(18.50 hodin)

(pokračuje Pilip)

Ve vládní rozpočtové rezervě je zhruba 128 mil. Kč, ale předběžné přísliby na její čerpání jsou již zhruba 200 mil. Kč.

Čili domnívám se, že vláda by skutečně měla najít prostředky k tomu, aby našla jiné zdroje na pokrytí této miliardy Kč a také k tomu, aby dokázala doplnit nějakým způsobem již dnes vyčerpanou vládní rozpočtovou rezervu.

Ovšem za klíčovou věc skutečně považuji to, že pan ministr tady nevyužil tohoto zákona k tomu, aby nás seznámil s pravdivým číslem, a pokud ho nezná, tak alespoň s nějakým reálnějším odhadem vývoje konečného deficitu rozpočtu na tento rok. Diskuse by byla serióznější než ve chvíli, kdy sem prostě přinese číslo, které tato sněmovna schválila, které už od té doby bylo i jeho vlastními výroky několikrát pozměněno, a pouze k němu přičte 1 miliardu. Potom diskusi skutečně nepovažuji za seriózní.

Navíc předseda vlády o víkendu krmil optimismem české obyvatele, s tím, že se ekonomika odrazila ode dna. Český statistický úřad dnes vydal zprávu o tom, že v minulém měsíci průmysl dále poklesl o 4,5 %, stavební výroba poklesla o více než 2 %. Čili není mi jasné, kde je to odražení se ode dna, a bylo by asi dobré, kdyby i tyto faktory byly promítnuty v celkovém výhledu hospodaření. Ztráta Konsolidační banky byla uzavřena na čísle 14,4 mld. Kč. Také nejsou zahrnuty nebo jsou zahrnuty pouze z malé části ve státním rozpočtu.

Dámy a pánové, domnívám se, že v těchto argumentech by se dalo pokračovat. A znova bych rád podtrhl, že nejde o podstatu toho, na co má být tato jedna miliarda Kč určena. To, kam má být nasměrována, je úmysl dobrý, a byl bych proto rád, aby se nám tady podařilo tyto dvě věci od sebe oddělit.

Proto navrhuji, aby novela zákona, která byla sněmovně předložena, byla zamítnuta, ale aby zároveň sněmovna přijala usnesení. Teď nevím, jestli procedurálně ho mohu navrhnout již teď v obecné rozpravě, nebo až v podrobné rozpravě, ale každopádně ho tady přednesu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane poslanče, myslím si, že můžete, protože v prvním čtení ani podrobná rozprava není, myslím tedy, že ano.

 

Poslanec Ivan Pilip: Přečtu tedy návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu, aby cestou úspor v jednotlivých kapitolách v rozpočtu zabezpečila potřebnou 1 mld. Kč na urychlené poskytnutí pomoci uprchlíkům z Kosova."

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Pilipovi. Jen se přiznám pokud jde o jeho návrh, že přece jen se asi bude muset trochu vyjasnit, protože je-li předloženo doprovodné usnesení k bodu, který bude zamítnut v případě přijetí podmínky pana kolegy Pilipa, tak nevím, jestli k zamítnutému bodu lze dát doprovodné usnesení. Ale to v tuto chvíli dávám jako určitou otázku, kterou vyřešíme asi v dalším průběhu, a bylo by dobré, aby si i pan zpravodaj si na toto učinil názor.

Nyní bude hovořit pan kolega Gongol, připraví se pan kolega Kalousek. Hovoří pan poslanec Gongol, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, budu velice stručný. Snad bych měl svůj diskusní příspěvek začít slovy, že tento vládní návrh zákona o státním rozpočtu postrádá logiku. V situaci, kdy Ministerstvo financí předpokládá negativní vývoj státního rozpočtu, z něhož vyplývá, že deficit se bude pohybovat okolo 47 mld. Kč, ale kdy objektivní prognózy signalizují skutečný deficit ve výši 60 - 70 mld. Kč, to totiž skutečně logiku postrádá. Předkládat úpravu státního rozpočtu ve výši 1 mld. Kč v souvislosti s událostmi v Kosovu je, mírně řečeno, ztráta soudnosti.

Logické by bylo, kdyby vláda předložila návrh změny o 17 mld. Kč nebo přesun z jiných kapitol. Pravým smyslem a cílem této předložené úpravy je zřejmě to, že se jedná o snahu o ovlivňování veřejnosti k podpoře agrese v Kosovu.

Pro náš klub je stanovisko shodné s předcházejícími postoji. Nechtěli jsme totiž vyslání vojenské nemocnice, ale civilní, nechceme podporu jen Kosova, ale všech válkou postižených obětí. Podpora nezbytného zajištění chodu sítě standardních uprchlických zařízení na území České republiky je možná z fondu příslušného ministerstva, z vládní rezervy nebo změny kapitoly rozpočtu Ministerstva obrany.

Z těchto důvodů doporučuji uvedenou novelu zákona o změně vládního návrhu zákona zamítnout.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Gongolovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Miroslav Kalousek. Další písemnou přihlášku nemám, ale registruji přihlášku z místa pana poslance Radko Martínka. Nyní hovoří pan poslanec Kalousek, prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, pane ministře financí, kolegyně a kolegové. Dovolte, abych především řekl jménem klubu KDU-ČSL, že 1 mld. Kč na pomoc kosovským uprchlíkům ano, je to priorita, priorita sine qua non, priorita, která už mohla být zrealizována. Ale měla být zrealizována a my jsme přesvědčeni, že má být zrealizována v rámci těch prostředků, které má vláda k dispozici, má je k dispozici dané zákonem o státním rozpočtu.

Vezmu-li pouze běžné neinvestiční výdaje, kterých je v zákoně o státním rozpočtu schváleno 547 mld. Kč, tak jedna mld. Kč pro kosovské uprchlíky jsou necelé dvě desetiny procenta z těchto běžných neinvestičních výdajů. Každý ekonomický subjekt, jednotlivec, rodina, podnik se v běžném fiskálním období dostává do situace, spíše dostává než nedostává, že najednou stojí před nějakým prioritním nepředpokládaným výdajem, který není větší než ony dvě desetiny procenta běžných neinvestičních výdajů. A každý v rodině i podniku to prostě řeší tak, že utlumí některé jiné priority, které předpokládal a uvolní je na tento nepředpokládaný výdaj.

A tento elementárně zodpovědný přístup bychom předpokládali od vlády. Opravdu bychom si nepřáli, aby prohlubovala další zadlužení rozšířením deficitu státního rozpočtu. Z tohoto hlediska je onen někdy jako deklarovaně lepší návrh na vydání zvláštních dluhopisů v podstatě stejný. Z hlediska dluhové služby státu je lhostejné, zda si vláda půjčí od finančních institucí v rámci vydání obligací na krytí deficitu státního rozpočtu, anebo zda si půjčí od svých občanů vydáním zvláštních dluhopisů. Obojí je prohloubení zadlužení státu. Obojí je něco, co si nelze přát.

Připojuji se k návrhu na zamítnutí a dovoluji se obrátit na pana ministra financí s tím, že souhlasím s tím, že kdo rychle dává, dvakrát dává. Už mohlo být dáno. Vláda v rámci prostředků, které má zákonem o státním rozpočtu k dispozici, v rámci stávajících platných rozpočtových pravidel už tyto prostředky mohla uvolnit. Stačilo jenom mít vůli ke škrtům v rámci schválených výdajů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. Nyní má přednostní právo k vystoupení zpravodaj k tomuto bodu kolega Tlustý, po něm vystoupí pan poslanec Martínek. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové.

Za prvé, formálně opakuji svůj návrh na zamítnutí.

Za druhé bych si dovolil zpřesnit návrh pana poslance Pilipa, a to proto, že všechny navržené jednotlivé položky v usnesení nesplňují nadpis pomoc uprchlíkům z Kosova, takže si dovolím navrhnout variantu, která by zněla:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu, aby cestou úspor v jednotlivých kapitolách státního rozpočtu zabezpečila potřebnou 1 mld. Kč na urychlení poskytnutí humanitární pomoci související s událostmi v Kosovu."

Pak to splňuje všechny položky, jak jsou tam uvedeny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu zpravodaji. Nyní vystoupí pan poslanec Radko Martínek. Další přihlášku neregistruji. Hovoří pan poslanec Martínek, prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP