17.39 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP