(9.50 hodin)

(pokračuje Grulich)

Vraťme se k interpelaci samé, protože toto nebylo předmětem interpelace, a je zbytečné, aby se o tom přel ministr vnitra s poslankyní Poslanecké sněmovny. To, co tady přečetla paní poslankyně, je skutečně snůška polopravd, nepravd až vyložených lží a osočování. Čerpá z tisku, čerpá z nepravdivých prohlášení bývalého rádoby mluvčího ÚDV Hornofa, ale to už je její problém. Kdyby měla zájem o to, aby poznala problematiku, mohla si buď u mne, nebo u ředitele ÚDV vyžádat nahlédnutí do protokolu z kontrol, které na ÚDV byly provedeny. Samozřejmě by jí tyto protokoly byly předloženy a samozřejmě by se z nich mohla poučit o skutečném stavu věci. To se zřejmě ale nehodilo do krámu. To se nehodilo do koncepce, kterou si paní poslankyně vytvořila, aby mohla vystupovat ve sněmovně tím způsobem jak vystoupila.

Říkala tu, že nebyl posílen úsek vyšetřování, že tam byl přijat jenom jeden člověk. Říkám, že je to nepravda, ať si to ověří přímo u ředitele ÚDV. Odešli někteří lidé z dokumentaristiky. Byli to lidé, jejichž výkonnost byla velmi mizivá, kteří nepracovali, kteří neměli kvalifikaci. Na druhé straně úsek vyšetřování byl posílen o koordinaci, protože tady bylo kritizováno vrácení případu vyšetřovateli státním zástupcem pro podjatost. Paní poslankyně se v tom případě obrací na špatnou adresu. Je třeba se obrátit na ministra spravedlnosti, protože jemu přísluší určitá kontrola a rozhodování nad státními zástupci.

Chtěl bych říci, že ještě s minulým nejvyšším státním zástupcem jsem projednal v podzimních měsících záležitost ÚDV a žádal ho o zpružnění cesty mezi státními zástupci a vyšetřovateli ÚDV. Šlo o to, aby případy na ÚDV vyšetřovatelům nebyly dvakrát třikrát vraceny, protože nakonec - jak známe z minula - zapadly a nebyly realizovány státním zastupitelstvím ani soudy. Je třeba říci, že více sluchu jsem našel u nově jmenované nejvyšší státní zástupkyně paní Benešové, která operativně a ihned po svém nástupu začala provádět opatření, aby dozor, který mají státní zástupci nad vyšetřovateli, nebyl prováděn administrativně, bez osobního kontaktu, aby státní zástupce ihned navázal kontakt s vyšetřovatelem a dohlížel v průběhu vyšetřování a případné chyby - protože bohužel mnoho vyšetřovatelů nemá dostatečnou praxi a kvalifikaci - aby byly odstraňovány v průběhu vyšetřování tak, aby nedocházelo k opakovanému vracení jednotlivých případů ze státního zastupitelství na Úřad vyšetřování a vyšetřovateli.

Je třeba říci, že první výsledky se ukázaly, že skutečně rychlost se zvýšila, že počet případů, které jsou takto dokončovány, se zvýšil, že už dnes je jasné, že produktivita ÚDV proti minulým létům stoupla. Máme samozřejmě před sebou ohraničený čas. Podle příkazu ministra vnitra, když byl zřizován ÚDV - tedy ne podle mého příkazu - má ÚDV ohraničenou životnost do konce tohoto kalendářního roku, kdy většina trestných činů má být podle let promlčena, kromě činů vlastizrady, genocidy atd.

Po vyhodnocení situace - také jsem o tom informoval nedávno příslušný výbor Senátu - jsem se rozhodl ponechat v činnosti ÚDV, přestože už některé případy nebude možné předávat státnímu zastupitelství a soudu. Usoudil jsem, že je nutné z hlediska dokumentaristiky zdokumentovat tyto záležitosti, zveřejnit je, i když už bude posouzeno, že nemohou být kvůli promlčitelnosti trestány. Pak jsou tu samozřejmě ještě případy, které promlčeny nejsou a nemohou být, a na těch je nutno pracovat dále. Znamená to, že úsek vyšetřování nebude zachován v plném rozsahu, protože už tam nebude činnosti tolik, ale naopak se zdá, že bude nutné zachovat celý úsek dokumentaristiky, případně ho ještě posílit, a v současné době uvažuje ředitel ÚDV o posílení tohoto úseku asi o 6 - 7 pracovníků, aby mohly být splněny dva úkoly, které má, to znamená zdokumentovat zločiny komunismu, zveřejňovat je, dále vydávat sborník, který se vydává, a na druhé straně být pomocí při prověrkách, které nyní podle zákona 148 a podle nového zákona musíme dělat a kterých je před námi několik desítek tisíc.

Tvrzení o tom, že to dělá jeden pracovník, dva, tři nebo čtyři, jsou bezpředmětná, protože zatím ÚDV tam, kde je požádán, své úkoly plní, a bude-li třeba, ředitel má pokyn, aby rozšířil tuto skupinu, aby tam přidal další pracovníky, tak aby prověrky v tomto směru nevázly. Je třeba říci, že tak jak ostatní orgány, které na tom pracují, tento úřad vlastně jen shromažďuje podklady, které předává Národnímu bezpečnostnímu úřadu, který potom tyto podklady zpracovává a vydává závěrečné osvědčení. Tento úřad nevyhodnocuje, tento úřad shromažďuje podklady a předává je dále. Tolik k prověrkám a k situaci personální.

Paní poslankyně znovu vytáhla případ dnes už zemřelého senátora Václava Bendy a jeho cesty do Německa. Měla by si uvědomit - a tolik by ze státní správy mohla umět - že Ministerstvo vnitra není oprávněno vysílat na služební cesty pracovníky a funkcionáře jiných úřadů a jiných orgánů. Panu Bendovi tehdy nabídl ministr Bašta, který se této konference zúčastnil, že ho vezme svým služebním autem. Pan Benda nevyužil této nabídky, ale po panu Baštovi poslal referát, který byl ministrem Baštou předán a měl být uveřejněn ve sborníku - nevím jestli uveřejněn byl - který z tohoto semináře měl být vydán.

Pana Gulu jsem se rozhodl v té době nikam nevyslat, protože byla už hotova první kontrola na ÚDV, ze které bylo zřejmé, že pan Gula řídí tento úřad tak špatně, dopouští se tak hrubých nedostatků, že nebude možné v této funkci ho ponechat nadále, pokud tento úřad má k něčemu být a pokud má nějakým solidním způsobem fungovat. Je to samozřejmě v pravomoci rozhodnutí ministra a já jsem této pravomoci využil. Dávat tam jiné podtexty je možné, ale podle mého názoru je to zbytečné.

Tolik ke služební cestě, o které se znovu a stále dokola hovoří. Podle mého názoru zbytečně, protože i podle programu nešlo o konferenci, která by mohla mít rozhodující vliv na další působení a činnost tohoto úřadu.

Obvinění o zájmu, aby nefungoval tento úřad atd., pokládám za dost nestydatá tvrzení, která se účelově opakují. Tento úřad začal fungovat. Podkládat mi záměr o stěhování je skutečně nestoudnost, protože záměr o stěhování a příprava nových prostor byly rozhodnuty mými předchůdci, ne mnou, a jestliže paní poslankyně navrhuje nechat to do 1. ledna, je vidět, že si neověřila situaci, že tady opět vykládá nesmysly, polopravdy a lži, protože my dnes platíme těžké nájemné - (Odpověď ministra byla přerušena bušením do lavic na pravé straně sálu.)

Pánové, to tady naposledy dělal Sládek, někdo ho tady asi musí nahradit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP