(16.40 hodin)

(pokračuje M. Zeman)

Je pochopitelné, že prošetření dokumentů tohoto rozsahu není možné uzavřít rychle. Respektuji přání ministra zahraničních věcí nezveřejňovat bližší informace včetně jmen čtyř agentur dříve, než bude uzavřeno šetření.

Po přečtení tohoto podkladového materiálu, který jsem i na základě oné tiskové konference doplnil konkrétním termínem, tzn. do konce léta, mi ještě závěrem dovolte onen obecný kontext celé problematiky. Tady - upřímně řečeno - nejde ani tak o osobu pana ministra Zieleniece, k němuž mám osobně vcelku korektní vztah. Tady jde o jev, který v naší společnosti existuje, je obtížně postižitelný a o to nebezpečnější. Jev, který můžeme zkratkovitě nazývat korupcí novinářů a který je v podstatě propojením jisté novinářské lobby s politickými strukturami.

Víte velice dobře, vážené kolegyně a kolegové - pane Bubníku (káravě - hovořil mobilním telefonem) - že korupce je nesmírně obtížně postižitelná. Koneckonců od roku 1990 nebyl zaznamenán snad jediný případ korupce, která by byla dotažena až do soudního vyšetření, s výjimkou bývalého ředitele Eurobanky pana Krále. Nicméně dovolím si vám uvést dva příklady, které s věcí zdánlivě nesouvisejí, a zcela v závěru mé odpovědi na vaši interpelaci bych na tuto souvislost rád upozornil.

Příklad první. K obdobnému jevu, a to rovněž prostřednictvím mediálních agentur, došlo na Ministerstvu dopravy v oblasti Českých drah a poprvé v celé historii po listopadu byla podle informace, kterou mi nezávisle na sobě - abych se neodvolával pouze na jediný zdroj - podali ministr dopravy, generální ředitel Český drah, generální inspektorka Českých drah, v podání tří trestních oznámení na zneužívání bývalých vedoucích pracovníků - neruším pana ministra Davida, že bych na chvilku přestal? - bývalých tří vedoucích pracovníků za zneužívání prostředků daňových poplatníků na tyto mediální účely. Takže zde jsou již na světě tři trestní oznámení. To za prvé.

Za druhé. Víte, že byl nedávno medializován i případ pana Ivana Breziny. Víte, že byl v televizní relaci, která se tuším jmenuje "Na hraně", obviněn z toho, že bere za svoji publicistickou činnost prostředky z ČEZ. Víte, že pan Brezina tuto informaci dementoval. Víte, že ji následně dementovalo i tiskové oddělení ČEZ, takže bych měl všechny důvody stát teoreticky před vámi jako hříšník, který pustil neověřenou informaci, kdyby nebylo té situace, kdy generální ředitel ČEZ pan Černý, jak sám nedávno připustil ve svém veřejném prohlášení, mě informoval o tom, že tato smlouva existovala. Ale co je horšího a co už pan generální ředitel Černý neuvádí, kdyby mě několik dní nato před svědky neinformoval o tom, že tuto smlouvu zrušil. Mohu se tedy domnívat, že byl špatně informován, mluvil-li o neexistující smlouvě, ale jistě i vy, pane poslanče, uznáte, že nelze zrušit neexistující smlouvu.

Proč to uvádím do souvislosti právě s tímto případem? Jsem přesvědčen, ač je to sisyfovská práce, že zde čelíme situaci, kdy novináři nejenže informují veřejné mínění, což je jejich povinností, ale že toto veřejné mínění také vytvářejí, tvarují a svým způsobem i dezinformují. A pokládám za svoji povinnost dosáhnout toho, aby případy tohoto typu, existují-li, byly řádně zdokumentovány a odhaleny. Mohu vám proto právě na základě vyjádření ministra Kavana závazně slíbit, že veškerá dokumentace tohoto typu bude do konce léta zkompletována. Tento dvouměsíční interval není, jak pevně doufám, tak krátký, aby lidská paměť na tento případ zapomněla. A pak se buď ukáže, že u nás korupce novinářů neexistuje - a já budu jedině rád a budu šťasten , anebo se bohužel ukáže, že ve více nebo méně sofistikovaných formách existovala. To je vše.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane premiére. Pan kolega Mlynář využije možnosti položit doplňující otázku.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Pane předsedající, pane premiére, dvě minuty mi neumožňují reagovat na takové novotvary jako fiktivní smlouva, která měla být nalezena na Ministerstvu zahraničí, nebo na fakt, že stanovisko Ministerstva zahraničí cituje z knihy Václava Klause.

Omezím se na jediné. Premiér neodpověděl na otázku, mlží, vykrucuje se. Dal slovo, že v pondělí doloží obvinění nebo se omluví. Toto slovo nedodržel. Nemám důvěru věřit, že jeho další slova zde vyřčená budou splněna. Pan premiér zde mluvil o tom, že korupce je mor, který zachvacuje demokracii. Má velkou pravdu. Lež a pomluvy je stejný mor, který zachvacuje demokracii, a prostoupí-li do politiky, jsme na tom stejně, jako prostoupí-li ji korupce.

Pan premiér má rád přirovnání a bonmoty. Jedno z jeho vlastní dílny: "Velký člověk umí přiznat chybu, malý dutý člověk nepřizná nikdy nic."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jsem tolerance sama. Přestože jste překročil časový limit jedné minuty, nevstoupil jsem vám do řeči, pane kolego. Nicméně prosím všechny kolegy a kolegyně, kteří interpelují, aby se snažili dodržovat časové limity, které jsou pro ně vymezeny.

Slovo má předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Nebudu používat patetických termínů, protože k ničemu nevedou. Chtěl bych věcně za prvé konstatovat, že používat termínu lži je možno tehdy, jestliže jsme přesvědčeni, že jde o výmysl autora informace. Já v těchto případech vždy uvádím naprosto konkrétní zdroje informací, abych se vyhnul tomuto obvinění. To za prvé.

Za druhé. Vy interpretujete slib daný panu Zieleniecovi tak, že v pondělí bude mít k dispozici kompletní dokumentaci. Konstatuji, že slib tohoto typu - a zřejmě jste byl, pane poslanče Mlynáři, od pana exministra Zieleniece informován špatně - nebyl v této dikci učiněn a ani učiněn být nemohl. Řekl jsem, že požádám pana ministra Kavana, aby mi v pondělí sdělil, o co svá sdělení opírá. Aby mi to sdělil, což se také skutečně stalo. A jestliže si pan ministr Kavan vyžádal lhůtu do konce léta, považuji to za naprosto korektní.

Konečně za třetí. Když už mám rovněž končit určitou metaforou a napodobit tak váš zářný vzor, dovolte mi, abych vám citoval jednoho polského epigramatika: "Nezlobte se na trpaslíky, že vám okopávají kotníky. Výš nedosáhnou."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane předsedo. Je 19 hodin 49 minut, tudíž je ještě možnost pro položení poslední interpelace, kterou přednese kolega Zdeněk Kořistka, a to ve věci absence ministrů na jednáních výborů Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Pan kolega Kořistka se vzdává této možnosti.

Dalším v pořadí je pan kolega Michal Lobkowicz ve věci obvinění bývalého ministra zahraničních věcí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP