(16.40 hodin)

(pokračuje Svoboda C.)

Máme vysoké ambice a naše odpověď - a to myslím nyní ten vládní návrh - na naši účast na operaci JOINT GUARDIAN je otázka toho, co považuje vláda za maximum možného. Jde totiž o více než jenom o otázku: má dáti, dal. Jde o víc, než jsou možnosti stávajícího státního rozpočtu. Jde o vizitku naší země tváří v tvář našim spojencům, tváří v tvář našim kolegům nejbližších sousedních zemí a je to samozřejmě i vizitka vůči občanům naší země, jakou cenu pro nás má mír a stabilita. Proto mluvím i jménem poslanců KDU-ČSL a z tohoto důvodu považujeme za správný krok navržené usnesení zahraničního výboru.

Takže poslanci KDU-ČSL podpoří usnesení zahraničního výboru, protože dává naději, že ČR bude připravena pokračovat v této účasti a že se důstojnějším způsobem zapojí do této operace, jak se sluší a patří na zemi, která se počítá mezi vyspělé země, na zemi, která chce směřovat do EU, na zemi, která patří k Evropě, k vyspělé Evropě, a zemi, která je členem OECD. To znamená - nesnižme tuto debatu na otázku rozpočtu, nesnižme ji na otázku toho, kolik máme momentálně peněz, ale dívejme se na tento problém z širšího hlediska, tedy z hlediska politického, mravního, abychom obstáli v soudu okolních států, našich občanů a soudu dějin.

Děkuji za pozornost. (Slabý potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní uděluji slovo panu kolegovi Jaromíru Kohlíčkovi, připraví se pan poslanec Miloslav Ransdorf.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, milé kolegyně, vážená vládo, kolega Cyril Svoboda tady velmi pěkně a vzletně hovořil o naší vizitce, kterou se naše účast na tom, co schválila Rada bezpečnosti OSN, stane pro ostatní svět. Nejen pro naše spojence v NATO, jak se tady mylně možná zmínil, ale pro celý svět. Já s ním naprosto souhlasím.

Chtěl bych při této příležitosti konstatovat, že my, kteří ovládáme angličtinu, se uspokojíme s usnesením Rady bezpečnosti OSN v originále. Ale jak jistě víte, podle jednacího řádu, pane předsedající, měli bychom dostat i autorizovaný překlad do češtiny. To jen tak na okraj, protože to samozřejmě poněkud brzdí celé naše jednání, protože řada našich kolegů potom pořádně neví, jaký je skutečně mandát, pod kterým jednotky vyslané Radou bezpečnosti OSN, a nikoliv, jak se mylně ve své zprávě zmiňuje vláda, jednotky NATO, tedy mandát, pod kterým se v rámci operace KFOR v současné době začíná postupně těch 50 000 vojáků dostávat do Kosova.

Operace JOINT GUARDIAN je podle vyjádření pana ministra Vetchého akcí, jejíž mandát je dán touto rezolucí, o které jsem se zmínil. Chtěl bych ovšem ctěným kolegům a i ctěné vládě připomenout, že jistě jsou si vědomi toho, že tato rezoluce je v rozporu s mezinárodními smlouvami. Pan ministr Vetchý mj. poukázal na hlavní úkoly jednotek, které jsou vysílány do Kosova. Zdůraznil bych pouze některé body, které mě zaujaly a které, domnívám se, jsou velmi důležité. Těch bodů je pět. Za prvé je to řešení humanitární situace, za druhé je to kontrola hranic Kosova, za třetí zajištění návratu uprchlíků, za čtvrté obnovení infrastruktury a za páté příprava voleb a demokratických struktur.

Zkusme si tedy říci, jak lze skutečně přispět k řešení těchto úkolů, úkolů, které mj. stanovilo i OSN. Zdůrazňuji, že je stanovilo OSN, nikoliv NATO nebo jakákoliv jiná vojenská struktura. Ještě jednou tedy zdůrazňuji, že jde o akci OSN, a nikoliv NATO. A podle toho je vhodné, aby i vyslání naší jednotky do Kosova, do centrální oblasti země, jak nám tady říkal jeden z pánů ministrů, bylo posouzeno.

Podle vyjádření předsedy vlády nejde v tomto případě o vyslání jednotky určené pro bojové operace. Znovu to zdůrazňuji, protože je to velmi důležité pro naše další jednání. Je nesporné, že pro možnost řešení situace vzniklé po útocích sil NATO a snaze různých ozbrojených složek, ať už jsou to paramilitantní jednotky srbské provenience, nebo složky UCK či jiných organizací, je nejdůležitější vytvořit předpoklady pro život na daném území. A ty předpoklady bych shrnul v takových třech základních bodech.

Za prvé jde především o zajištění odzbrojení všech struktur a ochranu civilního obyvatelstva, které ještě v té oblasti zůstalo. Jsme přesvědčováni při pravidelných reklamách v televizi, že se jedná o největší humanitární katastrofu. Podle různých přehledů, které máme k dispozici, se jedná o minimálně milion obyvatel, kteří odsud utekli. Zde chybí jasné společné stanovisko Rady bezpečnosti OSN k odzbrojení těchto jednotek, protože demilitarizace, jak už zdůraznil jeden z mých kolegů, není žádný naprosto jasný a odpovídající termín. Toto musí být naprosto rozhodující a první úkol.

Druhý úkol - je nutno co nejdříve začít s radiačním a chemickým průzkumem, odminováním terénu a zajištěním zdrojů pitné vody. Jistě při vašem vzdělání, páni kolegové a paní kolegyně, uznáte, že člověk bez vody vydrží maximálně dva dny, ve třetím dni se dostaví dehydratace a kolaps. Čili zajištění zdrojů pitné vody je naprosto rozhodující. I v tomto letním období, aby vůbec někdo mohl v té dané oblasti alespoň minimální dobu přežít. K této činnosti vysílaná průzkumná rota může nabídnout - k těm třem činnostem - pouze sedm ženistů z počtu 127 mužů, perspektivně 150, a to v pyrotechnickém odřadu. Není zde žádný specialista na ostatní ženijní práce a nejdůležitější je absolutní absence chemických průzkumníků, případně náznak jakéhokoliv odřadu, který by řešil základní otázku, to je - jak již jsem jednou zdůraznil - otázka zdrojů pitné vody.

Ve třetí části úkolů je třeba řešit zajištění návratu uprchlíků, protože, jak jsme přesvědčováni všemi vedoucími činiteli mocností, které se dohodly, tzn. skupinou 7 + 1, na způsobu řešení situace, úkolem mezinárodního společenství je zajištění návratu uprchlíků. A je třeba, aby vůbec ti uprchlíci se mohli navrátit, začít obnovovat elementární infrastrukturu. Za téměř půl miliardy korun lze jistě zajistit alespoň elementární státem krytou zakázku na dodávky prací při obnově zdrojů vody, případně čističek pitné vody a obnovy jejich rozvodů. Podobně rozvody elektřiny, opravy železnice, mostů apod. Je nutno pro tyto účely připravit terén. To ovšem průzkumná rota těžko zajistí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP