(14.30 hodin)

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, nyní budeme hlasovat o každém z navržených kandidátů zvlášť. Za člena vyšetřovací komise je navrhován poslanec Milan Cabrnoch.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Páni poslanci, po tisící budu prosit zejména levou stranu sněmovny o klid. Jako první budeme hlasovat o panu poslanci Cabrnochovi.

 

Zahájil jsem hlasování (pořadové číslo 612). Kdo je pro, aby pan poslanec Cabrnoch se stal členem této komise, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Pan poslanec Cabrnoch dostal 171 hlasů.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena vyšetřovací komise je navrhována poslankyně Eva Fischerová.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dám hlasovat o paní poslankyni Evě Fischerové.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro její volbu, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování 613 paní poslankyně získala 168 hlasů.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena vyšetřovací komise je navrhován poslanec Jiří Hofman.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování o panu poslanci Hofmanovi. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 614 pan poslanec Hofman dostal 166 hlasů.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena vyšetřovací komise je navrhován poslanec Vilém Holáň.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro poslance Holáně, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 615 pan poslanec Holáň dostal 174 hlasů.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena vyšetřovací komise je navrhován pan poslanec Radim Chytka.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování o poslanci Chytkovi. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 616 poslanec Chytka dostal 166 hlasů.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena vyšetřovací komise je navrhován poslanec Josef Janeček.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Janeček.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 617 pan poslanec Janeček dostal 155 hlasů.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena vyšetřovací komise je navrhována poslankyně Taťána Jirousová.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování o poslankyni Jirousové. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že paní poslankyně v hlasování 618 dostala 153 hlasů.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena vyšetřovací komise je navrhován poslanec Zdeněk Kořistka.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování o poslanci Kořistkovi. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování 619 pan poslanec dostal 160 hlasů.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena vyšetřovací komise je navrhován poslanec Václav Krása.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování o panu poslanci Krásovi. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování 620 pan poslanec Krása dostal 148 hlasů.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena vyšetřovací komise je navrhována poslankyně Zuzka Rujbrová.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování o paní poslankyni Zuzce Rujbrové. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování 621 paní poslankyně dostala 143 hlasů.

 

Poslanec Jan Vidím: Dovolte mi konstatování, že poslankyně a poslanci Cabrnoch, Fischerová, Hofman, Holáň, Chytka, Janeček, Jirousová, Kořistka, Krása a Rujbrová byli v prvém kole prvé volby zvoleni členy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření činnosti regionálního transplantačního centra Fakultní nemocnice v Ostravě. Zvoleným blahopřeji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Vidímovi. Prosím, abychom zůstali v klidu. Dalším bodem programu je

 

54.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o veřejném ochránci práv
/sněmovní tisk 200/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády se ujme uvedení opět místopředseda vlády Pavel Rychetský. Prosím kolegy tentokráte z pravé strany, aby umožnili projednávání. Pane místopředsedo, já se vám nedivím, že nemluvíte, já bych také za těchto podmínek nemluvil. (Reakce na situaci, kdy někteří poslanci postávají v sále a mezi sebou hovoří:) Mohou se pánové odebrat mimo nebo posadit? Prosím pana místopředsedu Rychetského.

 

Místopředseda vlády Pavel Rychetský: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, před několika okamžiky jste svým hlasováním rozhodli o tom, že propustíte do druhého čtení návrh zákona o veřejném ochránci práv. Moje úloha je tedy jednoduchá. Vláda předkládá spolu s tímto návrhem z důvodů legislativně technických další návrh zákona, kterým se mění některé zákony, které je potřeba změnit v souvislosti se zřízením instituce ombudsmana. Jde o velmi malou novelizaci zákona o Ústavním soudu, která umožní, aby ombudsman se stal vedlejším účastníkem řízení před Ústavním soudem o zrušení podzákonných právních předpisů.

Dále jde o stejně malou novelizaci zákona o ochraně utajovaných skutečností, která umožní, aby ombudsman byl osobou, která je určena ke styku s těmito skutečnostmi, a dále o změnu některých sociálních zákonů tak, aby i tato funkce mohla být zakotvena do tohoto systému a požívat stejné požitky.

Prosím, abyste i tento zákon propustili do druhého čtení, neboť je komplementárně spojen právě s tím zákonem, o němž jste již rozhodli. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu místopředsedovi a prosím zpravodaje pro první čtení, pana poslance Miroslava Krajíčka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji za slovo. Předložený vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o veřejném ochránci práv, sněmovní tisk č. 200, obsahuje pouze technické a legislativní úpravy související se zákonem. Protože vládní návrh zákona o veřejném ochránci práv byl propuštěn do druhého čtení, doporučuji Poslanecké sněmovně propuštění vládní návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o veřejném ochránci práv, do druhého čtení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nepřihlásil - opět pozitivní zpráva. Proto ji končím. Předpokládám, že závěrečná slova nejsou nutná. Nyní se musíme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat návrh k projednání ústavně právnímu výboru. Má ještě někdo nějaký jiný návrh?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP