(11.40 hodin)

(pokračuje Kladívko)

Tento zákon je velice stručný, ale dostačující a zabývá se veškerou problematikou určenou mezinárodní dohodou, samozřejmostí jsou i sankce za porušení tohoto zákona. Z důvodů dlouhodobých tragických následků, které vyplývají z použití protipěchotních min je podle mého názoru tento návrh zákona na zákaz používání a další manipulace s těmito zákeřnými zbraněmi pro celou společnost velice důležitý.

Dovolte, abych navrhl Poslanecké sněmovně propustit vládní návrh zákona o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min a jejich zničení, a změnu zákona č. 140/1961 Sb., trestního zákona, do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Kladívkovi. Otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil zatím pan poslanec Frank.

 

Poslanec Václav Frank: Pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila v nedávných dnech mnohostrannou mezinárodní smlouvu o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min a jejich zničení.

Na její uplatnění, jak bylo předkladatelem a konečně zpravodajem sděleno, navazuje v podstatě tento vládní návrh zákona. Úmluva sama po její ratifikaci není součástí právního řádu České republiky, ale naopak vyžaduje od každého státu, který ji přijal, aby si sám stanovil pevné a závazné povinnosti a sankce, které z této úmluvy vyplývají. V tomto směru lze s předloženým návrhem zákona souhlasit.

Přesto bych chtěl podotknout, že při projednávání úmluvy nám byly poskytnuty některé údaje, které alespoň v důvodové zprávě postrádám nebo se i číselně rozcházejí.

Předně chci poukázat na to, že v důvodové zprávě k úmluvě bylo konstatováno, že všechny protipěchotní miny na území České republiky budou zlikvidovány do roku 2001. Návrh zákona však předpokládá zničení do čtyř let od nabytí účinnosti, což je cca v roce 2003.

Chtěl bych se tedy zeptat pana ministra na údaje, který z nich je správný. V návrhu zákona je rovněž sice uveden důsledek likvidace na státní rozpočet v celkové výši 22,5 milionu korun s tím, že již v roce 1998 bylo uvolněno v kapitálových výdajích 11,5 milionu korun a v roce 1999 se počítá se 11 miliony, a rovněž i v tomto roce je počítáno asi se 460 tisíc korun na provoz delaborační linky.

Jen si chci upřesnit, pane ministře, tato čísla. Znamená to, že likvidace protipěchotních min bude v následujících letech probíhat bez finančního krytí, nebo jde o částku, která je pokládána za celkovou? Nebo bude možná i v příštích letech třeba dalších prostředků?

Myslím, že zajímavé by bylo slyšet, jakým způsobem nebo formou proběhnou případná výběrová řízení těch, kteří budou likvidaci provádět.

Já si dovolím říci, že v celkovém návrhu zákona postrádám ještě jeden údaj, a to, jaký je skutečný počet protipěchotních min, které Armáda České republiky vlastní a který přichází v úvahu při likvidaci v období, které návrh zákona samozřejmě předpokládá.

Kolegyně a kolegové, přestože zdůvodnění předlohy není úplné a odvolává se na řešení potřeby právního stavu, chci zdůraznit, že jde jednoznačně o potřebnou legislativní předlohu. Doporučuji i já tuto podpořit a propustit do druhého čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Další se hlásí pan poslanec Šulák.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, vážené kolegyně a kolegové poslanci, navštívil jsem mnohokrát země bývalé Jugoslávie a na vlastní oči jsem viděl drastické účinky používání protipěchotních min. Proto si myslím i já osobně, že používání protipěchotních min je nehumánní, a domnívám se, že takovýto zákon, který by stvrdil přistoupení k mezinárodní dohodě o zákazu používání protipěchotních min, je zcela na místě.

Česká republika se považuje za civilizovaný stát, český národ je národ vyspělý. Proto si myslím, že je naší povinností, abychom zde tuto předlohu zákona potvrdili. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Obecnou rozpravu končím. Táži se, zda si přejí ještě prodloužit naše jednání pan ministr nebo zpravodaj. Pan ministr.

 

Ministr obrany ČR Vladimír Vetchý: Pan poslanec Frank uvedl několik bodů, na které bych měl reagovat. Je to otázka kapitálových výdajů na realizaci vyčleněné částky a na výběrová řízení.

Především bych chtěl říci, že bylo potřeba v návrhu rozpočtu jak na minulý rok, tak na tento rok vyčlenit určité částky vzhledem k určitým domluvám, které v minulosti byly, a také k předpokladům, kdy bude zákon projednán.

V současné době existují i závody, které mají zájem na likvidaci těchto zbraní. Uvažujeme i o dalším řešení, o jiném řešení, o výběrovém řešení, které by mohlo zabezpečit realizaci tohoto zákona.

Co se týká doby, do kdy musejí být všechny tyto miny zničeny, tak podle úmluvy, podle čl. 4 úmluvy, se zavazuje každý stát, že to učiní do čtyř let poté, co úmluva vstoupí v platnost, tzn., že termín, který je v tomto zákoně, je platný.

Co se týká dalších bodů, navrhuji panu poslanci Frankovi, abychom je probrali ve druhém čtení, nebo mu na ně osobně odpovím.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan zpravodaj si nepřeje vystoupit. Návrh na zamítnutí nebyl, proto se budeme zabývat pouze návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh výboru pro obranu a bezpečnost. Má někdo ještě jiný návrh? Nemá.

Přistoupíme k hlasování. Já vás odhlásím, přihlašte se, prosím, kteří jste zde.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro obranu a bezpečnost?

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 277 z přítomných 112 poslanců 107 hlasovalo pro, 1 byl proti. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministru a panu zpravodajovi.

 

Dostáváme se k bodu

 

48.
Návrh poslanců Pavla Svobody a dalších na vydání ústavního zákona o lidovém hlasování (referendu) o vstupu České republiky do Evropské unie
/sněmovní tisk 171/ - prvé čtení

 

Sněmovní tisk 171, stanovisko vlády k němu jako sněmovní tisk 171/1.

Prosím, aby pan poslanec Svoboda uvedl předložený návrh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP