(18.00 hodin)

Poslanec Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, přestože řada z vás na mne naléhala, abych také důkladně a zeširoka rozebral všechna jednotlivá vystoupení, rozhodl jsem se, že budu stručnější, a pouze vás upozorním na usnesení, které je mému srdci nejbližší, to je usnesení zahraničního výboru, ve kterém vás žádáme, abyste vzali na vědomí koncepci české zahraniční politiky. Já vás jen upozorňuji na formulaci, abyste vzali na vědomí koncepci české zahraniční politiky. To znamená, že ti, kdo budou hlasovat pro toto usnesení, nemusí souhlasit s každou čárkou, s každou tečkou této koncepce, řekněme, že pouze vyslovují souhlas s tím, že koncepce není viděna jako černobílá pravidla pro všechny časy, ale že je viděna jako živý začátek skutečné diskuse o zahraniční politice v této zemi.

Chtěl bych vám připomenout jednu věc: že z hlediska zahraniční politiky se v současnosti nacházíme před poměrně velmi důležitými měsíci, a já jsem přesvědčen, že budeme potřebovat určitou elementární politickou jednotu a jednotu politické vůle v této zemi. Možná, že jste zaregistrovali, že právě o nedostatku této politické vůle si švitoří vrabci někde v Evropě, že by velice stálo za to, kdybychom dokázali jako sněmovna dát najevo, že v základních kamenech jsme zde schopni se dohodnout.

Já jsem přesvědčen, že výhrady, které tu zazněly, toho typu, že se tady objevuje 59krát Evropská unie nebo kolikrát na jedné stránce, snad nejsou vážnou chybou tohoto textu, protože to, co se děje v Evropě, snad dnes opravdu, a v tom se snad shodujeme, je nejvýznamnější pro tuto zemi. Jen upozorním na to, že se do čela Evropské komise dostává Romano Prodi, že o Javieru Solanovi se mluví jako o jakémsi ministru zahraničí a bezpečnosti v Evropě, že se prostě rýsuje to, že Evropa bude mít velice silnou politickou reprezentaci, že bude mít opravdu střechu společné zahraniční a bezpečnostní politiky. To je podle mne něco, co je průlomem v dosavadní moderní historii Evropy. A jestli nepostřehneme tuto dynamiku a nepostřehneme to, že se tolik kolem nás děje, tak nám tento vlak může ujíždět.

Dovolte mi, abych vás vyzval, abyste zvážili potřebu manifestovat určitý elementární politický konsensus v této zemi. Já jsem si jist, že koncepce ho umožňuje, a jsem si jist, že výzva, která provázela práci na této koncepci, výzva ke spolupráci s ostatními politickými stranami, byla dostatečná na to, abyste se od této koncepce nedistancovali.

Tolik mé slovo a teď mi dovolte, jestli mi to dovolí pan předsedající, abych shrnul jednotlivá usnesení.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Ano, jsem laskavost sama. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Děkuji. Jak jsem se zmínil, první text navrhovaný zahraničním výborem - navrhuje se Poslanecké sněmovně, aby vzala na vědomí koncepci zahraniční politiky České republiky. Druhý je text, který navrhl pan kolega Zahradil, který Poslanecké sněmovně doporučil, aby vláda přepracovala dokument koncepce české zahraniční politiky. Dalším, třetím bodem, ten je navržen panem poslancem Ransdorfem - Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby se intenzivně zapojila do přípravy Charty evropské bezpečnosti v souladu se závěry lisabonského summitu, čtvrtý bod - aby podala veřejnosti ucelenou informaci o stavu příprav na vstup do Evropské unie, pátý bod - aby vypracovala koncepci ekonomické dimenze zahraniční politiky České republiky zahrnující obnovu sítě obchodních zastoupení, šestý bod - aby zintenzivnila úsilí o prezentaci České republiky v zahraničí. Navrhuji, abychom o těchto bodech jednotlivě hlasovali.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Kolegyně a kolegové, pouze k proceduře. Já mám pocit, že základní návrh, tak jak je obsažen ve sněmovním tisku, resp. v usnesení zahraničního výboru, tak toto usnesení vylučuje návrh pana kolegy Zahradila. Nicméně pan kolega Zahradil navrhl přepracování, což je termín, který jednací řád nezná, takže já bych souhlasil s tím výkladem zpravodaje, nebude-li námitek, že se bude nejprve hlasovat o základním usnesení zahraničního výboru, ale bude-li toto přijato, je nehlasovatelný návrh pana kolegy Zahradila. Myslím si, že je to vcelku logický výklad, protože nemůžeme vzít na vědomí a zároveň požádat o přepracování.

Je-li tedy s tímto souhlas, nikdo neprotestuje proti této navržené proceduře, tak budeme nejprve hlasovat o základním usnesení zahraničního výboru, které zní, že Poslanecká sněmovna bere na vědomí koncepci zahraniční politiky České republiky, s tím, že bude-li toto přijato, je nehlasovatelný návrh pana kolegy Zahradila.

Prosím vás všechny, abyste se zaregistrovali, mám žádost z pléna o odhlášení, takže vás odhlašuji a žádám o novou registraci.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení: Poslanecká sněmovna bere na vědomí koncepci zahraniční politiky České republiky.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 667. Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 152 poslankyň a poslanců pro 91, proti 46. Tento návrh byl přijat.

 

V duchu akceptované procedury je tedy nehlasovatelný návrh pana kolegy Zahradila. Měli bychom přistoupit k hlasování o jednotlivých návrzích pana poslance Ransdorfa. Pouze je zapotřebí vyjasnit, zda jde o jedno hlasování v celku, či o hlasování po bodech. To nechám v tuto chvíli na zpravodajovi.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Já pokud nebude namítat pan poslanec Ransdorf, navrhl bych hlasovat v celku o celém usnesení.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Dobře. Kolega Ransdorf souhlasí? Souhlasí. Je žádost z pléna o zopakování tohoto komplexu usnesení? Není. Pan ministr se vyjádřil kladně, zpravodaj také kladně.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 668, ve kterém rozhodneme o tomto komplexním návrhu usnesení pana kolegy Ransdorfa.

Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 152 poslankyň a poslanců pro 77, proti 56. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy tím, že byl přijat i tento návrh, nicméně vidím ještě drobný problém, zřejmě že nezazněly všechny návrhy v rekapitulaci, takže ještě má slovo zpravodaj.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Omlouvám se, pan kolega Maštálka mi dal text, o kterém říká, že nebyl zanesen do sumáře usnesení a který byl přednesen v průběhu rozpravy, takže já bych, jestli dovolíte, návrh přečetl.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Je-li správný výklad, že tento návrh zazněl v rozpravě, tak pak je to samozřejmě návrh, o kterém můžeme v tuto chvíli hlasovat, nevylučuje-li tento návrh jiný z přijatých návrhů.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu o předložení souhrnné svodné zprávy o postupu integrace České republiky do Evropské unie. Termín do 31. 10. 1999.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Je to návrh, o kterém můžeme hlasovat, dokonce musíme hlasovat, zazněl-li v rozpravě, a zpravodaj toto potvrzuje, prosím tedy pouze o stanoviska. Pan ministr souhlasí, pan zpravodaj také souhlasí.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 669, ve kterém rozhodneme o tomto předneseném návrhu.

Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 152 poslankyň a poslanců pro 143, proti 3. Tento návrh byl také přijat.

 

Doufám, že jsme tímto přijali všechny doprovodné návrhy, resp. projednali. Je tomu tak? Ano. V tuto chvíli jsme projednali tento bod, ale ještě před jeho uzavřením uděluji slovo předsedovi vlády České republiky panu Miloši Zemanovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP