(10.00 hodin)

(pokračuje Gross)

Do podrobné rozpravy je jako první přihlášen pan kolega Starec, poté paní kolegyně Šojdrová. Hovořit bude pan poslanec Starec. Prosím.

 

Poslanec Martin Starec: Vzhledem k tomu, že se situace zatím nemění, tak můj původní návrh, který by zněl k tisku 149, který byl nesmírně špatný, návrh na zamítnutí, podávat nemusím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Starcovi. Nyní bude hovořit paní poslankyně Šojdrová. Prosím.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Na základě usnesení výboru, které mi uložilo provést nezbytné legislativní změny a na základě snahy zpřesnit dikci zákona, předkládám několik pozměňovacích návrhů. Pokud se bude jednat o návrhy věcné, pak jde o podtržení těch záměrů, které jsem uvedla v obecné rozpravě, tedy návrh se věcně nemění. Jejich návrh se pak logicky promítá do legislativně technických úprav, na které vás upozorním.

Dovolím si nezdržovat vás zbytečně dlouhým zdůvodňováním, pokud to nebude nezbytně nutné. Prosím vás o vyšší míru tolerance, protože jsem skutečně musela přistoupit k určitým legislativně technickým úpravám. Kdo má zájem, je tato předloha připravena v tisku.

Navrhuji v § 1 doplnit odst. 1 v poslední větě slovy "a uzavřít smlouvu podle tohoto zákona".

Další návrh se rovněž týká § 1, doplnit odstavcem 2, který zní: "Dotace se poskytuje k financování neinvestičních výdajů souvisejících s výchovou a vzděláváním u speciálních škol a zařízení s rehabilitací a s běžným provozem dané školy nebo zařízení s výjimkou nájemného v rámci smlouvy o koupi najaté věci uzavřené po 1. lednu 1997."

Dále navrhuji v § 1 doplnit odst. 3, který zní: "Dotace se základní umělecké škole poskytuje pouze na zabezpečení výuky určené pro žáky plnící povinnou školní docházku."

Další návrh se týká stávajícího § 2, který navrhuji vypustit s tím, že odstavce 1 a 2 se tímto staly odstavci 2 a 3 v § 1 a odstavce 3 a 4 se navrhují zařadit jako odstavce 7 a 6 v § 6. Další paragrafy se přečíslují.

(pokračuje Šojdrová)

V nově přečíslovaném paragrafu 2 odst. 1 se vkládá za slovo "zřizovatel" slovo "školy". Jedná se o zpřesnění dikce.

V odst. 2 v bodě C se vkládá za slovo "zápisu" slovo "školy".

V nově očíslovaném § 3 odst. 1 navrhuji vypustit slova "období, na které se dotace poskytuje". V odst. 2 navrhuji vypustit slova "a kalendářní rok".

V odst. 3 § 3 navrhuji nahradit slova "nebo zařízení" slovy "a školy".

Odstavec 4 navrhuji vypustit. Je to odstavec, který se týkal uzavírání smlouvy na dobu neurčitou, a po dohodě s legislativci i se zástupci soukromých škol bude jednodušší, pokud se tento odstavec vypustí, protože zásadním způsobem neovlivňuje poskytování dotací.

V nově očíslovaném § 4 navrhuji v odst. 1 nahradit v první větě za slovo "výjimkou škol" slovy "předškolních a školských zařízení, které jinak…". Za slovo "výdajů" doplnit slova "včetně mzdových prostředků." Totéž se týká odstavce 2. Jde o reakci na...

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Paní kolegyně, já vás přeruším, protože se zde vedou diskuse, které zcela evidentně nesouvisí s tímto návrhem a komplikují naše jednání. Prosím všechny, aby nerušili řečníka, zejména když je to žena.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Já jsem se předem omluvila za to, že zde tyto pozměňovací návrhy musím uvést. Musí zde zaznít.

V odst. 2 za slovem "dotace" nahradit slovo "škole" slovy "předškolnímu nebo školskému zařízení, které jinak…"

Pokud budou tyto pozměňovací návrhy přijaty, pak se musejí promítnout jako legislativně technické úpravy v odstavci 2 i v následujících odstavcích 3 a 6.

V odst. 5 tohoto § navrhuji doplnit v bodě A slova "a učiliště". V bodě C slovo "učiliště" vypustit. V celém odstavci doplnit před číslovky předložku "na".

Dále navrhuji odst. 7 vypustit jako nadbytečný.

V nově očíslovaném § 5 navrhuji v odst. 1 označit jednotlivé typy škol písmeny A až E, stejně jako je tomu v předcházejícím § 4.

Navrhuji nahradit v odst. 1 v bodě A slovo "zařízení" slovem "učiliště", v bodě C slovo "učiliště" vypustit a doplnit odst. 1 bodem D, který zní: "u speciálních škol na 100 %".

Dále navrhuji doplnit nový odst. 2, který zní: "Procentní podíl stanovený v § 4 odst. 6 se zvýší u předškolních a školských zařízení na 100 %." Ostatní odstavce se přečíslují.

Dále v tomto § 5 navrhuji, aby body C a D v nově označeném odstavci 3 se přesunuly za stávající body E a F. Tyto body jsou pak nově označeny. Pokud dojde k této legislativně technické změně, pak navrhuji, aby bod C měl nové znění: "má poslední hodnocení u České školní inspekce průměrné nebo lepší". Znovu jde o zpřesnění stávající dikce, která zní: "…pokud Česká školní inspekce za uplynulý rok nezjistila závažné nedostatky".

Dále v odst. 4 navrhuji vypustit slova "a déle".

Odst. 5 navrhuji doplnit poslední větou, která zní: "U škol, které k 31. březnu nesplňují podmínku odst. 4, lze smlouvu o zvýšení dotace uzavřít do 15. září, pokud škola doloží školskému úřadu splnění stanovených podmínek do 15. srpna."

Odstavec dosud označovaný jako odstavec 6 navrhuji vypustit jako nadbytečný.

Konečně v nově očíslovaném § 6 navrhuji doplnit v názvu slova "pravidla pro". Celý název tohoto § pak zní "Pravidla pro poskytování dotace".

Posledním doplněním je v § 7 přechodných ustanovení nově zařadit odst. 3, který zní: "Žádost o uzavření smlouvy o poskytnutí dotace škole na školní rok 2000 až 2001 předloží škola nebo zřizovatel školy školskému úřadu do 60 dnů od účinnosti tohoto zákona."

Vážené kolegyně a kolegové, děkuji vám za trpělivost, se kterou jste mě vyslechli. Návrhy jsou předloženy písemně pro ty, kteří se chtějí přesně zorientovat, a byla jsem skutečně vedena tím, aby dikce zákona byla co nejpřesnější. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji paní kolegyni Šojdrové. Nyní bude hovořit pan kolega Suchánek, připraví se pan kolega Pleva.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, chtěl bych přednést pozměňovací návrh k tisku 149/2 v tomto znění:

V § 3 odst. 2 písm. A) nahradit dosavadní formulaci takto: "vyúčtování dotace postupem stanoveným Ministerstvem financí pro zúčtování finančních vztahů se státním rozpočtem". Zároveň zrušit v § 6 odst. 7.

Zdůvodnění: Není vhodné vyúčtovávat dotace podle dvou metodik. Univerzální metodiku pro všechny resorty dává Ministerstvo financí a takto provedené vyúčtování je zcela dostatečné.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegovi Suchánkovi. Nyní bude hovořit pan kolega Pleva, připraví se pan kolega Brousek. Je posledním přihlášeným.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP