(13.50 hodin)

(pokračuje Kužvart)

Já bych chtěl konstatovat, že řadu pozměňovacích návrhů jsme akceptovali. Chci zdůraznit, že úpravy, které by vedly k výraznému zmenšení toho národního parku, označujeme jako nepřijatelné a jejich odsouhlasení by z národního parku ještě před jeho vznikem vytvořilo nefunkční útvar, který by neprospěl ani regionu, ani naší republice.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám při vašem rozhodování hodně zdaru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Stále je otevřena rozprava ke třetímu čtení. Pan poslanec Ambrozek.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Pane předsedající, vážená vládo, já bych chtěl uvést - ve sněmovním tisku 77/3 je můj návrh pod písm. c) na střední variantu, který obsahuje popis přílohy 1. K tomuto návrhu se vztahuje příloha č. 2, která je v té grafické části, která samozřejmě se nedá tlumočit, ale která je součástí toho pozměňovacího návrhu, a o těch přílohách potom budeme hlasovat dohromady. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji pane poslanče. Ptám se, kdo další má v úmyslu vystoupit. Žádnou přihlášku v tuto chvíli neregistruji a rozpravu končím.

Nyní dávám možnost vystoupit se závěrečným slovem navrhovateli, ale mám pocit, že navrhovatel závěrečné slovo řekl na úvod. Ano. Takže teď mají možnost zpravodajové. Nejprve pan poslanec Ambrozek, poté dám prostor panu poslanci Kováčikovi. Nejprve dám možnost tedy panu poslanci Kováčikovi - nehodlá. A teď tedy panu poslanci Ambrozkovi. Poprosím ho také, aby nám navrhl proceduru, podle jaké budeme postupovat při hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové. Děkuji za slovo. Ještě než řeknu o proceduře, chtěl bych jenom uvést, že vzhledem k diskusím, které zřízení národního parku vyvolalo v oblasti Českého Švýcarska jsem ještě po druhém čtení navštívil oblast a setkal jsem se se starosty všech obcí. Seznámil jsem je s pozměňovacími návrhy, které padly ve výborech i v rámci druhého čtení. Chtěl bych říci, že starostové vyjádřili souhlas - drtivá většina z nich -, s tím, že většina z nich preferuje spíše tu variantu střední, která vnímá intravilány obcí a omezuje na minimum možné konflikty do budoucnosti. Zároveň podporují ty pozměňovací návrhy, které se týkají např. sídla v Krásné Lípě - aspoň většina těchto obcí. Tolik úvodem.

Nyní bych chtěl navrhnout proceduru. Chtěl bych navrhnout sněmovně, abychom hlasovali po paragrafech, protože ten návrh obsahuje jenom 7 paragrafů. Je tedy stručný. Budeme hlasovat postupně. Část těch pozměňovacích návrhů, které předložily oba výbory, se překrývá, takže když přijmeme návrh výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, o kterém bych vždycky nechal hlasovat jako o prvním, tak návrh zemědělského výboru bude nehlasovatelný.

Dovolil bych si tam udělat pouze jednu výjimku, a to, abychom hlasovali o návrhu A1, který se týká názvu, hlasovali o přílohách 1 a 2, abychom hned v úvodu vyřešili ten problém rozlohy s tím, že tam provedeme nejprve orientační hlasování v pořadí, v jakém byly varianty podány, tzn. velká , malá, střední, a pak budeme hlasovat o vítězné. A potom by šly další pozměňovací návrhy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Já se ptám, jestli je proti takovéto proceduře nějaká námitka. Žádnou námitku nevidím, takže považuji tuto proceduru za de facto schválenou. Pan poslanec Kováčik souhlasí také. Přistoupíme k jednotlivým hlasováním. Prosím vás, abyste zaujali svá místa, kolegové, jak vpravo, tak vlevo, neboť budeme hlasovat. Prosím, pane poslanče, abyste přednesl první návrh, o kterém rozhodneme hlasováním.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Nejprve bychom hlasovali o návrhu pod číslem A1, který se týká názvu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahajuji v tuto chvíli hlasování s pořadovým číslem 282.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Stanoviska souhlasná.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Netušil jsem, že potřebujeme i k názvu znát stanovisko, ale respektuji přání kolegů ze sociální demokracie, že chtějí vědět, jestli ministr souhlasí s názvem tohoto zákona.

Takže se ptám pana ministra, zda souhlasí s názvem. Ministr souhlasí. Zpravodaj?

 

Poslanec Libor Ambrozek: Zpravodaj rovněž.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 283. Ptám se, kdo je pro návrh. Kdo je proti?

hlasování s pořadovým číslem 283 z přítomných 181 - pro 169, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Nyní navrhuji, abychom hlasovali o přílohách, jsou to celkem tři přílohy. Budeme hlasovat samozřejmě o příloze 1 a 2 současně, protože příloha 1 je písemný popis hranic. A příloha 2 je grafické znázornění - takže já říkám pro přehlednost - o přílohách. První přílohy jsou obsaženy ve vládním návrhu, druhé jsou obsaženy ve sněmovním tisku 77/3, a to jako návrhy B13 a B14. To je tzv. malá varianta. A poslední je obsažena v tom písmenu c), tzn. v mém pozměňovacím návrhu. Já navrhuji, abychom provedli orientační hlasování v pořadí, v jakém byly podány, jak jsem ho teď přednesl.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Rozumím tomu tak, že B13 a B14 jsou jakoby jeden návrh, o kterém budeme orientačně hlasovat, a druhým je písmeno c)?

 

Poslanec Libor Ambrozek: První je ten vládní návrh. Já navrhuji, aby se hlasovalo orientačně v pořadí, v jakém byly podány. To znamená nejprve příloha 1 a 2 z vládního návrhu, potom B13 a B14 ze zemědělského výboru a poté písm. c), které jsem přednesl já. Takže v tomto pořadí orientačně hlasovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Teď už si rozumíme, takže začneme orientačně hlasovat. Nejprve zjistíme, jakou má podporu onen vládní návrh. Má podporu od ministra životního prostředí. Zpravodaj?

 

Poslanec Libor Ambrozek: Zpravodaj doporučuje ten poslední, takže to ponechává na vůli sněmovny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Zahájil jsem v tuto chvíli hlasování (číslo 284). Ptám se, kdo je pro. Tento návrh si získal podporu 70 kolegyň a kolegů.

 

Nyní rozhodneme, jakou podporu má pozměňovací návrh pod písm. B13 a B14.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 285. Ptám se, kdo je pro.

Tento návrh získal podporu 42 kolegyň a kolegů.

 

Nyní zjistíme, jakou podporu má návrh pod písm. c). Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro návrh?

Tento návrh si získal podporu celkem 139 kolegyň a kolegů (v hlasování číslo 286). Tudíž o něm rozhodneme v hlasování jako o prvním.

 

Prosím teď stanovisko pana ministra, neboť teď je to již hlasování, které rozhodne o přijetí či nepřijetí tohoto návrhu zákona. Písmeno c).

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: K variantě c) neutrální stanovisko. Podporoval jsem variantu velkou.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zpravodaj?

 

Poslanec Libor Ambrozek: Zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Druhý zpravodaj taktéž.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 287. Ptám se, kdo je pro návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 181 - 144 pro, proti 11. Návrh byl přijat.

 

Můžeme, pane zpravodaji, pokračovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP