(16.00 hodin)

(pokračuje Špidla)

Dámy a pánové, nerozhodujeme o něčem malém. Rozhodujeme o jistotě, o skutečné životní jistotě mnoha milionů lidí. Toto rozhodnutí je jednoduché. Zvednete ruku a věci poběží svým běžným tempem a zcela normálně. Nikdo nebude mít obavy a vše bude v rámci ústavních sankcí. Zvednete ruku a dáte do pohybu děj, jehož konce nebudete schopni dohlédnout. Dámy a pánové, při svém hlasování na to myslete! (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu místopředsedovi Špidlovi a nyní ještě udílím slovo zpravodaji, panu poslanci Cabrnochovi.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi jenom velmi krátce konstatovat. Pan místopředseda vlády, ministr Špidla nás seznámil s řadou dramatických argumentů. Možná by bylo možné s některými z těchto argumentů souhlasit. Já však odmítám, aby tyto argumenty sloužily k prodloužení zákona. Toto jsou argumenty, které měla slyšet vláda, když věděla, že účinnost tak důležitého zákona končí, toto jsou argumenty pro to, aby vláda zařadila přípravu tak významného zákona do svého legislativního plánu, toto jsou argumenty pro to, aby vláda Poslanecké sněmovně zavčas předložila takovou právní úpravu, která by byla sněmovnou průchodná. Toto nejsou argumenty pro to, aby bylo odkládáno řešení tak důležitého problému. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Cabrnochovi. V tuto chvíli budeme hlasovat o návrhu: Poslanecká sněmovna zamítá předložený návrh.

Rozhodneme o něm v hlasování pořadové číslo 15. Ano, vidím. Odhlašuji vás, všechny prosím o novou registraci.

 

V tuto chvíli tedy zahajuji hlasování pořadové číslo 15 a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 15 se z přítomných 192 poslanců pro vyslovilo 96, 96 bylo proti. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím přikázal předložený návrh zákona k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, přičemž já navrhuji zkrátit lhůtu pro projednávání ve výborech o 20 dnů a vyhovět tak žádosti předsedy vlády. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví? Zahajuji hlasování pořadové číslo 16 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 16 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 192 vyslovilo 177 a 1 byl proti.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty.

Kdo souhlasí s tím, aby byla zkrácena lhůta pro projednávání tohoto vládního návrhu ve výborech o 20 dnů? Zahajuji hlasování pořadové číslo 17 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 17 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 191 pro vyslovilo 144 a 27 bylo proti.

 

Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu. Blahopřeji ministru práce a sociálních věcí. Dalším bodem tedy je

 

12.
Vládní návrh na vyslání 6. polní nemocnice Armády České republiky
k řešení následků zemětřesení v Turecku
/sněmovní tisk 334/

 

(Šum v sále)

Páni kolegové, přiznám se, že jsem doufala, že když na delší dobu přestanu mluvit, že si možná i sněmovna uvědomí, že jsem ji tímto chtěla požádat tak nějak beze slov o klid. Asi to nepomohlo.

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 334, jehož součástí je také návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Z pověření vlády tento návrh odůvodní ministr obrany Vladimír Vetchý, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr obrany ČR Vladimír Vetchý: Vážená paní předsedají, paní poslankyně, páni poslanci, vláda se na Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky obrací se žádostí o vyslovení souhlasu s vysláním šesté polní nemocnice Armády České republiky k pomoci při řešení následků ničivého zemětřesení, které zasáhlo severozápadní část Turecka.

Dne 17. srpna 1999 ničivé zemětřesení zruinovalo významnou část severozápadního Turecka. Po ukončení záchranných prací byla nejžádanější lékařská pomoc postiženému obyvatelstvu. To byl důvod, proč se rozhodlo o vyslání zdravotnického týmu složeného ze skupiny lékařů, zdravotníků a zabezpečovacího personálu šesté polní nemocnice Armády České republiky v Albánii a nařídil jsem přesun do oblasti postižení. Tuto první část zdravotního týmu tvořilo 7 lékařů, 10 osob zdravotnického personálu a 14 příslušníků zabezpečení. Posílení tohoto týmu bylo na stejné místo přesunuto o týden později. Celkově k dnešnímu dni na místě působí 58 osob, z toho 11 lékařů, 22 zdravotníků a 22 příslušníků velení zabezpečení logistiky, ochrany a podobně.

Neprodleně po příjezdu na místo určení zahájil zdravotnický personál poskytování pomoci značnému počtu zraněných. Ještě nyní, čtyři týdny po zemětřesení, je zdravotnická pomoc velmi potřebná.

Polní nemocnice je nyní umístněna ve sportovní areálu města Gölcük. Její přítomnost je místními obyvateli hodnocena velmi pozitivně. Poskytuje lékařskou, hygienickou a epidemiologickou službu pro část města Gölcük a okolní městečka a vesnice. Kromě toho zabezpečuje i stanové tábory a lokality s provizorními přístřešky místního obyvatelstva, ve kterých se nachází podle odhadu 15 až 17 tisíc obyvatel. Zdravotnická pomoc je poskytována jak přímo v nemocnici, jejíž oba operační sály i další technika jsou plně funkční, tak i výjezdy zdravotnických skupin přímo mezi obyvatele stanových táborů. Tým poskytuje preventivní péči a akutní pomoc, hygienicko-epidemiologický dohled nad situací v táborech, provádí protiinfekční opatření a mikrobiologický dohled dodaného materiálu. Neopomenutelnou součástí pomoci je rozvoz pitné vody a další logistické zajištění v oblasti.

Jen pro informaci: Jen pitné vody bylo rozvezeno 202 tisíc litrů. Do současné doby bylo péčí personálu polní nemocnice ošetřeno na 2 300 osob, bylo vyšetřeno okolo 150 vzorků materiálu atp. Denně je ošetřeno kolem 120 pacientů s různými diagnózami, převážně však s infekčním onemocněním, komplikacemi z dřívějších poranění, úrazy a těžkými angínami.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane ministře, promiňte na chvíli, myslím, že skutečně v této atmosféře nelze projednávat takto důležitý bod, a ráda bych poprosila všechny poslance, kteří zde řeší zajisté závažné záležitosti, zda by je mohli vyřešit v kuloárech. Pokračuje, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Vladimír Vetchý: Podle současných odhadů, které však mohou být vlivem vnějších vlivů časem modifikovány, bude působení nemocnice na místě odůvodněné do konce října, a poté by se měla vrátit zpět do České republiky. S úplnou přesností však dobu působení nemocnice nelze specifikovat. Pracovní odhad v čase schvalování předloženého materiálu vládou předpokládá dobu působení zhruba po dobu dvou měsíců, než bude situace v oblasti stabilizovaná a samotné postižené Turecko bude vlastními silami schopné zvládnout další péči o zranění a další postižené.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP